Morze przebiśniegów.
Pierwsze krokusy.
Bazie kotki.
Wiosna.
Czekoladowe ciasto z mikrofalówki, dla dwojga
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
jajko
Mąkę, cukier, kakao i proszek wymieszać razem.
Wbić jajko.
Dolać mleko, olej i wymieszać.
Bierzemy 2 kubki, ciasto dzielimy na dwie części i przelewamy.
Ustawić moc mikrofalówki na najwyższą i piec osobno przez ok. 2 min (bezpieczniej jest wstawić na minutę i doglądać – każda mikrofalówka ma inną moc).
Ciasto z mikrofalówki? Tego jeszcze nie było.Pozdrawiam:)
Chciałam je już kiedyś zrobić, ale w końcu o nim zapomniałam. Wygląda wspaniale 😀
Czekoladowa mała przyjemność w 3 minuty 🙂
ciekawa jestem tego ciasta
Fajna opcja, gdy w kilka chwil chcemy wyczarować coś słodkiego:)
Lubię takie ciasto. Wieki nie jadłam!
Dziękuje za przypomnienie :*
Nigdy bym nie pomyślała, że w mikrofalówce można zrobić ciasto:)
robilam je kiedys zawsze, jak mialam niezapowiedzianych gosci, jest pycha! dzieki za przypomnienie 😉
Słyszałam o nim, ale jakoś nie mogłam sobie wyobrazić efektu końcowego. A tu proszę, całkiem fajne ciasto:)
O! Ostatnio "upiekłam" to ciacho siostrze. Wyszło trochę gumowate, ale bardzo dobre! 😀 Następnym razem spróbuję zrobić w lekko zdrowszej wersji, ciekawe czy wyjdzie.
Ja robiłam je wczoraj i też mi wyszło gumowe ale i tak pyszne
robiłam je kiedyś, ale mnie nie przekonało 😉
Ale świetne 😀
Robiłam takie kiedyś i wyszło całkiem smaczne. Polecam też z dodatkiem cynamonu i jabłek : )
robiłam jakieś 2 tygodnie temu , fajne ,ale tylko na ciepło ;p
Zawsze mnie ciekawiło to ciasto z mikrofali. Czy rzeczywiście się udaje? Widzę, że tak 😀
Muszę znów zrobić. 🙂
Cudne!:)
Ciasto z głównej? I to z głównej Dusiowej?;> jestem na tak!:)
Już dawno nachodziła mnie na nie ochota
Bardzo jestem ciekawa jego smaku!
Widzę, że odkurzanie mikrofalówek trwa. To już trzecie ciasto z mikrofali w ciągu tygodnia, które widzę 🙂
Szaleństwo w akademikach 😀
moja siostra tez je robi jak chce na szybko coś słodkiego. Fajny pomysł 🙂
podoba mi się :).
Ciekawe czywyjdzie w prodizu bo nie mam mikrofali… ia jak nie mam takiej formeki to w czym moge zrobic ?
Robiłam w zwykłym kubku 🙂
boję się robić czegokolwiek w mojej micro – jest do D**y 🙂
Wspaniały blog i świetne przepisy! Nie sposób nie obserwować ♥
Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga 🙂
Ale świetne wyszło Ci to ciasto:) Próbowałam kiedyś z mikrofali ale nie było udane. Spróbuję z Twojego przepisu:)
Słyszałam o pieczeniu w mikrofali, ale sama jakoś nigdy nie próbowałam, patrząc na Twoje dzieło chyba się teraz odważę 🙂
Dzisiaj zrobiłam niesodziankę Mojemu. Wrócił do domu i nie zastał nic słodkiego, zero, nada….. A po 5 minutach przyniosłam mu pełen kubek ciasta czekoladowego. Miałam troszkę za mały kubek i część świetnie wypłynęła mi na talerz w mikrofali, tworząc piękny wulkan z potokiem lawy kakaowej. Fajne, na szybkie "chce mi się coś słodkiego".
super, tylko szybko twardnieje
Trzeba szybko jeść tak szybko jak się robi 🙂 w końcu to ciasto na natychmiastową ochotę:)
Nie robiłam jeszcze żadnego ciasta w mikrofalówce i muszę to nadrobić..dziękuję za udział w akcji..
