Kochani zapraszam Was na konkurs 🙂
Na rozruszanie polecam obejrzeć wykonanie pysznego przepisu na makaron prosto od Stefano 🙂
Do wygrania są 3 zestawy makaronów Barilla z sosami (po 2 makarony i 2 sosy dla 1 jednej osoby).
Zadanie konkursowe
Zachęcam do polubienia fanpagu Dusiowa Kuchnia i Barilla – bądźcie z nami na bieżąco. 
W komentarzu zostaw kreatywny przepis z użyciem makaronu tagliatelle i zostawcie do siebie email. Wybiorę 3 kreatywne przepisy :).
Regulamin konkursu poniżej:

y§ 1.

POSTANOWIENIA OGÓLNE
1.    Organizatorem konkursu pod nazwą
„Gotuj ze Stefano” zwanego dalej „Konkursem”, jest Barilla Poland Sp. z
o.o. z siedzibą w Warszawie 02-822, przy ul. Poleczki 23.
2.    Administratorem Konkursu jest Aurora
Communication Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
3.    04-030, przy ul. Waszyngtona 33/61,
zwana dalej „Administratorem”. Wszelką korespondencję z Administratorem należy
kierować na: k.miklaszewska@pegasus.pl.
4.    Konkurs trwa od dnia 31 lipca 2015
r. od godziny 21:00 do 8 sierpnia 2015 r. do godziny 23:59, przy czym czas
trwania Konkursu na poszczególnym Blogu, będzie ustalany indywidualnie przez
właściciela Bloga i podawany do informacji na stronie Bloga wraz z pozostałymi
informacjami o Konkursie.
§ 2.

WARUNKI UCZESTNICTWA
1.    Uczestnikiem Konkursu może być każda
osoba fizyczna posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, posiadająca
miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej. Uczestnicy
Konkursu w dalszej części niniejszego Regulaminu zwani są „Uczestnikami”, a
każdy z osobna „Uczestnikiem”.
2.    Z uczestnictwa w Konkursie wyłączeni
są członkowie organów statutowych Organizatora, Administratora, pracownicy lub
współpracownicy któregokolwiek z powyższych podmiotów (tj. osoby
współpracujące z którymkolwiek z powyższych podmiotów na innej podstawie niż
umowa o pracę).
3.    Warunkami niezbędnymi do wzięcia
udziału w Konkursie przez Uczestnika są:
a)   akceptacja postanowień Regulaminu;
b)  wykonanie zadania konkursowego na
zasadach określonych w Regulaminie.
§ 3.

ZASADY KONKURSU
1.    Zadaniem Uczestnika Konkursu jest
umieszczenie odpowiedzi nawiązującej do zadania konkursowego w komentarzu pod
postem konkursowym na Blogu.
2.    Zwycięzcami Konkursu zostaną trzej autorzy
najbardziej kreatywnych (twórczych) i poprawnych (językowo i gramatycznie)
prac umieszczonych na pojedynczym Blogu.
3.    Wszystkie odpowiedzi podlegają
ocenie Organizatora lub osoby prowadzącej Blog i od ich decyzji zależy
ostateczny wybór Zwycięzców.
4.    Zwycięzcy zostaną powiadomieni o
wygraniu Konkursu do dnia 10 sierpnia. Na Blogu zostanie zamieszczony post
informujący o wynikach Konkursu lub właściciel bloga wyśle informację w
wiadomości prywatnej. Zwycięzcy zostaną poproszeni o podanie Administratorowi
w wiadomości prywatnej na Stronie w ramach serwisu Facebook swoich danych
osobowych celem przesłania nagrody (imię, nazwisko, adres korespondencyjny, na
który przesłana ma być nagroda, numer telefonu Zwycięzcy).
5.    Zwycięzcy Konkursu obowiązani są w
terminie 3 dni roboczych od dnia zamieszczenia na Stronie wiadomości, o której
mowa w ust.4 niniejszego paragrafu, do przesłania Administratorowi (w
wiadomości prywatnej w ramach Serwisu Facebook) danych, o których mowa w
powyższym ust. 4.
6.    Nieprzesłanie Administratorowi
danych, o których mowa w ust. 4 niniejszego paragrafu, w terminie, o którym
mowa w ust. 5 niniejszego paragrafu, skutkuje utratą prawa do nagrody.
7.    Niedopuszczalne jest:
a)   naruszanie jakichkolwiek praw osób
trzecich
b)  naruszanie jakiegokolwiek spośród
punktów niniejszego Regulaminu;
c)   podejmowanie działań sprzecznych z
powszechnie obowiązującymi przepisami prawa, zasadami współżycia społecznego
lub naruszających prawa osób trzecich, w tym w szczególności zamieszczanie w
odpowiedziach konkursowych wulgaryzmów, treści obraźliwych itp.
8.    W przypadku podejrzenia o działania
niezgodne z niniejszym Regulaminem, Organizator ma prawo w każdym momencie do:
a)   natychmiastowego wykluczenia
Uczestnika Konkursu poprzez usunięcie jego odpowiedzi konkursowej;
b)  pominięcia Uczestnika Konkursu w
procesie rozdysponowania nagród;
9.    Uczestnikowi Konkursu przysługuje
prawo do złożenia reklamacji w trybie określonym w § 6 Regulaminu.
10.  Uczestnik może wziąć udział w
konkursie za pośrednictwem tylko jednego Bloga.
§ 4.

