Kolorowe sny.
Wirujące myśli.
Huśtawka emocji.
Odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami
ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami
135 gram mąki
90 gram mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
270 gram cukru
240 ml oleju
6 łyżek soku z cytryny i pomarańczy
skórka z cytryny
szczypta soli
3 czerwone pomarańcze
2 łyżki cukru perlistego lub trzcinowego
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo miksując dolewać olej.
Dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę z cytryny.
Mąki wymieszać z proszkiem, a następnie całość dodawać do miksowanej masy.
W innej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
Pianę delikatnie łyżką lub łopatką stopniowo dodawać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 22 cm. wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Obrane pomarańcze pokroić w plasterki i wyłożyć na dno tortownicy.
Przelać na owoce ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 160 st.C przez około 45 minut – po 35 minutach sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest gotowe.
Ostudzone ciasto przełożyć „do góry nogami” na paterę.
ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami
ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami

ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami

ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami

ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami

11 Replies to “Ciasto z czerwonymi pomarańczami”

  1. Patrycja says: 19 kwietnia 2013 at 06:45

    Fantastycznie wygląda Dusiu!

  2. Majana says: 19 kwietnia 2013 at 10:00

    Dusiu,ciasto wygląda przepięknie. Te czerwone pomarańcze zatopione w cieście – coś pięknego.
    Pozdrawiam:)

  3. Dorota Owczarek says: 19 kwietnia 2013 at 13:22

    Bardzo wiosenny placek, uwielbiam czerwone pomarańcze 🙂

  4. Bazylia says: 19 kwietnia 2013 at 17:00

    Wygląda bardzo dobrze! 🙂

  5. magdam says: 19 kwietnia 2013 at 17:01

    śliczne to ciasto – czas spróbować jak smakuje 🙂

  6. blog okularnicy says: 19 kwietnia 2013 at 17:56

    Duś, to ciasto wygląda obłędnie! jak malowane!!!
    wiosennie!

  7. annaz says: 19 kwietnia 2013 at 19:19

    Rewelacja po prostu!!!

  8. Karmel-itka. says: 19 kwietnia 2013 at 19:54

    mmm… minimalizm i pełnia smaku.

  9. Roz Airad says: 19 kwietnia 2013 at 20:27

    wygląda przepysznie ;D

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.