Ocet różany niezwykle pięknie pachnie różami oraz ma intensywny rubinowy kolor. Przepis na ocet różany jest banalnie prosty, a sam ocet nada się potem do letnich sałatek i na pewno zaskoczy aromatem różanym nie jednego gościa. Pamiętajcie, by zebrać płatki róż z niezanieczyszczonych miejsc!
Ocet różany
szklanka octu winnego biały lub jabłkowy
spora garść płatków róży pomarszczonej (szklanka płatków róż lekko ubitych)
Umyte i osuszone płatki róż umieścić w słoju.
Zalać octem winnym – u mnie jabłkowy.
Odstawić na tydzień w ciepłym miejscu np. w kuchni na tydzień.
Codziennie przemieszać zawartość słoika.
Po tygodniu usunąć płatki na sitku i gotowy ocet różany zlać do słoika i przechowywać w ciemnym miejscu.
Nigdy jeszcze nie robiłam octu różanego. Na pewno cudownie pachnie.
Pozdrawiam 🙂
uwielbiam kwiatowe dodatki do potraw, octu jeszcze nie próbowałam, ale dobrze się składa bo cały krzak róży mam w ogrodzie, więc chyba go przygotuję
Do czego można zastosować taki ocet ?
Tak jak napisałam idealnie pasuje jako składnik sosu do sałatek, można w nim marynować mięso np. na grilla