W Trójmieście do 31 października trwa nowy i wyjątkowy festiwal kulinarny Degustacje Celebracje, gdzie głównym hasłem jest „Wszyscy do stołu”, aby podkreślić, że wszyscy jesteśmy równi. W wydarzeniu bierze udział 10 trójmiejskich restauracji, które przygotowały na tę okazję specjalne menu. Czym różni się ten festiwal od innych?

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić dokładne informacje o niesamowitym festiwalu kulinarnym, który właśnie trwa u nas w Trójmieście. Miałam przyjemność być na inauguracji na plaży w Gdyni Orłowie, więc zobaczycie we wpisie też zdjęcia z tego wydarzenia, ale obecnie przetestowałam już też 4 trójmiejskie restauracje i aż 8 festiwalowych menu.

Wpis powstał w ramach współpracy z festiwalem.

Festiwal kulinarny Degustacje Celebracje w Trójmieście

fot. Joanna Ogórek

Na czym polega festiwal?

Degustacje-Celebracje to wyjątkowy festiwal kulinarny, który przebiega pod hasłem „Wszyscy do stołu”. Ma to nam przypominać, że wszyscy jesteśmy równi. Restauracje to nie tylko jedzenie, ale także wspólne celebracje, dlatego niezależnie od przekonań, pochodzenia, koloru skóry czy orientacji seksualnej spotkać mamy się przy stole. Stół jest symbolem dialogu, jedności i radości, również ponad podziałami.

podczas inauguracji opowiadaliśmy czym jest dla nas stół fot. Joanna Ogórek

Gdzie i kiedy?

W 3 regionach Polski – Trójmieście, Krakowie i Warszawie – wybrano w sumie 30 restauracji, w których przygotowano dla Was specjalne menu (do wyboru mięsne i roślinne).

W Trójmieście festiwal już trwa i będzie można z niego skorzystać do końca października. Bilety na festiwalowe menu trzeba kupić przez https://wydarzenia.mojstolik.pl/.

fot. Joanna Ogórek

Co wyróżnia festiwal Degustacje Celebracje od innych?

Wszystkie dania, które będziecie mogli spróbować zostały przetestowane i zarekomendowane przez znanego krytyka kulinarnego Macieja Nowaka. Poza przystawką, daniem głównym oraz deserem na gości restauracji będą czekały niespodzianki do degustacji w ramach ceny kolacji: deska serów długo dojrzewających Smaki Serowara, wino włoskie Casa Pecunia, owoce morza od Selgros Cash & Carry i polskie na zimno tłoczone oleje Kujawski. 

fot. Joanna Ogórek

Restauratorzy przekażą 5 % dochodu z każdej kolacji na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej, bo jak przekonują organizatorzy festiwalu, czyli Mojstolik.pl oraz For Solutions, wspieranie osób dotkniętych kryzysem oraz mniejszości jest obowiązkiem nas wszystkich.

Ile to kosztuje?

Każde menu zostało wycenione indywidualnie, a poszczególne ceny sprawdzicie podczas przeglądania restauracji [zobacz tu].

Które restauracje w Trójmieście biorą udział?

✓ Sztuczka
✓ Restauracja Malika
✓ Sztuczka Bistro
✓ Fisherman
✓ Restauracja Fino
✓ Restauracja w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront
✓ Vinegre
✓ Spożywczy Food & Drinks
✓ Piwna47 Food & Wine Bar
✓ Osteria Fino.

Jak prezentują się poszczególne dania?

Miałam smakowitą przyjemność razem z moimi bliskimi przetestować już 4 trójmiejskie restauracje i ich festiwalowe menu. Jestem pod ogromnym wrażeniem, sami spójrzcie jak wszystko prezentuje się apetycznie, niespodzianki wprowadzają coś nowego podczas kolacji i w dodatku są bardzo smaczne. Dania są niesamowicie dopracowane, jestem w szczególności pod wrażeniem roślinnych dań. Porcje dań nie są degustacyjne, a pełnowymiarowe, więc gwarantuję, że wyjdziecie z pełnymi brzuchami.

SPOŻYWCZY Food&Drinks Gdańsk

Menu 1

  • Śledź matias / ziemniaczane rosti / maślanka z chrzanem / czerwony burak
  • Boczek wieprzowy glazurowany cydrem / fondant ziemniaczany / marchew / chips z dyni / smażone grzyby / demiglace grzybowy
  • New york cheesecake / rabarbar / krokant migdałowy / sorbet wiśniowy / verbena cytrynowa

Menu 2 roślinne

  • Assiette z kalafiora / świeże zioła / oliwa z pestek dyni
  • Pieczony seler / topinambur /groszek cukrowy / niebieska rzodkiewka / soczewica z pomidorami
  • New york cheesecake / rabarbar/ krokant migdałowy /sorbet wiśniowy / verbena cytrynowa

PIWNA 47 Gdańsk

Menu 1

  • Ośmiornica / słonecznik / pak-choi / seler / majonez wasabi
  • Jagnięcina / dynia / burak / kozi ser / kasza bulgur / demi glace
  • Tarta słony karmel

Menu 2 roślinne

  • Smażony bakłażan / arbuz / oliwa / sezam / majonez wasabi
  • Grillowane toffu / jarmuż / rodzynki / orzech / miód / marchew / pomarańcza
  • Tarta słony karmel

Restauracja w hotelu Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront

Menu 1

  • Marynowany pstrąg tęczowy / mięso małży / koper/ kaki / jarmuż / creme fraiche
  • Pierś z kaczki sous vide / ragoût z ziemniaka, groszku, cukinii i mięty / sos pomarańczowy
  • Pierożki czekoladowe – ganache mleczny / kawior czekoladowy / konfitura z jagód i mięty / crunch z kakaowca

Menu 2 roślinne

  • Tatar z wędzonego buraka / kwaśna śmietana / amarantus
  • Risotto z borowikami i szparagami
  • Pierożki czekoladowe – ganache mleczny / kawior czekoladowy / konfitura z jagód i mięty / crunch z kakaowca

VINEGRE Gdynia

  • Pasta rybna
  • Dorsz
  • Sernik z bawolego mleka
  • Bakłażan hummus
  • Poke bowl
  • Sernik z bawolego mleka

To kto nabrał ochoty na Degustacje Celebracje?

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.