Początek roku za wyjątkiem Tłustego Czwartku, Dnia Pizzy i Walentynek był dosyć spokojny, ale gastro budzi się na wiosnę, a zatem przychodzę do Was z nowinkami z Trójmiasta.
Spis treści
Gastro newsy z Trójmiasta #5
Zamknięcie
Pod koniec 2023 roku zamknęła się po 19 latach działalności restauracja Barracuda w Gdyni. Wydawało się, że ta restauracja jest na gdyńskim bulwarze od zawsze. Kto zajmie ich miejsce? Plotki mówią coś o włoskiej restauracji, a przecież nad morzem najlepiej zjeść rybkę…

Nowy foodhall w Sopocie
Oficjalnie podano do wiadomości, że na parterze Krzywego Domku w Sopocie będzie foodhall. Będzie miał 7 punktów gastronomicznych i bar na przeszklonym patio. Wnętrze ma być w klimatach nadmorskich, w jasnych i niebieskich kolorach. Sporo osób narzeka na wizualizacje, że wygląda to jak bar mleczny.
Pamięta ktoś jeszcze, że w Sopocie był foodhall? 😉
Nowy foodhall w Hali Targowej w Gdańsku?
Inwestor złożył pozwolenie na przebudowę Hali Targowej w Gdańsku na foodhall. Słyszy się o tym już od kilku lat. Obiektem zainteresowana jest firma, która znana jest z rewitalizacji budynków, przekształcała np. Manufakturę w Łodzi. Brzmi to obiecująco.
wiz. materiały inwestora
Otwarcia
Gdynia
- Faithful Friends na Starowiejskiej
Jak się przedstawiają? „Witaj Wędrowcu ! Zbierz swoją kompanię, znajdź nas na mapie, powiedz * Przyjacielu * i wejdź !”. Brzmi tajemniczo! W środku magiczny klimat ma tworzyć kominek oraz zapalone świece. W karcie burgery, przysmak elfów i koktajle.


- ValHalla na Mściwoja
Serwuje smashburgery i dania z grilla.

- Pastelowa Cafe na Rolniczej

Gdańsk
- Sugar Sugar na Piecewskiej (miejsce właścicielki Pracownia Pysznych Tart)
- Zachcianki cukiernia w Osowej
- Cukropelka na Pniewskiej
- La Muerte na Mariackiej z koktajlami i kuchnią meksykańską
- Freitag na Stągiewnej z kuchnią europejską
Re-otwarcie Pułapki – Straganiarska 20-23
Międzynarodowy Dzień Pistacji
Przypada na 26 lutego, ale większość miejsc świętuje już w weekend 24-25.02. Jak kochacie pistacje to warto pójść do:
- Black and White Coffee będzie miało mnóstwo ciast z pistacjami
- Latto Gelato będzie miało kilka pistacjowych smaków


Niedzielne obiady do dzielenia się w Restauracji Polskie Smaki
Rodzinny obiad w koncepcji sharing table z nowoczesnymi, kaszubskimi smakami, muzyką na żywo i widokiem na molo. Dania serwowane są na półmiskach do wspólnego stołu, zupa podawana jest w wazie, a do picia domowy kompot. Cena 187zł za osobę.

„TYGLE and the Stars”
15 marca rozpoczyna się cykl wydarzeń kulinarnych w restauracji Tygle, podczas których kolacje przygotowywać będą najlepsi szefowie kuchni z Polski oraz zza granicy, którzy zostali uhonorowani gwiazdkami Michelin!
Pierwszą kolację otwierającą przygotują Artur Skotarczyk – szef kuchni MUGA oraz Michał Stężalski – szef kuchni Tygle Gdańskie. To idealna okazja na spróbowanie dań stworzonych w tej wyjątkowej współpracy – już 15.03 o godzinie 19:00! Cena: 490,00 zł/os. Selekcja win: 240,00 zł/os.
Niebywała okazja!


Kolacja „Girl The Chef” w Searcle
Propozycja na świętowanie Dnia Kobiet, czyli 8 marca godz.19. Główną rolę odegrają wspaniałe kobiety – szefowe kuchni. Ewa Malika Szyc-Juchnowicz oraz Diana Volokhova przyłączą się do szefa kuchni Searcle Przemka Woźnego, aby stworzyć niezapomniany wieczór. 6-daniowe menu + wino + muzyka na żywo za 195 zł. Na kolację mogą przyjść zarówno panie jak i panowie :).
Od siebie dodam, że te kolacje są wybitne, bo miałam przyjemność uczestniczyć w jednej w ramach tego cyklu wydarzeń.

fot.z fb są własnością restauracji