NAGRODY
1.    Organizator przewidział nagrodzenie
3 osób z każdego Bloga, które udzielą najlepszych, zdaniem Organizatora lub
osoby prowadzącej Blog, odpowiedzi na zadanie konkursowe. Nagroda to zestaw
losowo wybranych makaronów i sosów Barilla (3 makarony i 2 sosy) o wartości
około 35pln.
2.    Organizator zastrzega sobie prawo
przyznania nagrody dodatkowej (specjalnej) w przypadku, gdy więcej prac
niż zakładane spełni oczekiwania konkursowe pod względem kreatywności
i realizacji.
3.    Zwycięzcy nie przysługuje prawo
wymiany nagrody na ekwiwalent pieniężny lub zamiany na inną nagrodę rzeczową.
4.    Wysyłka nagród tylko na terenie
Polski.
§ 5.

ZASADY PRZYZNAWANIA NAGRÓD I SPOSÓB WYDAWANIA NAGRÓD
1.    Nagrody zostaną przesłane przesyłką
kurierską na adres podany przez Zwycięzcę stosownie do postanowień § 3 ust. 4
Regulaminu.
2.    Organizator nie ponosi
odpowiedzialności za niedostarczenie nagrody Zwycięzcy, który podał Administratorowi
 nieprawidłowe lub niepełne dane,
w sposób uniemożliwiający dostarczenie nagrody. W przypadku zmiany danych,
Uczestnik Konkursu jest zobowiązany niezwłocznie poinformować Administratora o
tym fakcie poprzez wysłanie wiadomości stosownie do postanowień § 3 ust. 4
Regulaminu.
3.    W przypadku nieodebrania nagrody
przez Zwycięzcę, skutkującego zwrotem Organizatorowi przesyłki zawierającej
nagrodę, Zwycięzca traci prawo do nagrody. W takim wypadku nagroda pozostaje
własnością Organizatora.
4.    Niedozwolone jest przenoszenie praw
do nagrody na jakąkolwiek osobę trzecią.
§ 6.
REKLAMACJE
1.    Każdy Uczestnik Konkursu może złożyć
u Organizatora reklamację w związku z Konkursem.
2.    Reklamację należy złożyć w formie e-maila
na adres Administratora z podaniem zwrotnego adresu e-mail, na który zostanie
przesłana odpowiedź.
3.    Reklamację rozpatruje Komisja Reklamacyjna
w składzie trzech osób wskazanych przez Organizatora.
4.    Reklamacje należy składać przez cały
czas trwania Konkursu oraz przez okres 3 dni od dnia zakończenia Konkursu.
5.    Komisja Reklamacyjna rozpatruje
reklamację w ciągu 7 dni roboczych od daty jej otrzymania. O rozpatrzeniu
reklamacji Administrator poinformuje Uczestnika Konkursu, niezwłocznie po jej
rozpatrzeniu. Decyzja Komisji Reklamacyjnej jest ostateczna i wiążąca.
6.    Reklamacje spóźnione lub niezgodne
ze wskazaniami Regulaminu nie będą rozpatrywane.
§ 7.

