Ciasto milionera podobno przynosi szczęście, a jakie jeszcze potrawy je przynoszą przeczytacie tutaj. Ciasto milionera to bogactwo słodkości i wszystkiego, co najlepsze w jednym. Kruchy, maślany spód, rozpływająca się warstwa karmelowa i polewa z prawdziwej czekolady to istna rozkosz. Idealnie by osłodzić sobie przygotowania do świąt, a w przerwie od świątecznej krzątaniny można postarać się o dodatkowe szczęście grając bożonarodzeniową loterię el grado, jak dopomóc szczęściu? klik.
Ciasto milionera
spód:
szklanka mąki
125 g masła
50 g cukru trzcinowego
karmel:
400 ml słodzonego skondensowanego mleka z puszki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru trzcinowego
polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
pół tabliczki mlecznej czekolady (50g)
3 łyżki masła
Do miski przesiać mąkę, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier – zagnieść.
Ciastem wylepić dno kwadratowej blaszki o boku 20 cm.
Piec przez 20 minut w temp. 180 st.C. – po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.
Przygotować karmel – do rondla wlać mleko, dodać masło i cukier, podgrzewać cały czas mieszając, a kiedy zawrze zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze przez 8 minut aż zgęstnieje.
Ciepłą masę wylać na kruchy spód, włożyć do lodówki by masa stężała.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady z dodatkiem masłem.
Płynną masę rozprowadzić na karmelu – zostawić do stężenia.
Podawać pokrojone w kostki.
.
Pewnie jest bardzo słodkie, ale za to jakie pyszne 🙂 Muszę spróbować 🙂
jadłabym <3