image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ostatnio podawałam przepis na ciasto na pierogi, a tym razem przepis na farsz wigilijny, czyli kapusta z grzybami po mojemu. Takim farszem możecie napełniać nie tylko pierogi czy uszka, ale także krokiety lub paszteciki
Kapusta wigilijna z grzybami
kapusta wigilijna, kapusta wigilijna z grzybami, kapusta z grzybami przepis, przepis na kapuste z grzybami

600 g kapusty kiszonej (z marchewką)
50 g grzybów suszonych
2 duże cebule
olej do smażenia
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 kulki jałowca (opcjonalnie)
pieprz do smaku
około 2 szklanki wody
Grzyby zalać wrzątkiem, zostawić na noc i następnego dnia gotować do miękkości (około 20-30 minut).
Pokroić grzyby na mniejsze kawałki lub posiekać w odpowiednim sprzęcie. 
Cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na oleju na złoto.
Kapustę opłukać pod wodą, aby nie była za kwaśna i potem drobno pokroić, włożyć do garnka z grubym dnem, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować do miękkości kapusty około godziny.
Do ugotowanej kapusty dodać usmażoną cebulę i posiekane grzyby, doprawić do smaku pieprzem (ewentualnie solą).
Taka kapusta idealnie nadaje się do nadziewania pierogów, uszek czy krokietów – przed napełnieniem należy odcisnąć z niej nadmiar płynów (żeby wygodniej było nakładać farsz czasem traktuję kapustę blenderem, ale nie dokładnie). Gotową można podawać także jako wigilijne danie na stół. 

3 Replies to “Kapusta z grzybami”

  1. ✰ Justine ωith Ruth ✰ says: 21 grudnia 2014 at 23:06

    Przepis, który baaaaardzo się przyda 🙂
    Niby prosta sprawa, a jednak nie każdemu wychodzi 🙂
    Uwielbiam dania z kapustą i grzybkami 🙂

    Buziaki
    xo ox xo xo xo ox

  2. Kamciss says: 22 grudnia 2014 at 13:02

    Uwielbiam! Już za 2 dni będę smakować! :>
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.