POSTANOWIENIA DOTYCZĄCE DANYCH OSOBOWYCH
1.    Administratorem danych osobowych
udostępnianych przez Uczestników w związku z udziałem w Konkursie jest
Organizator.
2.    Dane osobowe udostępnione przez
Uczestników przetwarzane są przez Organizatora w celu, wydania nagród oraz na
potrzeby postępowania reklamacyjnego, na co Uczestnik podając Organizatorowi
dane osobowe wyraża zgodę.
3.    Podanie danych osobowych przez
Uczestnika jest dobrowolne, jednakże ich niepodanie uniemożliwia wzięcie
udziału w Konkursie przez Uczestnika, w tym uzyskanie prawa do nagrody.
4.    Uczestnikowi przysługuje prawo
dostępu do dotyczących go danych osobowych i ich poprawiania.
5.    Uczestnik podając dane osobowe na
potrzeby Konkursu oświadcza, iż dane te stanowią jego danego osobowe i są
zgodne ze stanem faktycznym.
§ 8.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
1.    Wzięcie udziału w Konkursie oznacza
zaakceptowanie postanowień niniejszego Regulaminu.
2.    Od Organizatora nie są zależne:
funkcjonowanie sieci Internet, funkcjonowanie Serwisu Facebook, konfiguracja
urządzeń przez Uczestnika Konkursu oraz ustawienia działania sieci Internet
wynikające z usług świadczonych przez dostawcę sieci Internet.
3.    Treść Regulaminu jest dostępna w
siedzibie Organizatora oraz na stronach Blogów współpracujących przy
organizacji Konkursu.  Konkurs nie jest grą losową, ani zakładem wzajemnym
w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (Dz. U. Nr
201, poz. 1540 z późn. zm.), a dla jego organizacji nie jest konieczne
uzyskanie jakiegokolwiek zezwolenia.
4.    Uczestnikom nie przysługuje
jakiekolwiek wynagrodzenie z tytułu uczestnictwa w Konkursie.
5.    Tytuły poszczególnych paragrafów
Regulaminu mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą wpływać na
interpretację postanowień niniejszego Regulaminu.
6.    W sprawach nieuregulowanych w Regulaminie
zastosowanie mają postanowienia powszechnie obowiązujących przepisów prawa.

23 Replies to “Konkurs makaronowy Barilla”

  1. Ana Mari says: 31 lipca 2015 at 20:11

    Tagliatelle w kremowym sosie z botwinką i cukinią:
    http://anamarisworld.blogspot.com/2015/04/tagliatelle-w-kremowym-sosie-z-botwinka.html

    Składniki:
    – 1/2 cukinii (mniejszej),
    – 1 pęczek botwinki (bez buraczków),
    – 250 g mascarpone,- 1 ząbek czosnku,
    – ok. 200 g makaronu Tagliatelle,
    – oliwa z oliwek,
    – sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

    Wykonanie:
    Cukinię i botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy buraczki. Pół cukinii ze skórką trzemy na tarce na dużych oczkach. Botwinkę szatkujemy (gałązki i liście). Dusimy na małym ogniu, na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek ok. 5-7 min. Dodajemy wyciśnięty czosnek, a następnie mascarpone. Zmniejszamy gaz do minimum, mieszamy, przyprawiamy do smaku: sól, pieprz, zmielona gałka muszkatołowa. Makaron gotujemy na al dente zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron przecedzamy, dodajemy go do sosu, wszystko mieszamy. Gdy nasz sos będzie za gesty możemy dodać do niego wody z ugotowanego makaronu. Polecam również wersję z "mięsem": do makaronu i sosu dodajemy pokrojoną na kostkę szynkę, wszystko mieszamy. Pyszności!

