Fasolka szparagowa z bułką tartą kojarzy mi się z letnimi obiadami. Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym i młode ziemniaki – kto nie zna tej propozycji? Zarówno fasolka zielona, jak i żółta jest bogactwem kwasu foliowego i błonnika. 
Fasolka szparagowa z bułką tartą
fasolka szparagowa, fasolka szparagowa przepis

500 g fasolki szparagowej
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
woda (tyle by przykryła fasolkę)
pół kostki masła
pół szklanki bułki tartej
Fasolkę obrać – obciąć jej końcówki, opłukać.
Włożyć do garnka, zalać ją wodą – tylko tyle wody by lekko fasolkę przykrywała.
Gdy zawrze gotować do miękkości, około 15 minut – po tym czasie najlepiej spróbować, czy jeszcze jest twarda.
Na patelnię wsypać bułkę tartę i przyrumienić, a następnie dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
Fasolkę odcedzić z wody, a następnie wrzucić na patelnię z bułką i wymieszać albo fasolkę ułożyć na talerzu i polać ją bułką tartą z masłem.
fasolka szparagowa, fasolka szparagowa przepis

11 Replies to “Fasolka szparagowa z bułką tartą”

  1. Anonimowy says: 11 sierpnia 2014 at 18:27

    Nie mozna przejsc obojetnie kolo Twoich przepisow ,nie sa zbyt trudne co jest wielkim plusem bo ze mnie jest beztalencie kulinarne:)
    Yasim

  2. Alekksandra says: 12 sierpnia 2014 at 06:27

    Dla mnie smak takiej fasolki kojarzy się tylko z wakacjami na działce, kiedy byłam dzieckiem. Obraz mojej babci wręczającej mi plastikowy biały nożyk żebym się nie skaleczyła przebija wszystko 🙂

    1. Anonimowy says: 8 lipca 2016 at 15:42

      cudowna mialas babcie,

  3. paauliska says: 12 sierpnia 2014 at 09:35

    uwielbiam fasolkę 🙂

  4. Kamyczek says: 12 sierpnia 2014 at 16:09

    Kocham fasolkę 🙂

  5. Anonimowy says: 12 sierpnia 2015 at 12:53

    Ta fasolka wygląda pysznie 😉
    Marek

  6. Anonimowy says: 16 września 2015 at 21:21

    fasolkę wrzucić do wrzątku jak i każde warzywo, gdyż traci mniej wartości odżywczych

    1. Dusia says: 17 września 2015 at 08:54

      od teraz będę tylko tak gotować 🙂

  7. Anonimowy says: 17 lipca 2016 at 02:12

    No pięknie, czy to takie trudne, wertuje strony co przepis to jakie paplanie to śmietana to margaryna to znowu coś innego itd…

  8. Anonimowy says: 15 lipca 2017 at 07:37

    Jest pyszne pozdrawiam Żaneta

  9. Rafał Dworak says: 13 sierpnia 2018 at 07:27

    Czyli na dziś podpłomyki, fasolka i dipy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.