image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Elastyczne ciasto.
Wałkowanie.
Mąka w całej kuchni.
Lepienie mnie.
Zaczarowuje.
Pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka gorącej wody
pół łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
szklanka zielonej soczewicy
łyżka oleju
2 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
łyżeczka suszonej kolendry
łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
dodatkowo:
masło
prażona cebulka
koperek
Przygotowanie zacząć od ugotowania w osolonej wodzie soczewicy.
Soczewicę zalać wodą i gotować według instrukcji, u mnie 15 minut.
Na łyżce oleju usmażyć pokrojone drobno cebule, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany imbir, mieszać razem aż cebula będzie szklista. 
Doprawić solą, pieprzem, kolendrą i paprykę.
Zdjąć z kuchenki, dodać odcedzoną z wody soczewicę i ostudzić.
Składniki na ciasto włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonej wodzie około 4 minut.
Podawać z roztopionym masełkiem, prażoną cebulką i koperkiem.
pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie
pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie
W swoim przepisie wykorzystałam soczewicę zieloną marki Lestello z firmy Makro K&K, która oferuje m.in. produkty niżej widoczne na zdjęciach. Produkty są zdecydowanie wysokiej jakości.
jak zrobić pierogi, jak lepić pierogi
pierogi z soczewicą, pierogi z zieloną soczewicą, przepisy z soczewicą, pierogi wegetariańskie
soczewica, zielona soczewica, przepisy z soczewicą

14 Replies to “Pierogi z soczewicą”

  1. Paula R says: 19 lutego 2013 at 07:42

    wygladaja bardzo smacznie! 🙂

  2. Kruszynka says: 19 lutego 2013 at 09:53

    Pyszne takie domowe pierożki 😉

  3. Ania says: 19 lutego 2013 at 12:08

    Mniam! Muszą być pyszne! 🙂

  4. Gosia says: 19 lutego 2013 at 12:14

    Ciekawe jest to, że smak soczewicy jest bardzo podobny do mięsa i łatwo te dwa smaki pomylić 🙂

  5. Anonimowy says: 19 lutego 2013 at 12:19

    mmm, uwielbiam pierogi z soczewicą, choć do tej pory jadałam tylko z czerwoną. Ale Twoje wyglądają supr apetycznie 🙂

  6. Andźka says: 19 lutego 2013 at 14:43

    I ja uwielbiam pierogi z soczewicą, choć do tej pory używałam zawsze czerwonej. Cudnie wyglądają na talerzu!

  7. Justyna Bąk says: 19 lutego 2013 at 14:57

    pyszny pomysł , bardzo lubię pierogi chętnie wypróbuję nowy przepis an farsz:)

  8. oliwek says: 19 lutego 2013 at 17:29

    byłam ciekawa, jakiej soczewicy użyłaś:) pycha wyglądają. zaciekawiło mnie również dodanie imbiru do farszu.

  9. MartynCia ^^ says: 19 lutego 2013 at 18:02

    mmm 🙂 ależ urocze zdjęcia, aż chce sie porwać pierożka 😉

  10. chochlikikuchenne says: 19 lutego 2013 at 18:27

    Nigdy takich nie robilam!
    Dlaczego?.. nie wiem, ale wlasnie sobie zdalam sprawe jak wiele stracilam!
    Kocham pierogi, ubostwiam soczewice..:D
    Nic tylko ulepic i jesc 😀

  11. Patrycja says: 20 lutego 2013 at 07:01

    Robiłam z soczewicą i bardzo mi smakowały!

  12. kibi007 says: 20 lutego 2013 at 13:16

    Ja robiłam z czerwoną soczewicą, są pyszne 🙂 a jakie zdrowe 🙂

  13. Maria Gąsienica says: 24 marca 2013 at 11:03

    Dzisiaj zrobiłam, ale przepuściłam ugotowaną soczewicę przez maszynkę do mielenia 🙂 Twoje wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    1. Dusia says: 24 marca 2013 at 11:04

      Super 🙂 Pochwal się zdjęciem na fanpagu – dołączy do galerii

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.