Całkiem niedawno zostałam zaproszona na kolację do Cafeart u Muzyku’ff, która chce zmienić swój charakter z kawiarni na restaurację ze zdrowym jedzeniem. Odkryjcie to miejsce razem ze mną.
Cafeart U Muzyku’ff – rest.zamknięta
ul. Derdowskiego 9-11
Gdynia (na przeciwko Transatlantyku)
Lokal został urządzony totalnie artystycznie, ponieważ każdy mebel i kreska na ścianie to projekt artystyczny. Menu zmienia się tutaj sezonowo, codziennie na fb można znaleźć aktualne dania dostępne na miejscu. Kamil Budzikowski postanowił wprowadzić do kuchni ekologiczne i zdrowe akcenty, a dzięki temu, że od 25 lat prowadzi własne gospodarstwo ekologiczne Koziołeczek z Trzepowa, ma szerokie pole do popisu. U Muzyku’ff zjecie dania z eko warzyw i owoców, domowe twarogi i sery oraz konfitury. Organizowane są tutaj także ciekawe i kulinarne eventy, jak np. Kaszubskim Targiem. W tygodniu śniadanie z kawą kosztuje 15 zł, a w soboty 18 zł (klik).
Poniżej przedstawię dania, które miałam okazję skosztować podczas kolacji.
Poniżej przedstawię dania, które miałam okazję skosztować podczas kolacji.
Grzanka z własnoręcznie przygotowanym gliwiejącym serem i suszonymi pomidorami.
Wątróbka wieprzowa z aronią, jabłkiem i cebulą (10 zł).
Grillowane warzywa – dynia, pietruszka, cukinia, papryka, pomidory.
Tarta na żytnim spodzie z dynią, baby szpinakiem i gliwiejącym serem (15 zł + sałatka gratis) podana w towarzystwie chutneyu, sosu koperkowego i domowego ketchupu.
Zapiekany chleb z pieczonym schabem i chipsem z szynki parmeńskiej podany z pikantną dynią.
Tarta na żytnim spodzie z porzeczkami z pszenną kruszonką (9 zł).
Wyciskany sos z ananasa, mięty i cytryny.
Dziękuję Gosi i Monice za towarzystwo :).