Morze przebiśniegów.

Pierwsze krokusy.
Bazie kotki.
Wiosna.
 
Czekoladowe ciasto z mikrofalówki, dla dwojga

4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
jajko
Mąkę, cukier, kakao i proszek wymieszać razem.
Wbić jajko.
Dolać mleko, olej i wymieszać.
Bierzemy 2 kubki, ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy.
Ustawić moc mikrofalówki na najwyższą i piec osobno przez ok. 2 min (bezpieczniej jest wstawić na minutę i doglądać – każda mikrofalówka ma inną moc).

104 Replies to “Czekoladowe ciasto z mikrofalówki.”

  1. Agnieszka (arcoiris) says: 20 marca 2012 at 14:39

    Ciasto z mikrofalówki? Tego jeszcze nie było.Pozdrawiam:)

  2. slyvvia says: 20 marca 2012 at 14:49

    Chciałam je już kiedyś zrobić, ale w końcu o nim zapomniałam. Wygląda wspaniale 😀

  3. CARUNIA says: 20 marca 2012 at 14:53

    Czekoladowa mała przyjemność w 3 minuty 🙂

  4. magda k. says: 20 marca 2012 at 15:18

    ciekawa jestem tego ciasta

  5. justka2712 says: 20 marca 2012 at 15:28

    Fajna opcja, gdy w kilka chwil chcemy wyczarować coś słodkiego:)

  6. ola says: 20 marca 2012 at 15:38

    Lubię takie ciasto. Wieki nie jadłam!
    Dziękuje za przypomnienie :*

  7. judik says: 20 marca 2012 at 15:43

    Nigdy bym nie pomyślała, że w mikrofalówce można zrobić ciasto:)

  8. wegetari-anka says: 20 marca 2012 at 15:49

    robilam je kiedys zawsze, jak mialam niezapowiedzianych gosci, jest pycha! dzieki za przypomnienie 😉

  9. Nemi says: 20 marca 2012 at 15:54

    Słyszałam o nim, ale jakoś nie mogłam sobie wyobrazić efektu końcowego. A tu proszę, całkiem fajne ciasto:)

  10. Sandy says: 20 marca 2012 at 16:18

    O! Ostatnio "upiekłam" to ciacho siostrze. Wyszło trochę gumowate, ale bardzo dobre! 😀 Następnym razem spróbuję zrobić w lekko zdrowszej wersji, ciekawe czy wyjdzie.

    1. Anonimowy says: 20 maja 2016 at 13:18

      Ja robiłam je wczoraj i też mi wyszło gumowe ale i tak pyszne

  11. Dominika says: 20 marca 2012 at 16:42

    robiłam je kiedyś, ale mnie nie przekonało 😉

  12. Emma says: 20 marca 2012 at 17:05

    Ale świetne 😀

  13. soot says: 20 marca 2012 at 18:21

    Robiłam takie kiedyś i wyszło całkiem smaczne. Polecam też z dodatkiem cynamonu i jabłek : )

  14. noclaudine says: 20 marca 2012 at 19:10

    robiłam jakieś 2 tygodnie temu , fajne ,ale tylko na ciepło ;p

  15. kruszyna says: 20 marca 2012 at 19:30

    Zawsze mnie ciekawiło to ciasto z mikrofali. Czy rzeczywiście się udaje? Widzę, że tak 😀

  16. Sue says: 20 marca 2012 at 19:36

    Muszę znów zrobić. 🙂

  17. Karolka says: 20 marca 2012 at 19:58

    Ciasto z głównej? I to z głównej Dusiowej?;> jestem na tak!:)

  18. kulinarne-smaki says: 20 marca 2012 at 20:02

    Już dawno nachodziła mnie na nie ochota

  19. Patrycja says: 20 marca 2012 at 20:05

    Bardzo jestem ciekawa jego smaku!

  20. Wiera says: 20 marca 2012 at 20:41

    Widzę, że odkurzanie mikrofalówek trwa. To już trzecie ciasto z mikrofali w ciągu tygodnia, które widzę 🙂

    Szaleństwo w akademikach 😀

  21. Moje Skromności says: 20 marca 2012 at 21:09

    moja siostra tez je robi jak chce na szybko coś słodkiego. Fajny pomysł 🙂

  22. niebochce says: 20 marca 2012 at 21:19

    podoba mi się :).

  23. Anonimowy says: 21 marca 2012 at 08:51

    Ciekawe czywyjdzie w prodizu bo nie mam mikrofali… ia jak nie mam takiej formeki to w czym moge zrobic ?

