Pieczona kaczka faszerowana jabłkami gości u nas na każde święta. Wersja, która najbardziej nam smakuje to kaczka z miodem faszerowana jabłkami i żurawiną. Druga ulubiona wersja to kaczka w czerwonych pomarańczach.
Kaczka z miodem faszerowana jabłkami z żurawiną
1,5 kg kaczka
sól, pieprz naturalny, majeranek
2-3 jabłka
50-100 g suszonej żurawiny
3 łyżki miodu
Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem także od środka.
Zostawić na noc (min. 3 godziny) w lodówce.
Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na mniejsze kawałki i wymieszać je z żurawiną i majerankiem.
Owocami nafaszerować kaczkę, wykałaczkami spiąć skórę by farsz nie wypadł.
Wierzch kaczki nasmarować miodem.
Piec przez 1,5 godziny w temp. 180 st.C. w brytfance z pokrywką.
Zdjąć pokrywkę, skórę wysmarować miodem i piec jeszcze przez 30 minut.
na zdjęciu pokrojona kaczka wygląda nieapetycznie…