image_pdfPDFimage_printWydrukuj

-To co upieczesz na Wielkanoc?
-To ja mam piec?
-Tak.
-Hmm…
-Babkę upiecz.
– Ok. Babka piaskowa będzie. 

Babka piaskowa
4 jaja
1 szkl. cukru
1 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła (rozpuszczone i ostudzone)
cukier waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem.
Dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
Wlać masło, cukier waniliowy i miksować dalej.
Keksówkę lub formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piec w 180st. C ok.50min do suchego patyka.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
dodaję do akcji

14 Replies to “Babka piaskowa.”

  1. Kubełek Smakowy says: 26 kwietnia 2011 at 07:07

    Wstyd się przyznać, ale nigdy jeszcze nie piekłam. Piękna!

  2. zauberi says: 26 kwietnia 2011 at 07:17

    smakowicie wygląda, taka jaką lubię 🙂

  3. Barbara says: 26 kwietnia 2011 at 08:18

    Babka piaskowa jest najlepsza 🙂 Ładnie się prezentuje.

  4. aga says: 26 kwietnia 2011 at 17:33

    pyszniutko wyglada, wiec siegam po kawaleczek do herbtaki:)

  5. kulinarne-smaki says: 26 kwietnia 2011 at 19:49

    uwielbiam takie baby 🙂

  6. Anonimowy says: 27 kwietnia 2011 at 08:36

    Najprostsza i najpyszniejsza 🙂

  7. Bożena says: 24 marca 2012 at 18:29

    Pięknie wygląda..

  8. Anonimowy says: 27 marca 2013 at 23:18

    ciasto wygląda cudownie ale ile dajesz proszku do pieczenia ?

  9. Anonimowy says: 29 marca 2013 at 10:26

    masla 200 g

  10. Anonimowy says: 8 kwietnia 2013 at 18:05

    boki babki nie wyrozly zbytnio:( (mam na mysli jej poczatek i koniec :))
    jaki moze byc powid

    1. Dusia says: 9 kwietnia 2013 at 20:31

      u mnie też są zdecydowanie niżej zobacz 🙂 na środku generuje się najwyższa temperatura pewnie to jest powód

  11. Anonimowy says: 8 kwietnia 2013 at 18:06

    powod*

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.