image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Energia.
Moc.
Siła.
Tajska zupa dyniowa
krem z dyni, zupa z dyni na mleczku kokosowym, zupa tajska z dyni

  2 kg dyni (już bez miąższu)
1,5 litra bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy
łyżeczka chilli
łyżeczka kolendry 
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki kuminu
puszka mleczka kokosowego
natka pietruszki
śmietana
Z dyni wydrążyć miąższ i obrać ze skórki.
Pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć chwilę aż cebula się zeszkli.
Dodać dynię i zalać całość bulionem.
Doprawić przyprawami i zagotować.
Całość zmiksować blenderem na krem.
Dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze kilka minut.
Przed podaniem polać śmietaną i posypać natką pietruszki.
krem z dyni, zupa z dyni na mleczku kokosowym, zupa tajska z dyni

krem z dyni, zupa z dyni na mleczku kokosowym, zupa tajska z dyni

21 Replies to “Zupa dyniowa na mleczku kokosowym (tajska)”

  1. beti says: 10 listopada 2012 at 17:56

    Uwielbiam zupy z dynią 🙂

  2. Hania-Kasia says: 10 listopada 2012 at 18:08

    Piękny kolor zupy, mam tylko trochę wątpliwości co do tajskiego charakteru tej zupy, bo natka pietruszki i śmietana nie bardzo mi się kojarzą z kuchnią tajską.

    1. Dusia says: 10 listopada 2012 at 18:12

      mleczko kokosowe, curry, kolendra, chilli – to są smaki Tajlandii. świeżą kolendrę bym dała gdybym miała 🙂

  3. Dorotas30 says: 10 listopada 2012 at 18:31

    Kolor ma przepiękny, z mleczkiem kokosowym smakuje pewnie wyśmienicie

  4. Aciri says: 10 listopada 2012 at 18:49

    Też taką dzisiaj jadłam:)

  5. Nemi says: 10 listopada 2012 at 19:16

    Apetyczne zdjęcia:)

  6. Majana says: 10 listopada 2012 at 19:36

    Robiłam troszkę podobną:)
    Piękny kolorek ma.

  7. pasjonatka says: 10 listopada 2012 at 19:47

    w kokilkach wyglada slodko 😀

  8. zjedz_mnie says: 10 listopada 2012 at 19:54

    Apetyczna, a te przyprawy na bank dodają jej smakowitości:)

  9. sniadankomania says: 10 listopada 2012 at 20:01

    ale bym zjadła taką zupkę!
    śliczny nagłówek, fartuszek i rękawiczki cudowne! 🙂

  10. Magda says: 10 listopada 2012 at 20:39

    Pojechałaś Dusiu:))))Wyczarowałaś coś całkiem innego!!

  11. Antenka says: 10 listopada 2012 at 20:52

    właśnie taka zupka za mną chodzi:)
    żałuję,że zapomniałam kupić mleczko:/ dynia sobie u mnie czeka

  12. kim says: 11 listopada 2012 at 06:26

    Dynia, kolendra, mleko kokosowe – mniam. Jeszcze może troszkę czegoś pachnącego cytryną.
    Zupka super wygląda, smakuje pewnie również dobrze. Na pewno wypróbuję.

  13. kruszyna says: 11 listopada 2012 at 08:35

    Ależ apetyczny kolorek, aż się oczy cieszą na sam widok 🙂

  14. bartoldzik says: 11 listopada 2012 at 11:46

    Piękny kolor, z chęcią zjadłbym zupę w takiej wersji…

  15. MartynCia ^^ says: 11 listopada 2012 at 12:33

    ależ musiała byc aromatyczna 😉 mniam!

  16. Tomek gotuje says: 14 listopada 2012 at 11:51

    Bardzo mi się podoba połączenie dyni i mleczka kokosowego, musiało być pyszne 🙂

  17. gin says: 15 listopada 2012 at 17:38

    Muszę wypróbować kiedyś wersję z mleczkiem kokosowym.

    Mówiłam już, że uwielbiam Twoje zdjęcia? 🙂

  18. słodko-słona says: 23 listopada 2012 at 11:43

    O! Ja już od pewnego czasu zamierzam zrobić zupę dyniową na mleczku kokosowym, ale się jeszcze nie zebrałam 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.