Zaczynamy się rozkręcać z wydarzeniami w Trójmieście. Największy news dotyczy przewodnika Michelin, mamy trochę nowych otwarć i fajne nadchodzące eventy.
Spis treści
Gastro newsy z Trójmiasta #7
Najnowsza polska edycja Przewodnika Michelin zostaje rozszerzona o województwo pomorskie
Ta wiadomość nas rozgrzała! Do 20 czerwca musimy czekać jeszcze w niepewności kto zostanie nagrodzony.
Nowe już otworzone
Fidelli, czyli Gdyńska Pracownia Makaronu znajduje się w centrum Gdyni i zjecie tu jakościową kuchnię włoską, w tym przede wszystkim robione na miejscu pasty. W restauracji są też włoskie delikatesy. My tu już byliśmy i jest naprawdę obiecująco.
Latto Gelato otworzyło się w Gdyni – już tam byliśmy 🙂
Marrakesz otworzył swój drugi lokal w Gdyni i serwuje kolorową i różnorodną kuchnię marokańską.
Port Fromage w Gdańsku na Grodzkiej to restauracja, gdzie królują sery.
Al Bacio w Gdańsku Wrzeszczu zaprasza na napoletane i pasty.
Content w gdański Śródmieściu serwuje kuchnię inspirowaną francuskimi smakołykami.
Planowane otwarcie
Cesky Port z czeską kuchnią otworzy się w czerwcu przy Forum Gdańsk.
Bejgl w Gdyni to będzie miejsce by Pokusa Bakery z bajglami.
Rudy Kot powraca z rozmachem jako Kot z restauracją, kawiarnią, pizzą nowojorską i barem.
Pueblo w Gdyni skończyło 25 lat!
Bar Słoneczny (Gdynia) przechodzi remont
Uspokajam, że miejsce jest tylko tymczasowo zamknięte, a planowane ponowne otwarcie miało być na początek czerwca. Jeszcze czekamy.
Zamiany
Niezłe Kino (Gdynia) zamienia się w Wok House
Jeszcze wcześniej był to Bar Neptun, który po Kuchennych Rewolucjach zamienił się w Niezłe Kino z polską kuchnią. Teraz z nowym szefem kuchni będzie tu azjatycko.
Cartel na Zaspie zamienia się w SMHartel
Będą serwowane tu smash burgery oraz frytki z różnymi dodatkami. Kto jadł smasza w Cartelu ten wie, że warto.
Głośno było o małej lodziarni…
Mała lodziarnia, a w zasadzie kiosk z lodami z Gdyni Cisowej za sprawą kilku influencerów przeżyła prawdziwe oblężenie po tym jak internet obiegła informacja, że pani Kinga zmuszona będzie zamknąć swój biznes. Wygląda na to, że wszystkie działania przyniosły skutek, bo lodziarnia przeniesie się do centrum. Brawo mieszkańcy! Warto dodać, że lody nie są produkcji pani Kingi, ale podobno są bardzo dobre.
To teraz czas na wsparcie sklepu rybnego w Gdańsku
Osobiście nie raz robiłam tu zakupy, więc polecam wpaść po drodze.
Billy’s kusi największym burgerem w Polsce
Polskie Smaki zapraszają na Swingującą Noc Świętojańską
Kulinarna Świętojańska 29 czerwca od godz.12
W tym roku prowadzącymi są topowi szefowie kuchni z Trójmiasta, czyli Marcin Popielarz z Białego Królika i Jacek Koprowski z Fino. Obydwoje zaproszą zaprzyjaźnionych kucharzy trójmiejskich do udziału w pierwszych w historii wydarzenia paneli dyskusyjnych na scenie, na których będzie zapoczątkowany wątek „Gdyńskiego Modernizmu Kulinarnego”. Wystawców będzie prawie 30, w tym najbardziej aktywni restauratorzy ze Szlaku Kulinarnego, ale też restauracje i lokale, które jeszcze nigdy się w niego nie angażowały.
Środy na Starowiejskiej 40 (Gdynia) wracają
Swoje siły w środy łączy Czerwony Piec, Honolulu i AleBrowar i dbają o mały weekend w środku tygodnia ;). Będzie muzyka na żywo i inne atrakcje.
Na co czekamy?
Na jagodzianki! I podobno to już zaraz 🙂
wszystkie zdjęcia są własnością restauracji