image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Proziaki to podkarpackie pieczywo na sodzie smażone na piecu lub patelni. Pierwszy raz przygotowałam proziaki z botwinką w środku, a tym razem podaję Wam bazowy przepis. Czasem wykorzystuję proziaki, jako pieczywo na kanapki do pracy.
Proziaki
proziaki, proziaki przepis, przepis na proziaki, proziaki przepis na placki

500 g mąki
szklanka kefiru lub maślanki
jajko
łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wyrobić elastyczne ciasto. 
Odstawić na 15 minut. 
Rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrajać okrągłe lub prostokątne placuszki.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, kłaść placuszki i smażyć po kilka minut z jednej strony (w trakcie smażenia podrastają).
Najlepiej smakują ciepłe posmarowane masłem.
proziaki, proziaki przepis, przepis na proziaki, proziaki przepis na placki

proziaki, proziaki przepis, przepis na proziaki, proziaki przepis na placki

18 Replies to “Proziaki przepis”

  1. Jola says: 22 marca 2015 at 13:10

    Mmmm, super proziaki wyglądają, szczególnie w towarzystwie tych pomidorków koktajlowych 🙂 Nie robiłam ich nigdy, muszę spróbować czy dla córki do szkoły czy dla siebie do pracy. Podałaś w przepisie mąka – rozumiem, że używałaś mąki pszennej. A czy można zrobić też wersję z mąką razową czy żytnią? Ostatnio staram się unikać pszennej mąki.

    1. Dusia says: 22 marca 2015 at 13:48

      Na pewno można spróbować, bardziej polecałabym orkiszową niż żytnią (mogą wyjść zbyt twarde przy ciemnej mące), ale jak spróbujesz to daj znać :). Tak, ja używałam pszennej chlebowej.

  2. Agata Koton says: 24 marca 2015 at 18:05

    Są świetne! Fajna alternatywa dla zwykłego pieczywa.

  3. Anonimowy says: 22 lipca 2015 at 08:46

    tak to moj regionalny przysmak -podkarpacie – w moimdomu rodzinnym pamietam ich od zawsze ,ja robie i przekazalam go mojej corce ktora tez je robi

  4. Anonimowy says: 24 lutego 2016 at 14:03

    robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! w sam raz na śniadanie czy kolację zamiast tradycyjnego pieczywka !! i o niebo zdrowsze !!

  5. Anonimowy says: 25 lutego 2016 at 11:03

    Ja to pamiętam jak mama nie miała czasu żeby upiec chleb , a piekła raz w tygodniu i był zawsze świeży . G dy głodomory były głodne to robiła nam te proziaki ,wystarczyło rozkroić i posypać cukrem i odrobine wody i była pychota . Wielki szacunek za przekazywanie tej wiedzy

    1. Dusia says: 25 lutego 2016 at 17:29

      Na słodko jeszcze nie jadłam, będę musiała spróbować 🙂
      Dziękuję za te miłe słowa i pozdrawiam serdecznie

  6. omlet says: 11 marca 2016 at 22:39

    Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂

  7. Anna Zatwarnicka says: 15 marca 2016 at 13:52

    Zrobiłam je dla gości i wyszły świetne! Ciekawe czy można by zrobić takie bezglutenowe???

  8. tynka says: 1 kwietnia 2016 at 13:16

    Fantastyczna propozycja, świetnie smakują! Dzieciaki (3 i 4 lata) też bardzo polubiły nowe "bułki" 🙂
    Pozdrawiam

    1. Dusia says: 2 kwietnia 2016 at 09:35

      Ale mi miło, cieszę się, że smakują nawet najmłodszym 🙂

  9. Anonimowy says: 14 lutego 2017 at 20:14

    Odalam do środka rozmaryn….mmmmm polecam. Pycha 🙂 będę je robić często 🙂

  10. felka says: 23 kwietnia 2017 at 13:31

    NAreszczie znalazłam na nie przepis!!!

  11. Anonimowy says: 28 kwietnia 2017 at 16:10

    Pyszne w końcu super proporcje znalazłam 🙂 Dziekuje

    1. Dusia says: 28 kwietnia 2017 at 16:44

      Na zdrówko, zapraszam na fanpage 🙂

  12. Anonimowy says: 8 sierpnia 2017 at 20:49

    Smazyc na glebokim oleju czy na natluszczonej patelni?

    1. Dusia says: 9 sierpnia 2017 at 09:53

      Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni – jak w przepisie.

  13. Anonimowy says: 24 marca 2018 at 07:00

    Pieczone na suchej patelni są doskonałe z masłem i białym serem. Smażone na odrobinie oleju są pyszne z masłem i dżemem.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.