Zapraszam na pierwszą recenzję z restauracji po dłuższej przerwie! Ależ wspaniale było posiedzieć w ogrodzie, zjeść krewetki, świetne ryby i… po więcej zapraszam dalej.
Po raz pierwszy restaurację Fischgarten odwiedziliśmy w zeszłym roku podczas wydarzenia z grillowanymi daniami w formie bufetu i już wtedy zrobili na nas pozytywne wrażenie. Po roku odwiedziliśmy Fischgarten i z wielką śmiałością polecam wszystkim, a w szczególności rodzinom z dziećmi. Dlaczego? Przeczytajcie sami.
Spis treści
Fischagarten
ul. Kościerska 1A, Gdańsk Oliwa (Zajazd pod Olivką)
KONCEPT FISCHGARTEN
Restauracja specjalizuje się w potrawach z ryb, owoców morza oraz z grilla prosto z ogrodu. Każdy znajdzie jednak tu coś dla siebie, bo nie brakuje tu też dań mięsnych, pierogów czy makaronów. Fischagarten funkcjonuje na zasadzie głównej karty menu, ale od czwartku do niedzieli serwują menu prosto z ogrodowego grilla, co jest naprawdę wyróżniającą się ofertą w Trójmieście. Niedługo startują również z pizzą z pieca opalanego drewnem, który stoi już w ogrodzie. Bufet pizzowy z prosecco bez limitu w związku z odpaleniem pieca dla gości odbędzie się 26 czerwca – tu link do wydarzenia.
FISCHGARTEN – NAJPIĘKNIEJSZY OGRÓD W TRÓJMIEŚCIE
Oczywiście to moja subiektywna opinia, ale powiem Wam, że jak przyjdziecie tu i usiądziecie pośród zieleni to nie będzie się Wam chciało stąd wychodzić :). Są miejsca w cieniu, na słońcu, pod parasolami, przy oczku wodnym, są leżaki! Jest bosko! Ogród jest piękny i zadbany! I jak jedna z grupowiczek napisała pod drzewkami czuć taki grecki klimat, w szczególności z kieliszkiem białego wina :). W zeszłym roku siedzieliśmy tu w burzy pod parasolami i też dobrze to wspominamy. Dla dzieci czekają aż dwa place zabaw! Można siedzieć przy stoliku i obserwować plac zabaw. Możecie tu wpaść przy okazji spaceru, powrotu z ZOO, przyjechać rowerem lub po prostu wpaść tu specjalnie. Koniecznie róbcie rezerwacje, bo chętnych nie brakuje na wizyty w tym miejscu w weekendy.
WNĘTRZE
Do Waszej dyspozycji są też dwie oranżerie, a w chłodniejsze dni oczywiście sala restauracyjna.
MENU
Podczas tej wizyty przetestowaliśmy tym razem dania z karty głównej. Natomiast dobrze wiedzieć, że od czwartku do niedzieli funkcjonuje też karta dodatkowa z grillowymi propozycjami, a ceny w niej są naprawdę przyjemne. Z ryb dostępny jest stek z łososia za 35 zł (200 g), makrela grillowana w całości 26 zł (300 g) czy pstrąg w całości 39 zł (300 g). Mięsne propozycje to szaszłyk wieprzowy w dwóch wielkościach za 29 i 39 zł, szaszłyk z baraniny 49 zł, z rostbefu 48 zł, z indyka 31 zł. Fajną opcją przy większej liczbie osób jest po prostu zamówienie deski mięs grillowanych ok. 2 kg mięsa za 210 osób.
Wróćmy do karty głównej i zacznijmy od nietypowej przystawki, bo od czarnych naleśników z guacamole i krewetkami w pysznym sosie kokosowym z mango na bazie wina z majonezem wasabi (35 zł). Bardzo przyjemna propozycja, choć podawana na zimno, a ja chyba wolałabym naleśnika na ciepło. Krewetki… wreszcie pyszne sprężyste krewetki, tęskniłam! Sos przepyszny! Taki na azjatycką nutę. Bardzo ciekawa przystawka!
