Jakiś czas temu zorientowałam się, że nie ma na moim blogu dorsza, którego bardzo lubię. Postanowiłam to naprawić i serwuję prosty przepis na dorsza w sosie kaparowym. Po inne przepisy na ryby zajrzycie tu – klik.
Dorsz w sosie kaparowym
300-500 g dorsza ze skórką (najlepiej filetu)
sól, biały pieprz
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia
300 ml śmietanki 30%
3 łyżki kaparów
mały pęczek koperku
sól, biały pieprz
Doprawić rybę solą i białym pieprzem.
Rozgrzać olej na patelni i tuż przed smażeniem obtaczać rybę z dwóch stron w mące (nadmiar strzepać).
Smażyć rybę po około 3-4 minuty z każdej strony na umiarkowanej mocy palnika.
Przełożyć rybę na ręcznik papierów, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do rondelka wlać śmietankę, dodać kapary, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zagotować, wylać na talerz i wyłożyć rybę z plasterkiem cytryny.
Wygląda wybornie! 🙂