„Jesienią, jesienią
Sady się rumienią;
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią…”
Jabłecznik

6 jabłek (u mnie wyszło mniej)
cukier wanilinowy
5goździków (pominęłam, nie lubię)
pół łyżeczki cynamonu
200g mąki (dałam tortową)
1 szklanka cukru
masło miękkie
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier wanilinowy, goździki i cynamon wymieszać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wyżej przygotowaną miksturą posypać jabłka.
Mąkę z proszkiem łączymy razem.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku.
Dalej miksując stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem.
Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wylać na tortownicę o śr.20-23cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka układać na wierzchu ciasta.
Piec w 180st.C przez ok.40-50min.
Do tego ciasta na pewno powrócę, jest puszyste i bardzo smaczne.

27 Replies to “Jabłuszka.”

  1. slyvvia says: 17 października 2011 at 14:50

    Wspaniale wygląda to ciasto. Lubię mokre jabłka w puszystym cieście 😀

  2. Majana says: 17 października 2011 at 14:57

    Cudowny! Przydałby sie taki kawałek!
    🙂

  3. Barbara says: 17 października 2011 at 16:45

    Bardzo smacznie się prezentuje. Ukradłabym kawałeczek 😉 I do tego ta kawka z bitą śmietaną… pyszne!

  4. aga says: 17 października 2011 at 19:32

    cudownie puszyste i pelne jabluszek:)

  5. Iwona says: 17 października 2011 at 21:19

    Piękne zdjęcia.Sprawiają,że aż się chce sięgnąć po kawałeczek:)

  6. asix says: 18 października 2011 at 15:51

    takie ciasta sa pyszne, ale szczegolnie kusi mnie ta śmietanka na kubku kawy..:)

  7. judik1119 says: 18 października 2011 at 20:20

    Rzeczywiście wygląda na bardzo puszyste i mięciutkie:) śliczne i apetyczne:)

  8. Monica says: 19 października 2011 at 09:45

    U Ciebie się rumienią niezwykle pięknie 🙂
    Wspaniałe ciacho 🙂

  9. Anonimowy says: 19 października 2011 at 11:01

    zewsząd atakują mnie ciasta z jabłkami 😉 Dobra, poddaję się i zrobię 🙂 Twój wygląda przepięknie 🙂

    kulinarnyoliwek.blox.pl

  10. Anonimowy says: 19 października 2011 at 11:01

    zewsząd atakują mnie ciasta z jabłkami 😉 Dobra, poddaję się i zrobię 🙂 Twój wygląda przepięknie 🙂

    kulinarnyoliwek.blox.pl

  11. shy says: 19 października 2011 at 12:17

    pyszne, jabłuszkowe ciasteczko

  12. flusso says: 19 października 2011 at 14:20

    Jakie słoneczne i aromatyczne zdjęcia!

  13. dariaanna says: 20 października 2011 at 06:52

    Ciasto wygląda na prawdę kusząco. Jabłka w takim cieście tylko proszą się, żeby porywać kawałek po kawałku.

  14. burczymiwbrzuchu says: 20 października 2011 at 15:09

    Ten jabłecznik przekonał mnie do siebie samym zdjęciem, widać, że pyszny!

  15. ana says: 21 października 2011 at 07:18

    Wygląda pysznie, tym bardziej w towarzystwie takiej kawy 🙂

  16. Kaś says: 21 października 2011 at 18:01

    cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje

  17. Ivka says: 21 października 2011 at 19:42

    Jakie puchate! Mogę sobie tylko wyobrazić co to był za smak…

  18. Sabik says: 24 października 2011 at 07:09

    U mnie na tapecie gruszki 🙂 Zapraszam do zabawy i wyzwania CZAPA NA JESIEŃ :-)http://malachitowa-laka.blogspot.com/2011/10/rozowo-mi-na-jesien-i-wyzwanie-pokaz-co.html
    Pozdrawiam Sabik

  19. kornik says: 24 października 2011 at 17:46

    Ah, za kawałek takiego ciasta dałabym się pokroić!

  20. monami says: 25 października 2011 at 04:27

    ładnie wygląda 🙂
    goździków nie lubię wręcz histerycznie, jestem w stanie wyczuć 1/8 goździka użytą na 2 wielkie gary zupy 😉

  21. scriptum says: 27 listopada 2012 at 11:08

    Mam zamiar jutro przetestować, tylko jedno pytanie – "masło" oznacza całą kostkę, czyli 250 g?

    1. Dusia says: 27 listopada 2012 at 11:09

      zwykła kostka masła ma 200 g

  22. scriptum says: 28 listopada 2012 at 11:43

    Siedzi w piekarniku, jak na razie wygląda przepięknie, a więc dzięki 🙂

    1. Dusia says: 28 listopada 2012 at 13:34

      udało się, pochwal się zdjęciem 🙂 na fanpejdżu

  23. Anonimowy says: 4 października 2013 at 14:19

    a jaka duza blacha bo dzis bede robic

  24. Strefa Kobiet says: 3 listopada 2013 at 17:21

    Bardzo apetyczne i na moje zdolności kulinarne-zrobię!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.