Kolejna puszysta i lekka babka cytrynowa, dzięki dodatkowi piwa cytrynowego babka zyskuje na puszystości.

Babka na piwie cytrynowym

składniki na babkę:

  • 3 szklanki mąki tortowej   
  • 1 szklanka piwa cytrynowego
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

  • szklanka cukru pudru     
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • kilka kropel barwnika żółtego w płynie

Jak zrobić babkę cytrynową?

Jajka ucierać z cukrem na białą, puszystą masę, trwa to kilka minut. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej. Kiedy składniki się połączą, dodać piwo i skórkę z cytryny i miksować na małych obrotach do momentu, aż masa będzie gładka i jednolita.

Ciasto przeleć do dużej, natłuszczonej formy na babkę i wstawiamy do nagrzanego do 170 st.C. piekarnika. Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka.

Kiedy babka ostygnie przygotować lukier mieszając wszystkie składniki ze sobą i polać nim babkę i ozdobić. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.