Załapaliśmy się jeszcze na naprawdę dobry wegetariański ramen, który niestety wróci dopiero na jesień. Przyznam, że miałam wiele obaw, ale zupełnie niepotrzebnie. Zarówno makaron był świetny, jak i całe wnętrze.
Z obecnych zup na pewno warto zwrócić uwagę na krem z morskich ryb (29 zł) lub gazpacho z arbuzem i truskawkami (20 zł).
Paweł skusił się na pierogi z jagnięciną (6 sztuk 26 zł), które w środku miały świetne soczyste mięso i naprawdę dobrze doprawione. Nie przepadam za jagnięciną, więc spróbowałam i muszę przyznać, że kuchnia zna się tu na rzeczy. Pierogi są podsmażane – kwestia gustu, ja wolę gotowane, Pawłowi bardzo smakowały. Podane były z sosem demi glace z nutą tymianku, puree z groszku i fenkułem marynowanym w soku jabłkowym (pycha). Piękna prezentacja. Do wyboru są jeszcze pielmieni i pierogi ruskie.
To teraz HIT!
Danie, które szef kuchni chyba stworzył wprost dla mnie, pod moje kubki smakowe!
Łosoś/ szparagi/ ziemniak confit/ sos holenderski z masłem homarowym/ liście limonki (40 zł)!
Niebo w gębie! Idealnie skomponowane danie! Spory kawałek ryby (200 g) z chrupiącą skórką, pyszne szparagi i ziemniaczki, a do tego ten sos holenderski! Pychota! Dla mnie naprawdę idealna, letnia, sezonowa kompozycja. Jak bym się miała do czegoś przyczepić to wolałabym mniej wysmażoną rybę, bo kocham łososia wręcz na granicy surowości, ale obsługa poinformowała mnie, że goście nie są jeszcze na to gotowi i zwracaliby danie. Rozumiem, następnym razem po prostu przed zamówieniem wspomnę, żeby mniej przysmażali. Natomiast nie była to ryba przesuszona, o nie nie! Obowiązkowa propozycja do spróbowania!
Paweł jadł sandacza z soczewicą na mleku kokosowym po azjatycku z nutą limonki i lekką pikantnością oraz z chipsem z boczku (200 g – 37 zł). Świetna cena! Zwracam na to uwagę, bo obecnie w większości miejsc ryby kosztują około 60 zł, więc naprawdę jest to konkurencyjna oferta. Porcja solidna! Ryba w punkt doprawiona, na wierzchu podano chimichuri, które podkręciło smaki. Dla nas też ryba mogłaby być bardziej soczysta. Mnie bardzo zaintrygowała ta soczewica, której nie lubię, ale w tym sosie była smaczna. Kolejne dobre danie!
Desery były poprawne, zawsze czuję potrzebę tłumaczenia się z „poprawne”, ale to oznacza dobre nawet bardzo, ale po prostu niczym mnie nie zaskoczyły. W kwestii deserów jestem już obecnie naprawdę wymagająca. A może byłam już przejedzona? To na pewno haha! Jedliśmy brownie czekoladowe (19 zł) i sernik waniliowy na zimno z białą czekoladą i owocami (19 zł). Cappuccino mają w cenie 11 zł, ale jako fanka prosecco nie mogłam przejść obojętnie obok wkładki z koktajlami na bazie prosecco! Mój ukochany koktajl Hugo – prosecco z sokiem z kwiatów czarnego bzu jest za jedyne 14 zł! No raj! Zerknijcie sobie niżej post z fb restauracji z menu koktajlowym.
PODSUMOWANIE – FISCHGARTEN
Baaaardzo polecamy! Najpiękniejszy ogródek w Trójmieście, pyszne jedzonko, świetne ceny, dobre koktajle, udogodnienia dla rodzin z dziećmi, a do tego przesympatyczna obsługa i profesjonalna! My już mamy rezerwację na bufet z pizzą, także być może do zobaczenia z kimś z Was? 🙂
dopisane 08.2021
W restauracji byliśmy już ponownie 2 czy 3 razy, zawsze jest bardzo smacznie, obsługa dalej świetna! Latem była oferta grillowa oraz zaczęto wypiekać pizzę. Często organizują tematyczne imprezy-uczestniczyliśmy w filmowej. Polecamy!