Przepisy na Święta Bożego Narodzenia zaczną się już teraz pojawiać na blogu! Szukajcie inspiracji na moim blogu, bo jest tego cała masa – klik.
Dzisiaj proponuję Wam śnieżno-biały blok czekoladowy z białą czekoladą, który będzie pięknie wyglądał na świątecznym stole. Możecie zrobić taki blok na Mikołajki!
Składniki na mój biały blok czekoladowy kupiłam w gdyńskich delikatesach Aldek! Zobaczcie też jaki pomysł na prezent zaprezentowałam niedawno na blogu – jak zrobić kosz prezentowy.
Biały blok czekoladowy
składniki na blok czekoladowy:
- 250 g masła lub margaryny
- pół szklanki wody
- pół szklanki cukru pudru
- tabliczka białej czekolady
- 500 g mleka w proszku
- 100 kolorowej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 100 g posiekanych orzeszków
- około 250 g herbatników
Jak zrobić blok czekoladowy?
Roztopić masło lub margarynę w rondelku razem z białą czekoladową. Dodać wodę oraz cukier puder. Przelać do miski z mlekiem w proszku. Dodać skórkę pomarańczową, wiórki kokosowe, orzeszki oraz potłuczone na mniejsze kawałki herbatki. Wymieszać masę. Przekładać stopniowo masę do formy metalowej wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Każdą warstwę ugnieść aby po przekrojeniu nie było pustych przestrzeni. Włożyć blok do lodówki na min.3 godziny, a najlepiej całą noc. Biały blok czekoladowy podajemy krojąc jak ciasto.
Dzień Dobry 🙂
"Roztopić masło lub margarynę w rondelku razem z wodą i białą czekoladową. Dodać wodę oraz cukier puder. Przelać do miski z mlekiem w proszku."
To ile w tej wody potrzeba?
Przepis z pewnością przetestuję 😉
Jest w składnikach woda – pół szklanki.
Czy ciasto jest bardzo słodkie? ; )
taaak bardzo
Też jakoś nie zrozumiałem, wymieszać z wodą u potem znowu dodać wodę, czyli 2x pół szklanki ?
już poprawione