Placuszki z cukinii z łososiem

Lubicie placki ziemniaczane? To spróbujcie koniecznie także tych z cukinii. Pomimo, że nie za samą cukinią jakoś nie przepadam to w formie placuszków mi smakuje. Razem z jogurtem greckim i wędzonym łososiem to super pomysł na obiad czy kolację. Polecam Wam też zakręconą tartę z cukinią i marchewką.
Placki z cukinii z wędzonym łososiem

2 średnie cukinie (ok. 500 g)
2 jajka
około 6 łyżek mąki pszennej
olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
jogurt grecki lub śmietana 18%
wędzony łosoś
świeży koperek

Umyte cukinie zetrzeć na tarce – w sezonie letnim można dostać cukinie z małą ilością pestek i wtedy można je zostawiać, jeśli środek jest miękki to trzeba środek wydrążyć.
Dodać jajka, mąkę i przyprawy – wymieszać razem.
Smażyć na oleju kokosowym lub rzepakowym nakładając łyżką ciasto na patelnie i rumienić z dwóch stron.
Podawać z gęstym jogurtem greckim lub śmietaną 18% lub domowym sosem czosnkowym i kawałkami wędzonego łososia.
Ozdobić świeżym koperkiem.