Faworki – przepis od mistrza cukiernictwa!

W tym roku serwuję Wam naprawdę zacne przepisy na Tłusty Czwartek. Pojawiły się już najlepsze pączki jakie do tej pory robiłam (zobacz tu),
a teraz mam dla Was przepis na faworki prosto od Wojciecha Rzepeckiego,
czyli znanego trójmiejskiego mistrza cukiernictwa! Wojtek ma swój fanpage – dajcie mu like niech się dzieli z nami pysznymi przepisami :). 



Najlepsze faworki

Inspiracja

Przepis na faworki

  • 3/4 szklanki gęstej śmietany
  • 6 żółtek
  • 450 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej lub smalec do smażenia

Jak zrobić faworki?

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść, a następnie zostawić
ciasto na 10 minut do odpoczynku. Po tym czasie drewnianym wałkiem
uderzać w ciasto i zagniatać i tak przez około 5 minut. Zostawić ciasto
znowu do odpoczynku na kilka minut, a następnie podzielić sobie na
mniejsze części i wywałkować najcieniej jak się da. Pokroić na paski,
zrobić nacięcie w środku i przewinąć ciasto przez dziurkę tworząc
faworka. Zostawić znowu na kilka minut i następnie smażyć partiami w
rozgrzanym tłuszczu do 180 st.C. Po chwili smażenia obrócić faworki na
drugą stronę do smażenia np. patyczkiem do szaszłyków. Po wyjęciu
odsączyć z tłuszczu na papierze do pieczenia, a przed podaniem obficie
posypać cukrem pudrem. Faworki gotowe! 🙂