Restaurant Week – Polskie Smaki Cafe Sheraton Sopot

W piątek rozpoczyna się festiwal Restaurant Week w Trójmieście, ale już dzisiaj możecie zrobić rezerwację do wybranych restauracji – klik. Trzydaniowe doświadczenie restauracyjne jest w cenie 39 zł! Warto wybrać się do wymarzonej restauracji by poznać kunszt kulinarny szefa kuchni. W tej edycji również zostałam Ambasadorką festiwalu, dzięki czemu zdradzę już teraz, co przygotował dla Was szef kuchni Krystian Szidel sopockiej restauracji Polskie Smaki Cafe – jedyna taka przepremierowa okazja :). Rezerwacje możecie zrobić tu – rezerwuj.

Restaurant Week – Restauracja Polskie Smaki Cafe
Po szczegóły zapraszam chętnych do dalszej części wpisu – uwaga można zgłodnieć :).

Restaurację Polskie Smaki Cafe opisywałam Wam już kiedyś w tym wpisie – dusiowakuchnia.pl/2016/10/polskie-smaki-cafe-sopot. To wyjątkowe miejsce stworzone pod skrzydłem szefa kuchni Krystiana Szidla, które stawia na nowoczesną kuchnię polską z elementami regionalności. To jedno z tych miejsc, które mogę polecić każdemu, bo za każdym razem mnie czymś zaskakuje.
Podczas festiwalu Restaurant Week posiadacie wybór wśród dwóch menu: mięsnego i wegetariańskiego. Poniżej przedstawię Wam jak prezentują się dania na zdjęciach, bo jeśli chodzi o smak to jest to coś nie do opisania. Nowoczesne połączenia, szacunek do produktu, wydobycie smaków, sezonowość na talerzach, a wszystko to okraszone poezją smaków.

I menu mięsne

Podwędzana pierś z kurczaka zagrodowego, mus z owoców leśnych, galaretka z jabłek i żubrówki, piklowana kalarepka.
Polędwiczka wieprzowa w podwędzanym boczku z dzika, ciepła sałatka ze szparagów i bobu, pieczone buraczki, ziemniaki z ogniska z ziołami.
Sernik z chałwą, biszkopt bezglutenowy, sos z rokitnika, prażony słonecznik.

II menu wegetariańskie

Trufle z koziego sera, piklowane buraczki, grillowane truskawki, konfitura z cebuli z żurawiną, młody szpinak.

Krokiety z ciecierzycy i suszonych pomidorów, miętowa kasza orkiszowa, skorzonera, karmelizowane rzodkiewki, sos z pieczonej papryki.

Tarta migdałowa z karmelizowaną gruszką podana z lodami tymiankowymi.

I jak? 🙂 Kto się skusi na wybrane menu za 39 zł? :).
Mnie oczarowały różowe trufle z koziego sera, krokiet z ciecierzycy, wędzona pierś z kurczaka i lody tymiankowe 💗.
Rezerwacje : klik.