Święta minęły tak szybko…ale przed nami Sylwester – wszystkie przepisy na imprezę tutaj. Zostawiam Wam dzisiaj przepis na obłędny sernik z białą czekoladą na spodzie z ciastek oreo – istne niebo w gębie. Zróbcie go na deser, na pewno będzie królował na stole.
Sernik z białą czekoladą i żurawiną na spodzie z oreo
około 200 g ciasteczek oreo
70 g rozpuszczonego masła
1 kg twarogu z wiaderka (polecam Piątnica i Delfiko)
2/3 szklanki cukru
3 tabliczki białej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
5 jajek
garść świeżej żurawiny (wiśnie też się sprawdzą)
Ciasteczka oreo zmielić na piasek przy użyciu blendera.
Dodać rozpuszczone masło i wylepić masą dno tortownicy ( średnica 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady razem ze śmietaną kremówką i lekko ostudzić.
Twaróg zmiksować krotko z cukrem, kolejno wbijać jajka i dalej miksować.
Wlać masę czekoladową i dobrze zmiksować.
Wsypać żurawinę, ręcznie wymieszać.
Przelać masę twarogową na ciasteczkowy spód.
Piec przez godzinę w temp. 170 st.C. po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik w nim najlepiej przez całą noc.
pyszny 🙂
Obłędny! 🙂