Gotowana biała kiełbasa nigdy nie była moją ulubioną potrawą. Zupełnie inaczej jednak smakuje biała kiełbasa pieczona w piwie z dodatkiem musztardy i miodu, to nowoczesna wersja jej podania, która polecam podać na wielkanocny obiad.
Wszystkie przepisy na Wielkanoc tutaj.
Biała kiełbasa pieczona w piwie
5-6 białych kiełbas
2 cebule
2 łyżki miodu
3 łyżeczki musztardy
łyżeczka majeranku
pół łyżeczki ostrej papryki
olej do smażenia
0,5-1 szklanki piwa jasnego
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka.
Cebulę wymieszać z majerankiem i ostrą papryką.
Jedną część cebuli wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, a na cebulę wyłożyć kiełbasy.
Miód rozmieszać z musztardą i tą mieszanką posmarować mięso.
Wlać piwo do naczynia.
Wlać piwo do naczynia.
Wyłożyć na wierzch mięsa resztę cebuli.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st.C.
A co z piwem?
I czy na czas pieczenia zakrywamy naczynie pokrywą?
Już poprawiłam, tak zamykamy 🙂
już nie mogę się doczekać świąt i białej kiełbaski, Twoja wygląda obłędnie
Czy kiełbasa jest surowa czy parzona, jeśli surowa to czy wcześniej trzeba ją odgotowac?
Może być parzona, może być surowa – lepiej smakuje surowa, ten sam czas pieczenia. Nie trzeba obgotowywać.
Uwielbiam pieczoną kiełbaskę 😀