Borówki.
Tak ładnie im w cieście.

Ciasto z aronią

3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka octu (dałam ocet jabłkowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200-250 g aronii

Masło utrzeć z cukrem ,dodać jaja i dalej miksować.
Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i miksować.
Stopniowo dodawać mleko.
Przestać miksować, dodać ocet i kaszę manną i wymieszać łyżką.
Przelać do tortownicy (u mnie śr.21cm) i na wierzch układać owoce aronii.
Piec 40min w 180st.C.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.

6 Replies to “Borówkowy szał.”

  1. Smakowidło says: 19 sierpnia 2011 at 20:57

    Swoim postem przypomniałaś mi o borówkach, które leżą już jakiś czas u mnie w lodówce. Twoje ciasto wygląda smakowicie 😀 … pozdrawiam!

  2. wiosenka27 says: 20 sierpnia 2011 at 05:08

    Lubię takie owocowe szały:) Ja ostatnio dosałatam 3 kilo borówek więc też poszaleję:)

  3. slyvvia says: 20 sierpnia 2011 at 05:10

    Wygląda świetnie i na pewno równie dobrze smakuje. Uwielbiam wszystko, co z jagodami 😀

  4. shy says: 20 sierpnia 2011 at 08:53

    bardzo apetycznie się prezentuje 🙂 poczęstuje się kawałkiem 😛

  5. Anonimowy says: 7 października 2013 at 18:53

    A dlaczego aronia az tak opadla,skoro ukladana byla na wierzchu? Czy mozna nie dodac octu?

  6. Dusia says: 7 października 2013 at 19:49

    Można spróbować bez octu, a dodać łyżkę mleka jeszcze. Za dużo aronii nałożyłam i z ciężkości opadła.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.