Fasolka szparagowa z bułką tartą kojarzy mi się z letnimi obiadami. Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym i młode ziemniaki – kto nie zna tej propozycji? Zarówno fasolka zielona, jak i żółta jest bogactwem kwasu foliowego i błonnika.
Fasolka szparagowa z bułką tartą
500 g fasolki szparagowej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
woda (tyle by przykryła fasolkę)
pół kostki masła
pół szklanki bułki tartej
Fasolkę obrać – obciąć jej końcówki, opłukać.
Włożyć do garnka, zalać ją wodą – tylko tyle wody by lekko fasolkę przykrywała.
Gdy zawrze gotować do miękkości, około 15 minut – po tym czasie najlepiej spróbować, czy jeszcze jest twarda.
Na patelnię wsypać bułkę tartę i przyrumienić, a następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Fasolkę odcedzić z wody, a następnie wrzucić na patelnię z bułką i wymieszać albo fasolkę ułożyć na talerzu i polać ją bułką tartą z masłem.
Nie mozna przejsc obojetnie kolo Twoich przepisow ,nie sa zbyt trudne co jest wielkim plusem bo ze mnie jest beztalencie kulinarne:)
Yasim
Dla mnie smak takiej fasolki kojarzy się tylko z wakacjami na działce, kiedy byłam dzieckiem. Obraz mojej babci wręczającej mi plastikowy biały nożyk żebym się nie skaleczyła przebija wszystko 🙂
cudowna mialas babcie,
uwielbiam fasolkę 🙂
Kocham fasolkę 🙂
Ta fasolka wygląda pysznie 😉
Marek
fasolkę wrzucić do wrzątku jak i każde warzywo, gdyż traci mniej wartości odżywczych
od teraz będę tylko tak gotować 🙂
No pięknie, czy to takie trudne, wertuje strony co przepis to jakie paplanie to śmietana to margaryna to znowu coś innego itd…
Jest pyszne pozdrawiam Żaneta
Czyli na dziś podpłomyki, fasolka i dipy