Przygotowałam dla Was konkurs, w którym do wygrania są piękne, emaliowane garnki od naszego polskiego producenta Emalia Polska Pleszew. Myślę, że przydadzą się Wam szczególnie teraz przed świętami wielkanocnymi.
Konkurs
Razem z zasmakujradosc.pl przygotowaliśmy dla Was rozdanie, w którym do wygrania jest dla 1 osoby piękny zestaw polskiej emalii z serii Village.
Zadanie konkursowe
Co przygotowałbyś na Święta Wielkanocne w tym pięknym garnuszku? Przepisy są mile widziane :).
Zostaw email do siebie!
Konkurs trwa do 17.04.2018 do godz.23.59.
dopisane 19.04.2019 konkurs wygrywa p. Malwina:
„W tym roku spędzam Niedzielę Wielkanocną tylko z moim mężem. Jako, że jesteśmy młodym małżeństwem i zawsze byliśmy u Rodziców to nie lada wyzwanie nas czeka. W garnku ugotowałabym swój pierwszy w życiu żurek. W rondelku przygotowałabym jajka do sałatki, a na koniec dnia usiadłabym w fotelu i wypiła gorące kakao z piankami z tego pięknego kubeczka.”
GRATULACJE
Mój e-mail sisi38@wp.pl
Serwus!
Na Wielkanoc przygotowałabym w tych garnuszkach koszoną kapustę z białą kiełbasą i okrasą! Mniam!
W tak pięknych garnach ugotowałabym tradycyjną potrawę żurek i podałabym w chlebku Wielkanocy żurek w chlebku
Składniki
• 1kg mięsa szynki wieprzowej
• ½ kg cienkiej kiełbasy wieprzowej
• ½ litra zakwasu żytniego
• 4 jajka na twardo
• 5 liści laurowych
• 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
• Mały słoik chrzanu do smaku
• czarny pieprz i sól do smaku
• majeranek do smaku
• 3 litry wody
Wykonanie
Do garnka wlewamy 3 litry wody, wkładamy pokrojone mięso, liście laurowe, ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy godzinę do miękkości szynki. Podczas gotowania zdejmujemy łyżką pianę (szumowiny). Mięso wyjmujemy i kroimy na kawałki, wkładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę do wywaru, następnie dodajemy zakwas, zagotowujemy. Pod koniec dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku pieprzem solą i majerankiem. Zupę możemy zaprawić śmietaną i posypać świeżymi ziołami.
Roztrzepanym białkiem smarujemy wnętrze chlebka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na około 10 minut. Tak przygotowany chlebek, nie będzie nasiąkał żurkiem. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić według uznania, wyłożyć do chlebków wlewamy żurek.
Przepraszam za link ale nie wiem jak dodać zdjęcia 🙂
https://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2018/03/wielkanocy-zurek-w-chlebku.html
Gdzie można dodać zdjęcia?
Ja przygotowałabym, rękoma mojego małżonka (nie to, że nie lubię gotować bo uwielbiam to robić, jednak w święta chociaż chwilkę można odetchnąć, gdy ktoś może zrobić i podać nam pyszny posiłek:)) , w tym oto cudnym rondeleczku jajecznicę ze święconki na śniadanie wielkanocne, którą najlepszą, jedyną i niepowtarzalną robi mój mąż według receptury wyniesionej ze swojego domu rodzinnego. Na odrobinie święconego masła smaży pokrojoną w kostkę kiełbaskę, następnie dodaje posiekane, święcone jajka, przesmaża, całość zalewa surowymi jajkami i smaży aż się zetną. Dekoruje świeżym szczypiorkiem i rzeżuszką 🙂 Pycha !!! W tym większym garnuszku można by ugotować jajka do święconki, w mniejszym rozkłócić surowe jajka a w rondelku zrobić jajecznicę 🙂
W tym roku spędzam Niedzielę Wielkanocną tylko z moim mężem. Jako, że jesteśmy młodym małżeństwem i zawsze byliśmy u Rodziców to nie lada wyzwanie nas czeka. W garnku ugotowałabym swój pierwszy w życiu żurek. W rondelku przygotowałabym jajka do sałatki, a na koniec dnia usiadłabym w fotelu i wypiła gorące kakao z piankami z tego pięknego kubeczka.