Borówki.
Tak ładnie im w cieście.
Ciasto z aronią
3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml mleka
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka octu (dałam ocet jabłkowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200-250 g aronii
Masło utrzeć z cukrem ,dodać jaja i dalej miksować.
Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i miksować.
Stopniowo dodawać mleko.
Przestać miksować, dodać ocet i kaszę manną i wymieszać łyżką.
Przelać do tortownicy (u mnie śr.21cm) i na wierzch układać owoce aronii.
Piec 40min w 180st.C.
Posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Swoim postem przypomniałaś mi o borówkach, które leżą już jakiś czas u mnie w lodówce. Twoje ciasto wygląda smakowicie 😀 … pozdrawiam!
Lubię takie owocowe szały:) Ja ostatnio dosałatam 3 kilo borówek więc też poszaleję:)
Wygląda świetnie i na pewno równie dobrze smakuje. Uwielbiam wszystko, co z jagodami 😀
bardzo apetycznie się prezentuje 🙂 poczęstuje się kawałkiem 😛
A dlaczego aronia az tak opadla,skoro ukladana byla na wierzchu? Czy mozna nie dodac octu?
Można spróbować bez octu, a dodać łyżkę mleka jeszcze. Za dużo aronii nałożyłam i z ciężkości opadła.