Przepis na dalgona coffee podbija teraz internet. W czasach epidemii próbujemy sobie dogadzać na różne sposoby i nagle popularność zdobyła kawa po koreańsku z gęstą i kremową pianką na zimno. Nie mogłam pozostać obojętna na hit Instragama i też przygotowałam Wam przepis.
Dalgona coffee to koreańska kawa, która w obecnych czasach stała się niezwykle popularna. Powstała i spopularyzowała się w Korei dzięki karmelowym lizakom. W internecie widnieje nawet hashtag #dalgonacoffeechallange. Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób, bo miksuje się lub ubija kawę rozpuszczalną z cukrem i wodą, na gęstą i kremową pianę, którą nakłada się na zimne mleko z kostkami lodu. Gotowe!
Przepis na dalgona coffee musi być robiony na kawie rozpuszczalnej i musi być dodany zwykły, biały cukier. Miód an ksylitol się tutaj totalnie nie sprawdzi.
Ta kawa ma nietypowy smak, kojarzy się trochę z toffi i po wymieszaniu smakuje, jak dobra kawa mrożona, koniecznie spróbujcie!
Dalgona coffee
porcja na 2 mniejsze szklanki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki gorącej wody
- 2 x 3/4 szklanki mleka
- kostki lodu
Dalgona coffee – przepis
W misce wymieszać kawę z cukrem i wodą, a następnie najlepiej przy użyciu miksera lub blendera z trzepaczką ubijać przez kilka minut aż masa stanie się dużo jaśniejsza i gęsta. Można zrobić to też ręcznie trzepaczką, ale ciężko rozbić dokładnie wszystkie granulki. Zdecydowanie lepiej sprawdza się ubijanie mikserem, bo masa jest gęstsza i bardziej kremowa.
Do szklanek włożyć kostki lodu i do 3/4 wysokości nalać mleko. Wierzch dopełnić kremową pianką z kawy. Wasza dalgona coffee jest gotowa :).