  24. Dusia says: 21 marca 2012 at 09:38

    Robiłam w zwykłym kubku 🙂

  25. Szana says: 21 marca 2012 at 13:44

    boję się robić czegokolwiek w mojej micro – jest do D**y 🙂

  26. allthewayup says: 21 marca 2012 at 17:19

    Wspaniały blog i świetne przepisy! Nie sposób nie obserwować ♥
    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga 🙂

  27. Aga says: 22 marca 2012 at 09:50

    Ale świetne wyszło Ci to ciasto:) Próbowałam kiedyś z mikrofali ale nie było udane. Spróbuję z Twojego przepisu:)

  28. agattekh says: 22 marca 2012 at 15:39

    Słyszałam o pieczeniu w mikrofali, ale sama jakoś nigdy nie próbowałam, patrząc na Twoje dzieło chyba się teraz odważę 🙂

  29. Agos says: 22 marca 2012 at 23:34

    Dzisiaj zrobiłam niesodziankę Mojemu. Wrócił do domu i nie zastał nic słodkiego, zero, nada….. A po 5 minutach przyniosłam mu pełen kubek ciasta czekoladowego. Miałam troszkę za mały kubek i część świetnie wypłynęła mi na talerz w mikrofali, tworząc piękny wulkan z potokiem lawy kakaowej. Fajne, na szybkie "chce mi się coś słodkiego".

  30. Anonimowy says: 30 marca 2012 at 19:03

    super, tylko szybko twardnieje

  31. Dusia says: 30 marca 2012 at 19:24

    Trzeba szybko jeść tak szybko jak się robi 🙂 w końcu to ciasto na natychmiastową ochotę:)

  32. Bożena says: 21 kwietnia 2012 at 20:51

    Nie robiłam jeszcze żadnego ciasta w mikrofalówce i muszę to nadrobić..dziękuję za udział w akcji..

  33. Anonimowy says: 22 kwietnia 2012 at 18:10

    Właśnie zrobiłem, średnie jest, na pewno proponuje dać na starcie 1 łyżkę cukru więcej i trzymać 2 minuty 40 sek.

    1. Dusia says: 6 maja 2012 at 15:15

      Co kto lubi, a czas zależy od mocy mikrofalówki, warto doglądać:)

  34. Anonimowy says: 6 maja 2012 at 15:08

    Robiłam przed, chwilą udały się , są mięciutkie i pyszne dodałam łyżkę więcej cukru. Polecam

    1. Dusia says: 6 maja 2012 at 15:14

      Cieszę się, że się udało 🙂

  35. Anonimowy says: 8 maja 2012 at 18:39

    Czy kubeczki trzeba czymś posmarować aby ciasto mogło wyjść bez problemów?

  36. Anonimowy says: 9 maja 2012 at 15:57

    wychodzą pycha chociaż przerażający jest moment kiedy ciasto unosi się ponad kubek.. pomyślałam ze będę miała mikrofale do mycia ale na szczęście dalej nie rosło 😉 Polecam!

    1. Dusia says: 9 maja 2012 at 15:59

      Zgadza się, na chwilę adrenalina rośnie:D

  37. Anonimowy says: 18 maja 2012 at 07:25

    Ja wstawiłem na 2 min. do mikrofali ponieważ po 3 min. zrobiło się twarde i suche ;] i dodał bym troszkę więcej cukru zaś kakao troszeczkę mniej ;D

  38. Anonimowy says: 18 czerwca 2012 at 14:49

    jest pyszne i fajnie rosnie w mikrofalówce 🙂

    1. Dusia says: 21 czerwca 2012 at 16:01

      super, że się udało 🙂

  39. Anonimowy says: 21 czerwca 2012 at 15:58

    a ja z tego przepisu zrobiłam babeczki 🙂 polecam serdecznie bo pyszne są. wyszło mi 5 takich dość dużych, idealne na niezapowiedzianych gości :))

  40. Dusia says: 21 czerwca 2012 at 16:01

    ciesze się, ze smakowało 🙂

  41. weronika wołkowa-grabas says: 26 czerwca 2012 at 21:19

    czy zamiast oleju może być masło? muszę coś zjeść a oleju mi zabrakło. 😀

    1. Dusia says: 23 lipca 2012 at 12:28

      może być 🙂

  42. Anonimowy says: 25 lipca 2012 at 13:45

    nie dobre to ciasto xd

  43. Anonimowy says: 7 sierpnia 2012 at 17:19

    Robie to ciasto już od dłuższego czasu. Przyznam że ciasto jest znakomite szczególnie że przygotowane jest w 3 minuty i to jeszcze w mikrofali.

