Cukinia.
Moje nowe odkrycie.
Placuszki z cukinii
1 mała cukinia
4 łyżki mąki
1 jajko
sól, pieprz
natka pietruszki
Z cukinii wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Odcisnąć z nadmiaru soku.
Wbić jajko, dodać mąkę i posiekaną pietruszkę – wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smażyć na patelni z obu stron do zarumienia się.
U mnie podane z sosem czosnkowym.
Takie placuszki uwielbiam i ostatnio odkryłam, że pyszne są nawet na słodko 🙂
z kabaczka jeszcze nie robiłam! wyglądają apetycznie 🙂
u mnie za to dzisiaj były cukiniowe 🙂
placki z cukinii, to to co lubię 🙂
Bardzo lubię cukinię:).
Placuszki pyszne:)
wg mnie cukinia i kabaczek to to samo 😉 wikipedia też tak mówi http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabaczek
cudne te placuszki, a jak ładnie podane!
Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com
Bardzo lubię cukinię i często ją wykorzystuję w kuchni.
to cukinia czy kabaczek? (to pierwsze przyszło mi na myśl; chociaż też uważam, że to to samo)
Placuszki z cukinii są boskie.. ale nie jadłam ich z natką… spróbuję 🙂
Z kabaczka jeszcze nie robiłam placuszków, chętnie zapiszę przepis bo wyglądają wspaniale 🙂
Interesujący, samowity przepis 🙂 🙂 🙂
Wyglądają super i takie pulchne .Pycha
i do tego z sosem czosnkowym – niebo w gębie 😉
Poezja smaku 🙂 A takie proste 🙂
Cukinia – moja miłość od dawna.
uwielbiam placuszki z cukinii i już bardzo wyrośniętej, czyli kabaczka …. a nuta czosnkowa sosu dopełnia …. ,,niebo w gębie" ….