Pierniczki renifery

Kiedy zobaczyłam ten film wiedziałam, że muszę zrobić pierniczki renifery na bazie kształtu ciasteczkowego ludzika. 
Wszystkie przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie.
Pierniczki renifery II
inspiracja
pierniczki renifery, ciasteczka renifery

55 dag mąki
12 dag masła
30 dag miodu
10 dag cukru
1 duże jajko 
2 łyżeczki sody oczyszczonej
domowa przyprawa do pierników (2-3 łyżeczki)
50 g czekolady gorzkiej
czerwone groszki czekoladowe

Print Friendly and PDF
Miód z cukrem i masłem rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Na stolnicę wysypać mąkę, sodę, przyprawę do pierników, lekko wymieszać i wbić jajko do środka. 
Dodać masę miodowo-cukrowo-masłową.
Zagnieść. Wycinać kształt ciasteczkowego ludka i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w 180 st.C ok 7-8minut, wystudzić na kratce.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, włożyć do rękawa cukierniczego z wąską końcówką.
Ciasteczka odwrócić do góry nogami – w miejsce nóg ludzika zrobić czekoladowe poroże, niżej oczy i kropkę na nos – w te miejsce przykleić czekoladowy groszek.
pierniczki renifery, ciasteczka renifery