  44. Anonimowy says: 8 sierpnia 2012 at 15:58

    Mniam! Zrobiłem to tyle że strasznie urosło i ubrudziło mikrofalę ale to nic 😀 Pycha

    1. Dusia says: 8 sierpnia 2012 at 16:00

      Trzeba w dwóch kubkach robić 🙂 najważniejsze że wyszło 🙂

  45. Anonimowy says: 27 sierpnia 2012 at 11:53

    Zrobiłam, właśnie się zajadam. Pierwsza próba, więc dałam tylko na 1 minutę w mikrofalówce, ze względu na nieznajomość mocy i wyszło w sam raz 🙂

  46. Anonimowy says: 6 września 2012 at 17:08

    Ciacho pychota, dobrze smakuje z dżemem np. wiśniowym.

  47. Anonimowy says: 7 września 2012 at 10:12

    Faktycznie, ciasto jest lepsze kiedy sie je "piecze" jakies 2.4min 3 min to stanowczo za dlugo. Trzeba szybko jesc bo bardzo twardnieje. Na szybkie zapotrzebowanie slodkiego ciasto jest genialne, ale gosciom bym nie podala..

  48. Bartłomiej Górka says: 16 września 2012 at 15:35

    2 minuty są w sam raz 🙂 ciasto puszyste i nie twardnieje mocno jak ostygnie

    1. Dusia says: 16 września 2012 at 15:36

      Ciesze się że wyszło 🙂

  49. Biedroneczk4 says: 30 września 2012 at 09:45

    a ja zrobiłam w foremkach silikonowych do babeczek… ostatnio w gazetce jakiejś były… wyszły pyszne i mocno czekoladowe… pryz 800W w mikrofali trzymałam 2 minuty… żeby nie spalić… i wszystkie na raz "piekłam" poustawiałam je naokoło talerza…

  50. Anonimowy says: 22 października 2012 at 21:18

    Zrobiłem przed chwila to ciast tylko wyszło tak gumowate że można było by zamontować zamiast sprzężyn w samochodzie , ale w smaku OK

    1. Dusia says: 22 października 2012 at 21:21

      spróbuj krócej piec

  51. Anonimowy says: 18 listopada 2012 at 19:32

    polecam modyfikacje przepisu, marchewka + cynamon, imbir, lub wersja z wanilia, nie moze sie znudzic

  52. Anonimowy says: 25 listopada 2012 at 17:15

    Genialny przepis jestem pełna podziwu dla ciasta w 5 minut 😀

  53. Just Try Eat says: 8 grudnia 2012 at 20:22

    uwielbiam to szybkie ciasto! Robiłam tysiąc razy , szczególnie w stanach depresyjnych 🙂

  54. Anonimowy says: 17 grudnia 2012 at 20:39

    niestety niedobre……….a 3 min to za duzo,wystarczy 2min

    1. Dusia says: 17 grudnia 2012 at 20:40

      napisane jest około, czas trzeba dopasować do mocy mikrofalówki.

  55. Anonimowy says: 2 stycznia 2013 at 14:36

    Nie dobre to takie nijakie… Nie wygląda jak na zdjęciu… Trochę za dużo kombinowania.

  56. Sylwia says: 27 stycznia 2013 at 15:48

    muszę zmodyfikować przepis następnym razem i na pewno krócej piec bo te 3 min w mojej to za długo…

  57. kody says: 1 lutego 2013 at 12:25

    robiłam było cudowne ale najlepiej podawać z cukrem pudrem lub dżemem

  58. kody says: 1 lutego 2013 at 12:27

    robiłam było cudowne ale najlepiej podawać z cukrem pudrem lub dżemem

  59. Anonimowy says: 5 lutego 2013 at 15:57

    Pychota! Zamiast kakaa można dodać kawy rozpuszczalnej, albo wymieszać, kawowe ciastko też jest pyszne 😀

  60. Anonimowy says: 8 lutego 2013 at 14:58

    ja zrobiłam ale nie było najleprze

  61. Oluś says: 18 lutego 2013 at 15:26

    Muszę wypróbować! 😉

  62. Anonimowy says: 23 lutego 2013 at 14:19

    Robie często te ciasto,a za kazdym razem zapominam proporcji i robie na czuja 😀 pycha! robie je zazwyczaj w misce (takiej do platkow z mlekiem), jak sie zrobi to ostroznie przekrajam w poziomie i daje w srodek truskawkową 'nutellę'. MNIAM!

  63. Anonimowy says: 2 marca 2013 at 18:34

    Bardzo fajne mi naawet na 3 porcje wyszło 🙂

  64. Anonimowy says: 4 marca 2013 at 18:35

    wyszło czadowe 😀 genialny pomysł na szybki i łatwy deser 🙂 pozdrawiam

  65. Anonimowy says: 7 marca 2013 at 13:42

    Własnie zrobiłam, bardzo dobre, pozdrawiam 🙂

  66. Kejtozaurus says: 24 marca 2013 at 08:29

    Nie wierzę, że można zrobić ciasto w mikrofalówce 😀
    Ekstra, biorę się do roboty, pozdrawiam!

