Które wybieracie – drożdżówki z truskawkami czy czereśniami? 🙂
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką
2 i 3/4 szklanki mąki
25 g drożdży świeżych
jajko
60 g masła roztopionego
4 łyżki cukru + łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
pół szklanki ciepłego mleka
300 g wypestkowanych czereśni
kruszonka:
szklanka mąki
80 g cukru
80 g masła
Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i zostawić na 5 minut aż podrosną (tak powstaje zaczyn).
Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól – dodać zaczyn, jajko i stopione masło.
Zagnieść ręcznie lub przy użyciu miksera gładkie i elastyczne ciasto.
Uformować kulkę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie odgazować ciasto (uderzyć pięścią w nie), zagnieść, odrywać małe kawałki, z których formować kulki.
Kulki kłaść na blasze z papierem do pieczenia i lekko je spłaszczać – odstawić na 10 minut.
Dnem szklanki mniejszym niż nasze drożdżówki dociskać ciasto by powstało miejsce na owoce – i właśnie w te wnęki wrzucamy czereśnie (bez pestek!).
Zagnieść składniki na kruszonkę, posypać nią każdą drożdżówkę.
Piec przez 20 minut w temp. 200 st.C.
Ostudzone można polukrować.
Ja poproszę jedną taką i jedną taką 🙂