image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ostatnio nie mogę uwolnić się od tajskich smaków, które tak bardzo lubię. Mrożone, świeże liście limonek, których kupiłam spore opakowanie ciągle kuszą, żeby je wykorzystać. Wcześniej nie wiedziałam, że można je dostać np. w sklepach Kuchnie Świata, trawa cytrynowa też jest – szkoda, że dopiero teraz o tym wiem, dlatego dzielę się z Wami tą informacją. Tajskie przepisy:
Tajska zupa rybna z mleczkiem kokosowym, dorszem i krewetkami
zupa rybna, zupa rybna po tajsku, tajska zupa rybna przepis, zupa rybna z dorszem, zupa rybna z owocami morza, zupa rybna z krewetkami

2 łyżki oleju kokosowego
3 ząbki czosnku
3 szalotki
2 cm kawałek imbiru
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
po pół łyżeczki: szafranu, kurkumy, curry, kolendry
4 liście limonki
2 szklanki wody lub bulionu
puszka mleczka kokosowego
sok z połowy limonki
250 g krewetek
300 g filetu z dorsza
sól
do podania: ryż basmati, tajska bazylia lub kolendra
Jeśli używacie mrożonych krewetek i ryby to wcześniej należy je rozmrozić.
Na rozgrzanym oleju kokosowym usmażyć czosnek pokrojony w plasterki, cebulę posiekaną w kosteczkę i imbir w paseczki.
Dodać pastę curry i przyprawy, chwilę smażyć.
Wlać wodę lub bulion, mleko kokosowe, wrzucić liście limonki i zagotować.
Dodać sok z limonki, krewetki i rozdrobnioną rybę. 
Gotować pod przykryciem jeszcze 5 minut (sprawdzić czy krewetki i ryba są gotowe). 
Doprawić do smaku solą.
Podawać z ryżem i tajską bazylią lub kolendrą.

zupa rybna, zupa rybna po tajsku, tajska zupa rybna przepis, zupa rybna z dorszem, zupa rybna z owocami morza, zupa rybna z krewetkami

zupa rybna, zupa rybna po tajsku, tajska zupa rybna przepis, zupa rybna z dorszem, zupa rybna z owocami morza, zupa rybna z krewetkami

zupa rybna, zupa rybna po tajsku, tajska zupa rybna przepis, zupa rybna z dorszem, zupa rybna z owocami morza, zupa rybna z krewetkami

5 Replies to “Tajska zupa rybna z dorszem i krewetkami”

  1. naleśniki z serem says: 7 marca 2015 at 22:48

    Łał! świetna! muszę spróbować!

  2. Anonimowy says: 6 października 2015 at 10:16

    Jaki ma to byc rodzaj bulionu warzywny czy drobiowy?

    1. Dusia says: 6 października 2015 at 13:52

      jak to lubi – oby dwa się nadają, ja jednak dałam warzywny

    2. Anonimowy says: 6 października 2015 at 17:17

      Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam:)

  3. Kamsko Emsko says: 15 marca 2016 at 19:58

    Uwielbiam takie zupy :O Na pewno wypróbuję przepis:>

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.