Proziaki to podkarpackie pieczywo na sodzie smażone na piecu lub patelni. Pierwszy raz przygotowałam proziaki z botwinką w środku, a tym razem podaję Wam bazowy przepis. Czasem wykorzystuję proziaki, jako pieczywo na kanapki do pracy.
Proziaki
500 g mąki
szklanka kefiru lub maślanki
jajko
łyżeczka sody
pół łyżeczki soli
szczypta cukru
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą i wyrobić elastyczne ciasto.
Odstawić na 15 minut.
Rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrajać okrągłe lub prostokątne placuszki.
Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, kłaść placuszki i smażyć po kilka minut z jednej strony (w trakcie smażenia podrastają).
Najlepiej smakują ciepłe posmarowane masłem.
Mmmm, super proziaki wyglądają, szczególnie w towarzystwie tych pomidorków koktajlowych 🙂 Nie robiłam ich nigdy, muszę spróbować czy dla córki do szkoły czy dla siebie do pracy. Podałaś w przepisie mąka – rozumiem, że używałaś mąki pszennej. A czy można zrobić też wersję z mąką razową czy żytnią? Ostatnio staram się unikać pszennej mąki.
Na pewno można spróbować, bardziej polecałabym orkiszową niż żytnią (mogą wyjść zbyt twarde przy ciemnej mące), ale jak spróbujesz to daj znać :). Tak, ja używałam pszennej chlebowej.
Są świetne! Fajna alternatywa dla zwykłego pieczywa.
tak to moj regionalny przysmak -podkarpacie – w moimdomu rodzinnym pamietam ich od zawsze ,ja robie i przekazalam go mojej corce ktora tez je robi
robiłam dzisiaj po raz pierwszy.. i na pewno nie ostatni. Pyszne!! w sam raz na śniadanie czy kolację zamiast tradycyjnego pieczywka !! i o niebo zdrowsze !!
Ja to pamiętam jak mama nie miała czasu żeby upiec chleb , a piekła raz w tygodniu i był zawsze świeży . G dy głodomory były głodne to robiła nam te proziaki ,wystarczyło rozkroić i posypać cukrem i odrobine wody i była pychota . Wielki szacunek za przekazywanie tej wiedzy
Na słodko jeszcze nie jadłam, będę musiała spróbować 🙂
Dziękuję za te miłe słowa i pozdrawiam serdecznie
Wyglądają zjawiskowo, ślinka sama leci… 🙂
Zrobiłam je dla gości i wyszły świetne! Ciekawe czy można by zrobić takie bezglutenowe???
Fantastyczna propozycja, świetnie smakują! Dzieciaki (3 i 4 lata) też bardzo polubiły nowe "bułki" 🙂
Pozdrawiam
Ale mi miło, cieszę się, że smakują nawet najmłodszym 🙂
Odalam do środka rozmaryn….mmmmm polecam. Pycha 🙂 będę je robić często 🙂
NAreszczie znalazłam na nie przepis!!!
Pyszne w końcu super proporcje znalazłam 🙂 Dziekuje
Na zdrówko, zapraszam na fanpage 🙂
Smazyc na glebokim oleju czy na natluszczonej patelni?
Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni – jak w przepisie.
Pieczone na suchej patelni są doskonałe z masłem i białym serem. Smażone na odrobinie oleju są pyszne z masłem i dżemem.