image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ostatnio dostałam wyzwanie: skomponowanie dania pasującego do nowego piwa Warka Radler o jabłkowym wariancie smakowym. Piwo jest bardzo orzeźwiające i delikatne (pozbawione smaku goryczy), a jego receptura to 40% jasnego piwa Warka i 60% lemoniady sporządzonej na bazie soków. Moją pierwszą myślą na danie pasujące do tego piwa były krewetki, ale w końcu postanowiłam przygotować łososia. Nie myliłam się – to jest doskonałe połączenie!
Pieczony łosoś z jabłkami duszonymi w piwie
przepis na pieczonego łososia, łosoś z jabłkami, przepis na łososia z duszonymi jabłkami, przepis na łososia z jabłkami i piwem radler
filet z łososia ok. 300 gram

marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy dijon
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sok z połowy cytryny
2 twarde jabłka
łyżka masła
gałązka rozmarynu
pół szklanki piwa Warka Radler Jabłkowe
listki mięty
Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki w misce.
Pozbyć się skóry z łososia i przekroić go na pół, namoczyć w marynacie – zostawić na kilka godzin.
Przełożyć łososia wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 st.C i piec przez 13 minut.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kosteczkę.
Na patelni rozpuścić masło, dodać jabłka, wlać piwo i wrzucić rozmaryn.
Dusić około 5 minut – do czasu aż piwo odparuje.
Gotowego łososia przełożyć na talerz, na jego wierzchu ułożyć duszone jabłka.
Udekorować miętą.
przepis na pieczonego łososia, łosoś z jabłkami, przepis na łososia z duszonymi jabłkami, przepis na łososia z jabłkami i piwem radler
przepis na pieczonego łososia, łosoś z jabłkami, przepis na łososia z duszonymi jabłkami, przepis na łososia z jabłkami i piwem radler

5 Replies to “Łosoś z jabłkami”

  1. Antenka says: 6 sierpnia 2013 at 07:25

    łosoś fantastyczny, ale to piwo to porażka:)

  2. maleńka says: 6 sierpnia 2013 at 10:17

    piwo też super 😉

  3. Monia says: 6 sierpnia 2013 at 11:04

    mniam,mniam musiało smakować świetnie:)

  4. Grace says: 6 sierpnia 2013 at 18:46

    ciekawy pomysł, a radlery są idealne na upał.

  5. Ale Ciastko says: 7 sierpnia 2013 at 07:14

    Ten browar aż krzyczy…

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.