Gotowana biała kiełbasa nigdy nie była moją ulubioną potrawą. Zupełnie inaczej jednak smakuje biała kiełbasa pieczona w piwie z dodatkiem musztardy i miodu, to nowoczesna wersja jej podania, która polecam podać na wielkanocny obiad.
Wszystkie przepisy na Wielkanoc tutaj. 
Biała kiełbasa pieczona w piwie

5-6 białych kiełbas
2 cebule
2 łyżki miodu
3 łyżeczki musztardy
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki ostrej papryki
olej do smażenia
0,5-1 szklanki piwa jasnego
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Cebulę wymieszać z majerankiem i ostrą papryką.
Jedną część cebuli wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a na cebulę wyłożyć kiełbasy. 
Miód rozmieszać z musztardą i tą mieszanką posmarować mięso.
Wlać piwo do naczynia.
Wyłożyć na wierzch mięsa resztę cebuli. 
Piec przez 30 minut w temp. 180 st.C. 

6 Replies to “Biała kiełbasa pieczona w piwie”

  1. Anonimowy says: 11 kwietnia 2017 at 11:14

    A co z piwem?
    I czy na czas pieczenia zakrywamy naczynie pokrywą?

    1. Dusia says: 11 kwietnia 2017 at 13:12

      Już poprawiłam, tak zamykamy 🙂

  2. Zosia says: 12 kwietnia 2017 at 06:28

    już nie mogę się doczekać świąt i białej kiełbaski, Twoja wygląda obłędnie

  3. Anonimowy says: 12 kwietnia 2017 at 16:58

    Czy kiełbasa jest surowa czy parzona, jeśli surowa to czy wcześniej trzeba ją odgotowac?

    1. Dusia says: 12 kwietnia 2017 at 17:31

      Może być parzona, może być surowa – lepiej smakuje surowa, ten sam czas pieczenia. Nie trzeba obgotowywać.

  4. sobu says: 27 maja 2017 at 17:36

    Uwielbiam pieczoną kiełbaskę 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.