Sałatka z kolorowych pomidorów z mozzarellą

Malinowe, bawole, czarne, żółte, papryczkowe i śliwkowe – tyle odmian pomidorów znalazło się na moim talerzu! Pomidory Łęgajny (podobno najlepsze pomidory z Polski) można kupić w Gdańsku przy SKM Politechnika i wyczarować z nich coś pysznego! Sałatka z kolorowych pomidorów z mozzarellą odda ich największy urok i smak.



Te kolorowe pomidory były tak piękne, że musiałam im zrobić małą sesję fotograficzną. W smaku są niesamowicie słodziutkie!

sałatka z kolorowych pomidorów

Do sałatki dodałam olej z awokado, który wytłaczany nie jest z pestek, a z miąższu owocu. Jest bardzo delikatny w smaku, ma jasno-zielony kolor. Olej z awokado zalicza się do najzdrowszych olei na świecie!

Sałatka z kolorowych pomidorów z mozzarellą i olejem z awokado

sałatka z kolorowych pomidorów

Składniki:

  • kolorowe pomidory: malinowy, klasyczny, tygrysi, żółty, małe pomidorki czerwone i żółte
  • mini kulki mozzarelli
  • pół cebuli cukrowej
  • olej z awokado (do kupienia tu przez Hurtownię Oliwy)
  • listki bazylii
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • opcjonalnie: krem balsamiczny

Większe pomidory pokroić na plasterki, a mniejsze na połówki i rozłożyć je na talerzu zaczynając od tych większych. Dodać odsączone z zalewy kulki mozzarelli oraz pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Ozdobić świeżą bazylią. Polać olejem z awokado oraz jeśli lubicie kremem balsamicznym. Sałatka z kolorowych pomidorów gotowa!

sałatka z kolorowych pomidorów

sałatka z kolorowych pomidorów

sałatka z kolorowych pomidorów

Więcej przepisów na SAŁATKI znajdziesz tutaj.