image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Lubię przygotowywać mięsa pieczone z dodatkiem miodu, dzięki któremu zyskują wspaniały smak, ale i ładnie rumianą skórkę .Dzisiaj przepis na karkówkę w miodzie, ale polecam też pieczoną szynkę w miodzie i z czosnkiem.
Karkówka  w miodzie
karkówka pieczona, karkówka marynowana w miodzie, karkówka z miodem

1,5 kg karkówki
2 ząbki czosnku pokrojone na paseczki
3 łyżki oliwy
3 łyżki miodu
łyżka papryki słodkiej
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka soli
łyżka zielonego pieprzu
kilka gałązek rozmarynu
Karkówkę naszpikować kawałkami czosnku – zrobić 1 cm nacięcie w mięsie, na głębokość około 2 cm i w powstałe miejsce wkładać kawałki czosnku.
Karkówkę natrzeć marynatą powstała z wymieszania oliwy, miodu, przypraw i rozmarynu.
Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc w lodówce.
Następnego dnia przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałość po marynacie.
Piec przez 1,5 godziny –  15 minut przed końcem ostrożnie rozciąć worek i podpiec by skórka się zrumieniła.
karkówka pieczona, karkówka marynowana w miodzie, karkówka z miodem

One Reply to “Karkówka w miodzie”

  1. Justyna Żak says: 28 listopada 2014 at 08:07

    takie mięsko musi być smaczne:)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.