Właśnie zrobiłem, średnie jest, na pewno proponuje dać na starcie 1 łyżkę cukru więcej i trzymać 2 minuty 40 sek.
Co kto lubi, a czas zależy od mocy mikrofalówki, warto doglądać:)
Robiłam przed, chwilą udały się , są mięciutkie i pyszne dodałam łyżkę więcej cukru. Polecam
Cieszę się, że się udało 🙂
Czy kubeczki trzeba czymś posmarować aby ciasto mogło wyjść bez problemów?
nie trzeba:)
wychodzą pycha chociaż przerażający jest moment kiedy ciasto unosi się ponad kubek.. pomyślałam ze będę miała mikrofale do mycia ale na szczęście dalej nie rosło 😉 Polecam!
Zgadza się, na chwilę adrenalina rośnie:D
Ja wstawiłem na 2 min. do mikrofali ponieważ po 3 min. zrobiło się twarde i suche ;] i dodał bym troszkę więcej cukru zaś kakao troszeczkę mniej ;D
jest pyszne i fajnie rosnie w mikrofalówce 🙂
super, że się udało 🙂
a ja z tego przepisu zrobiłam babeczki 🙂 polecam serdecznie bo pyszne są. wyszło mi 5 takich dość dużych, idealne na niezapowiedzianych gości :))
ciesze się, ze smakowało 🙂
czy zamiast oleju może być masło? muszę coś zjeść a oleju mi zabrakło. 😀
może być 🙂
nie dobre to ciasto xd
Robie to ciasto już od dłuższego czasu. Przyznam że ciasto jest znakomite szczególnie że przygotowane jest w 3 minuty i to jeszcze w mikrofali.
Mniam! Zrobiłem to tyle że strasznie urosło i ubrudziło mikrofalę ale to nic 😀 Pycha
Trzeba w dwóch kubkach robić 🙂 najważniejsze że wyszło 🙂
Zrobiłam, właśnie się zajadam. Pierwsza próba, więc dałam tylko na 1 minutę w mikrofalówce, ze względu na nieznajomość mocy i wyszło w sam raz 🙂
Ciacho pychota, dobrze smakuje z dżemem np. wiśniowym.
Faktycznie, ciasto jest lepsze kiedy sie je "piecze" jakies 2.4min 3 min to stanowczo za dlugo. Trzeba szybko jesc bo bardzo twardnieje. Na szybkie zapotrzebowanie slodkiego ciasto jest genialne, ale gosciom bym nie podala..
2 minuty są w sam raz 🙂 ciasto puszyste i nie twardnieje mocno jak ostygnie
Ciesze się że wyszło 🙂
a ja zrobiłam w foremkach silikonowych do babeczek… ostatnio w gazetce jakiejś były… wyszły pyszne i mocno czekoladowe… pryz 800W w mikrofali trzymałam 2 minuty… żeby nie spalić… i wszystkie na raz "piekłam" poustawiałam je naokoło talerza…
Zrobiłem przed chwila to ciast tylko wyszło tak gumowate że można było by zamontować zamiast sprzężyn w samochodzie , ale w smaku OK
spróbuj krócej piec
polecam modyfikacje przepisu, marchewka + cynamon, imbir, lub wersja z wanilia, nie moze sie znudzic
super pomysł!:)
Genialny przepis jestem pełna podziwu dla ciasta w 5 minut 😀
uwielbiam to szybkie ciasto! Robiłam tysiąc razy , szczególnie w stanach depresyjnych 🙂
niestety niedobre……….a 3 min to za duzo,wystarczy 2min
napisane jest około, czas trzeba dopasować do mocy mikrofalówki.
