„Jesienią, jesienią
Sady się rumienią;
Czerwone jabłuszka
Pomiędzy zielenią…”
Jabłecznik
6 jabłek (u mnie wyszło mniej)
cukier wanilinowy
5goździków (pominęłam, nie lubię)
pół łyżeczki cynamonu
200g mąki (dałam tortową)
1 szklanka cukru
masło miękkie
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier wanilinowy, goździki i cynamon wymieszać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wyżej przygotowaną miksturą posypać jabłka.
Mąkę z proszkiem łączymy razem.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku.
Dalej miksując stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem.
Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wylać na tortownicę o śr.20-23cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka układać na wierzchu ciasta.
Piec w 180st.C przez ok.40-50min.
Do tego ciasta na pewno powrócę, jest puszyste i bardzo smaczne.
Wspaniale wygląda to ciasto. Lubię mokre jabłka w puszystym cieście 😀
Cudowny! Przydałby sie taki kawałek!
🙂
Bardzo smacznie się prezentuje. Ukradłabym kawałeczek 😉 I do tego ta kawka z bitą śmietaną… pyszne!
cudownie puszyste i pelne jabluszek:)
Piękne zdjęcia.Sprawiają,że aż się chce sięgnąć po kawałeczek:)
takie ciasta sa pyszne, ale szczegolnie kusi mnie ta śmietanka na kubku kawy..:)
Rzeczywiście wygląda na bardzo puszyste i mięciutkie:) śliczne i apetyczne:)
U Ciebie się rumienią niezwykle pięknie 🙂
Wspaniałe ciacho 🙂
zewsząd atakują mnie ciasta z jabłkami 😉 Dobra, poddaję się i zrobię 🙂 Twój wygląda przepięknie 🙂
kulinarnyoliwek.blox.pl
zewsząd atakują mnie ciasta z jabłkami 😉 Dobra, poddaję się i zrobię 🙂 Twój wygląda przepięknie 🙂
kulinarnyoliwek.blox.pl
pyszne, jabłuszkowe ciasteczko
Jakie słoneczne i aromatyczne zdjęcia!
Ciasto wygląda na prawdę kusząco. Jabłka w takim cieście tylko proszą się, żeby porywać kawałek po kawałku.
Ten jabłecznik przekonał mnie do siebie samym zdjęciem, widać, że pyszny!
Wygląda pysznie, tym bardziej w towarzystwie takiej kawy 🙂
cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje
Jakie puchate! Mogę sobie tylko wyobrazić co to był za smak…
U mnie na tapecie gruszki 🙂 Zapraszam do zabawy i wyzwania CZAPA NA JESIEŃ :-)http://malachitowa-laka.blogspot.com/2011/10/rozowo-mi-na-jesien-i-wyzwanie-pokaz-co.html
Pozdrawiam Sabik
Ah, za kawałek takiego ciasta dałabym się pokroić!
ładnie wygląda 🙂
goździków nie lubię wręcz histerycznie, jestem w stanie wyczuć 1/8 goździka użytą na 2 wielkie gary zupy 😉
Mam zamiar jutro przetestować, tylko jedno pytanie – "masło" oznacza całą kostkę, czyli 250 g?
zwykła kostka masła ma 200 g
Siedzi w piekarniku, jak na razie wygląda przepięknie, a więc dzięki 🙂
udało się, pochwal się zdjęciem 🙂 na fanpejdżu
a jaka duza blacha bo dzis bede robic
średnica 21 około
Bardzo apetyczne i na moje zdolności kulinarne-zrobię!