  67. Anonimowy says: 1 kwietnia 2013 at 13:11

    a czy w piekarniku tez mozna ???/

    1. Dusia says: 1 kwietnia 2013 at 13:42

      Spróbowałabym, 180 st.C i myślę, że koło 10 minut

  68. Anonimowy says: 2 kwietnia 2013 at 17:42

    pyszotka Danusiu 🙂

    1. Dusia says: 2 kwietnia 2013 at 18:10

      Dusiu! 🙂

      Na zdrówko!

  69. Anonimowy says: 6 czerwca 2013 at 12:52

    Mniam,zaraz będę robiła,wygląda pysznie 😛 Dzięki za przepis Dusiu ^.^

  70. Mizutani Shizuku says: 30 sierpnia 2013 at 12:42

    Ja przed chwilą robiłam i Je spaliłam :/ Na dnie wyszedł węgiel xD Było w mikrofalówce trzy minuty… Widocznie wystarczyły dwie, ale ja jestem taka, ze zawsze według przepisu 😛

  71. Anonimowy says: 2 października 2013 at 10:10

    czastko pychotka własnie zrobiłam 😀 włozyłam troszkę marmoladki wyszło wysmienite 🙂
    w trakcie sprawdzilam patyczkiem czy wyszło 😀 Polecam 🙂

  72. Anonimowy says: 2 października 2013 at 10:20

    agata
    pychotka ciastka 🙂 dziś własnie robilam z 3 latką 😛
    dodałam do środka maroladkę wyszło dobre 😀
    pozdrawiam i dziękuje za przepis Reszta też jest ciekawa napewno wypróbuje 😀

  73. kamila says: 26 października 2013 at 14:41

    Przepis super! Robiłam już podobnie 🙂
    Wyszło mi tak: bit.ly/18VOZEV Ozdobiłam jabłkiem i czekoladą w posypce i wygląda super! Nie zdradza, że jest z mikrofali, a jest bardzo proste i smaczne 😀
    Jeśli się nie ma czasu, a chęć na słodkie to idealne rozwiązanie. No i można dodać co się chce do środka (z dżemem jest przepyszne) 🙂

    1. Dusia says: 27 października 2013 at 09:03

      Ładnie, szkoda że przypisujesz sobie prawa do mojego przepisu, bo nie podałaś linku zwrotnego do mnie/

  74. Anonimowy says: 7 lutego 2015 at 13:15

    a ta po ile trzeba nalewać do kubeczków połowa ? 😉

    1. Dusia says: 7 lutego 2015 at 13:42

      tak po równej części, po połowie do połowy kubka

    2. Basia says: 5 listopada 2015 at 19:41

      Nie, do jednego łyżeczkę, a do drugiego resztę…

  75. Anonimowy says: 7 lutego 2015 at 13:16

    a ciasto rozlewać do kubeczków miej wiecej połowe ? 😉

  76. Anonimowy says: 19 lutego 2015 at 17:41

    Właśnie jem moją babeczkę i jest sucha, ma konsystencję gąbki i smakuje jak gąbka. Według mnie wiór bez smaku. Ale to może moja wina. To tylko moje zdanie. :(((((((

  77. Anonimowy says: 2 listopada 2015 at 21:36

    A my zrobiliśmy, troszkę zmieniliśmy przepis i wyszło naprawdę dobre 😀 https://www.youtube.com/watch?v=ub4lbFkpZrM

  78. Basia says: 5 listopada 2015 at 19:40

    Mnie z tych proporcji wyszedł kluch nie do wymieszania,więc dodałam mleka i oleju. Pieklam 1,5 minuty i to przy mocy 750W, więc niewielkiej i wyszło super. Wystyglo i wcale nie stwardnialo, więc może po prostu krócej trzeba je piec

  79. Kulinarny Kredens says: 7 lutego 2016 at 19:17

    Ciekawa jestem czy coś w podobie udałoby się w piekarniku , oczywiście w odpowiednim naczyniu, muszę spróbować 😀 Wygląda pysznie , mówi to czekoladoholik 😀

  80. Anonimowy says: 15 lutego 2016 at 20:04

    wyg. pyca

  81. naleśniki says: 7 marca 2016 at 20:51

    Łał! świetne! muszę spróbować!

  82. Anonimowy says: 16 marca 2017 at 14:00

    Czy jeżeli nie dam kakao, zamiast tego małe kostki czekolady to coś się stanie?

  83. Dusia says: 16 marca 2017 at 18:41

    czekolada może się spalić, daj więcej mąki i czekoladę ale pilnuj

  84. Anonimowy says: 27 lutego 2018 at 15:24

    dać kakao zwykłe cz słodkie?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.