Nie dobre to takie nijakie… Nie wygląda jak na zdjęciu… Trochę za dużo kombinowania.
muszę zmodyfikować przepis następnym razem i na pewno krócej piec bo te 3 min w mojej to za długo…
robiłam było cudowne ale najlepiej podawać z cukrem pudrem lub dżemem
robiłam było cudowne ale najlepiej podawać z cukrem pudrem lub dżemem
Pychota! Zamiast kakaa można dodać kawy rozpuszczalnej, albo wymieszać, kawowe ciastko też jest pyszne 😀
ja zrobiłam ale nie było najleprze
Muszę wypróbować! 😉
Robie często te ciasto,a za kazdym razem zapominam proporcji i robie na czuja 😀 pycha! robie je zazwyczaj w misce (takiej do platkow z mlekiem), jak sie zrobi to ostroznie przekrajam w poziomie i daje w srodek truskawkową 'nutellę'. MNIAM!
Bardzo fajne mi naawet na 3 porcje wyszło 🙂
wyszło czadowe 😀 genialny pomysł na szybki i łatwy deser 🙂 pozdrawiam
Własnie zrobiłam, bardzo dobre, pozdrawiam 🙂
Nie wierzę, że można zrobić ciasto w mikrofalówce 😀
Ekstra, biorę się do roboty, pozdrawiam!
a czy w piekarniku tez mozna ???/
Spróbowałabym, 180 st.C i myślę, że koło 10 minut
pyszotka Danusiu 🙂
Dusiu! 🙂
Na zdrówko!
Mniam,zaraz będę robiła,wygląda pysznie 😛 Dzięki za przepis Dusiu ^.^
Ja przed chwilą robiłam i Je spaliłam :/ Na dnie wyszedł węgiel xD Było w mikrofalówce trzy minuty… Widocznie wystarczyły dwie, ale ja jestem taka, ze zawsze według przepisu 😛
czastko pychotka własnie zrobiłam 😀 włozyłam troszkę marmoladki wyszło wysmienite 🙂
w trakcie sprawdzilam patyczkiem czy wyszło 😀 Polecam 🙂
agata
pychotka ciastka 🙂 dziś własnie robilam z 3 latką 😛
dodałam do środka maroladkę wyszło dobre 😀
pozdrawiam i dziękuje za przepis Reszta też jest ciekawa napewno wypróbuje 😀
Przepis super! Robiłam już podobnie 🙂
Wyszło mi tak: bit.ly/18VOZEV Ozdobiłam jabłkiem i czekoladą w posypce i wygląda super! Nie zdradza, że jest z mikrofali, a jest bardzo proste i smaczne 😀
Jeśli się nie ma czasu, a chęć na słodkie to idealne rozwiązanie. No i można dodać co się chce do środka (z dżemem jest przepyszne) 🙂
Ładnie, szkoda że przypisujesz sobie prawa do mojego przepisu, bo nie podałaś linku zwrotnego do mnie/
a ta po ile trzeba nalewać do kubeczków połowa ? 😉
tak po równej części, po połowie do połowy kubka
Nie, do jednego łyżeczkę, a do drugiego resztę…
a ciasto rozlewać do kubeczków miej wiecej połowe ? 😉
tak
Właśnie jem moją babeczkę i jest sucha, ma konsystencję gąbki i smakuje jak gąbka. Według mnie wiór bez smaku. Ale to może moja wina. To tylko moje zdanie. :(((((((
A my zrobiliśmy, troszkę zmieniliśmy przepis i wyszło naprawdę dobre 😀 https://www.youtube.com/watch?v=ub4lbFkpZrM
Mnie z tych proporcji wyszedł kluch nie do wymieszania,więc dodałam mleka i oleju. Pieklam 1,5 minuty i to przy mocy 750W, więc niewielkiej i wyszło super. Wystyglo i wcale nie stwardnialo, więc może po prostu krócej trzeba je piec
Ciekawa jestem czy coś w podobie udałoby się w piekarniku , oczywiście w odpowiednim naczyniu, muszę spróbować 😀 Wygląda pysznie , mówi to czekoladoholik 😀
wyg. pyca
Łał! świetne! muszę spróbować!
Czy jeżeli nie dam kakao, zamiast tego małe kostki czekolady to coś się stanie?
czekolada może się spalić, daj więcej mąki i czekoladę ale pilnuj
dać kakao zwykłe cz słodkie?
zwykłe