Kolejna puszysta i lekka babka cytrynowa, dzięki dodatkowi piwa cytrynowego babka zyskuje na puszystości.
Babka na piwie cytrynowym

składniki na babkę:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka piwa cytrynowego
- skórka otarta z 2 cytryn
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki zimnej wody
- kilka kropel barwnika żółtego w płynie
Jak zrobić babkę cytrynową?
Jajka ucierać z cukrem na białą, puszystą masę, trwa to kilka minut. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej. Kiedy składniki się połączą, dodać piwo i skórkę z cytryny i miksować na małych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita.
Ciasto przeleć do dużej, natłuszczonej formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego do 170 st.C. piekarnika. Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka.
Kiedy babka ostygnie przygotować lukier mieszając wszystkie składniki ze sobą i polać nim babkę i ozdobić.