Listopad nie tylko rogalami słynie, ale także gęsiną. Głównie stało się to dzięki akcji Gęsina na św. Marcina. W tym roku to już 13 edycja festiwalu. W ramach festiwalu trzeba zaserwować pełne menu, natomiast wiele restauracji po prostu dołącza do serwowania gęsiny w ramach sezonowego dania czy menu. Zebrałam dla Was trójmiejskie oferty.
Spis treści
Gdzie na gęsinę w Trójmieście?
GDAŃSK
Tygle
11-14 listopada
Chmielna
Fino
do 17 listopada
Fischgarten
do końca listopada
Meso Ramen
do 14 listopada
Olivia Star 32.piętro
Pizza św. Marcina z wędzonym serem, czerwoną porzeczką i półgęskiem
Pajda chleba z szarpaną gęsiną
Sałatka z półgęskiem
Pierogi z gęsiną i żurawiną
Udo z gęsi confit z kluskami śląskimi
Żurek na gęsinie
Holiday Inn Gdańsk
Carpaccio z wędzonego półgęska
Winne Grono
do 14 listopada
Najlepsza gęsina jaka może być – z polskiej, owsianej gęsi kołudzkiej – pod patronatem Niech Cię Zakole i mistrza Piotra Lenarta, którego otacza łaskawość Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej – najtroskliwszego opiekuna dobrostanu gęsi kołudzkiej białej rasy polskiej.1. Zupa Rosół na gęsinie z lanymi kluskami2. Pierwsza przystawka zimna Okrasa (tatar) z gęsi, oliwa majerankowa, bagietka3. Druga przystawka zimna Wędzony półgęsek, sałatka z selera naciowego, orzecha włoskiego, sera z niebieską pleśnią, sorbet z czerwonego buraka i jabłka, kolendra4. Przystawka ciepła Pierogi z gęsiną 3 szt., czerwona cebulka.5. Amouse-bouche Podpłomyk z białym makiem i bigoskiem z gęsi a la „Compendium ferculorum”6. Pierś z owsianej gęsi kołudzkiej, mus z czerwonej kapusty, puree z brukwi, mus z czerwonej kapusty, sos własny7. Deser Pieczone jabłko, maślana kruszonka, lody cynamonowe 199 zł
Brovarnia
Do końca listopada
Nasza propozycja konfitowanego udća z gęsi kaszubskiej to zestawienie z odżywczym musem z pieczonego buraka i czarnej porzeczki, jedwabistym puree maślanym, chrupiącym jarmużem i sosem demi-glace. Mmm…
Browar PG4
Od dziś do 21 listopada możecie spróbować pyszną gęsinę! zupa krem gęsie trio
Jak się masz bistro
[ ] Rosół z gęsi z warzywami 18,-[ ] Pierś z gęsi pieczona w malinach 49,- i czerwonym winie, modra kapusta, sos żurawinowy plus do wyboru • kaszotto z warzywami • pieczone ziemniaki
Motlava
Przez Listopad aż do odwołania skosztujecie:
Okrasa (inaczej tatar z gęsiny) a w nim:
marynowany podgrzybek, marynowana szalotka, musztarda francuska, ogórek
konserwowy, majonez rozmarynowy i grzanka,
Krupnik – na wywarze z gęsiny,
Udko z gęsi konfitowane z dodatkiem modrej kapusty, soku żurawinowego i pampuchów.
SOPOT
Grand Blue Sofitel Grand Sopot
1911 Restaurant
do 14 listopada conajmniej
-delikatny tatar z gęsi, który zachwycał was jeszcze w edycji przedremontowej podajemy go ze smażoną szalotką, prażoną skórą gęsi i smarowidłem z foie gras,-rozpływającą się w ustach nogę z gęsi confit ze słodkim puree z czerwonej kapusty i dodatkiem maślano- majerankowych ziemniaków
Made in Sopot
do 14 listopada
Karczma Irena
„Drodzy Goście, w tym roku tradycyjnie zapraszamy na „Gęś Marcina”. Aby zapewnić sobie porcję pysznej gęsiny, prosimy, aby złożyć zamówienie z wyprzedzeniem, abyśmy wiedzieli ile gęsi zaprosić do kuchni… Gęś Marcina z jabłkiem i majerankiem, modrą kapustą, ćwikłą, ziemniakami z pieca lub kluskami śląskimi. 60,- zł Domowy jabłecznik na deser 10,- złPrzyjmujemy zamówienia na czwartek 11.11 do niedzieli 14.11.”
Bulaj
cały listopad
Zapraszamy do zamawiania gęsi w całości,potrzebujemy tylko informacji z dwudniowym wyprzedzeniem.Ps. również codziennie gęsina dostępna spoza karty.
Piaskownica
do 14 listopada
Konfitowane gęsie udko, serwowane z purèe, sosem wiśniowym oraz modrą kapustą Gulasz z gęsich żołądków z kaszą gryczaną i surówką z buraków Pierogi z gęsiną serwowane z musem malinowo-wiśniowym Rosół z gęsiny serwowany z pielmieni
Endi Winehouse
do końca listopada
Nowy Browar Gdański
do 14.11 udko z gęsi confit, pieczone w korzennym soku żurawinowym, z fondantem z selera i chrupiącym ziemniakiem ziołowym
GDYNIA
Punkt Gdynia
Do końca listopada ramen z gęsino i udko z gęsi.
Malika
do końca listopada
W menu podróży do Izraela znajdziemy konfitowane udko z gęsi podane z naszym „czulentem” z liliową kapustą zapiekaną z fasolą wrzawską i ziemniaki w gęsim tłuszczu.
Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront
do końca listopada
Mondo di vinegre
Wszystkie zdjęcia są własnością restauracji.