image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc zapraszam na faworki. Zerknijcie też do po spis przepisów na Tłusty Czwartek
Faworki
składniki na 3 duże talerze
przepis faworki, przepis na faworki, kruche faworki, łatwe faworki

3 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
łyżka masła lub margaryny
2 jajka
pół szklanki śmietany 18%
2 łyżki spirytusu/wódki/octu
4 kostki smalcu do smażenia
cukier puder do posypania
Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, solą, miękkim masłem lub margaryną.
Wbić jajka, dolać śmietanę i spirytus, wódkę lub ocet (by ciasto nie chłonęło tłuszczu).
Zagnieść miękkie ciasto, uderzać wałkiem w ciasto przez 5 minut, aby napowietrzyć – stukam kilka razy, zmieniam stronę, ponawiam i tak przez cały czas.
Blat posypać mąką i rozwałkować ciasto, jak najcieniej, a następnie wykrajać radełkiem paski (długość około 8 cm, szerokość 2 cm – tak by zmieściły się w garnku do smażenia). 
W każdym pasku zrobić nacięcie w środku i jeden z końców paska przewlec przez nacięcie.
W rondlu rozgrzać smalec – sprawdzić czy jest rozgrzany poprzez wrzucenie kawałka ciasta, jeśli po chwili wypłynie na wierzch to jest odpowiednio rozgrzany.
Wrzucać ostrożnie faworki do tłuszczu i smażyć z dwóch stron na złoto.
Wykładać je na talerz z papierem kuchennym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
przepis faworki, przepis na faworki, kruche faworki, łatwe faworki

5 Replies to “Faworki przepis”

  1. agi says: 11 lutego 2015 at 09:01

    Z którego przepisu wychodzą lepsze faworki? Tego czy na fawo

  2. agi says: 11 lutego 2015 at 09:01

    Z którego przepisu wychodzą lepsze faworki? Tego czy na faworki błyskawiczne?:)

    1. Dusia says: 11 lutego 2015 at 10:31

      zdecydowanie z tego 🙂

  3. Anonimowy says: 12 lutego 2015 at 16:25

    Okropnie twarde sie robia. Ja zawsze dodaje proszek do pieczenia,sa wtedy mietsze.

    1. Dusia says: 12 lutego 2015 at 17:44

      Nigdy nie dodaje się proszku do pieczenia do faworków! To spory błąd, należy tak ciasto wystukać i wtłoczyć powietrze by odpowiednio się napuszyły.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.