    zdjęć nie mogę dodać więc zapraszam na stronę:
    http://anamarisworld.blogspot.com/2015/04/tagliatelle-w-kremowym-sosie-z-botwinka.html

    pozdrawiam,
    anamarisworld@gmail.com

  2. Ana Mari says: 31 lipca 2015 at 20:12

    Tagliatelle z łososiem, serkiem mascarpone i zielonym groszkiem cukrowym:
    http://anamarisworld.blogspot.com/2015/06/tagliatelle-z-ososiem-serkiem.html

    Składniki:
    – 1 opakowanie serka mascarpone (ok. 250 g),
    – 1 pęczek koperku,
    – 250 g zielonego groszku cukrowego,
    – ok. 220 g świeżego filetu łososia,
    – 400 g makaronu Tagliatelle,
    – 2-3 łyżki śmietany 18%,
    – masło/olej do podsmażenia łososia,
    – przyprawy: sól, pieprz.

    Wykonanie:
    Groszek obieramy, wyjmujemy kuleczki ze środka. Możemy wstępnie go podgotować, aby nie był za twardy. Osobiście pominęłam ten etap. Łososia myjemy (ewentualnie odcinamy skórę) kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łososia. Chwilę podsmażamy (do uzyskania blado-różowego koloru). Następnie dodajemy serek mascarpone, koperek (szatkujemy na drobno), groszek, 2 łyżki śmietany 18%. Mieszamy wszystko, dusimy na małym ogniu ok. 5-10 min, co jakiś czas mieszając. W tym czasie gotujemy nasz makaron według przepisu producenta. Odsączamy go, dodajemy do sosu. Wodę z makaronu możemy użyć do rozcieńczenia naszego sosu (użyłam 2 łyżki). Wszystko mieszamy. Smacznego!

    http://anamarisworld.blogspot.com/2015/06/tagliatelle-z-ososiem-serkiem.html
    anamarisworld@gmail.com

  3. Anonimowy says: 1 sierpnia 2015 at 12:18

    Tagliatelle z tuńczykiem

    Składniki:
    – cebula,
    – por/pieczarki/inne ulubione warzywo,
    – tuńczyk w puszce,
    – olej do smażenia (można użyć tego z tuńczyka),
    – śmietana 18%,
    – niebieski ser pleśniowy,
    – makaron tagliatelle,
    – przyprawy: sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie.

    Wykonanie:
    Wstawiam osoloną wodę na makaron i gotuję go al dente. Kroję cebulę w drobną kostkę i smażę na oleju. W tym czasie kroję inne składniki, zazwyczaj pora lub pieczarki. Gdy cebula się zeszkli wrzucam na patelnię pokrojone przed chwilą składniki i dalej smażę. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodaję tuńczyka, następnie około 2 łyżek śmietany i niebieski ser pleśniowy (do smaku). Zostawiam na ogniu do czasu, gdy ser całkowicie się rozpuści. Całość doprawiam pieprzem cayenne i ziołami prowansalskimi, ewentualnie odrobiną soli, ale należy uważać, gdyż słony smak sera może w zupełności wystarczyć. Po odsączeniu makaron kładę na talerz i dodaję do niego sos. Smacznego 🙂

    Pozdrawiam,
    Sylwia
    sylw.zakrzewska@gmail.com

  4. Anonimowy says: 1 sierpnia 2015 at 13:11

    Tagliatelle z kurkami w śmietanie,pycha
    Emotikon smile
    garść kurek,pół szkl.śmietany,natka,cebulka mała,sól,pieprz.Smażymy na maśle klarowanym cebulkę z kurkami około 5 min. Dodajemy śmietankę sól,pieprz,i dusimy 10 min. W tym czasie gotujemy makaron.Wykładamy na talerz,polewamy sosem kurkowym,posypujemy natką,i jemy.Smacznego.fizia40@op.pl Renata M

  5. Anonimowy says: 1 sierpnia 2015 at 16:16

    Tagliatelle z cukinii z musem pietruszkowym i orzechami włoskimi

    Składniki:
    – 1 cukinia
    – 1 mała marchewka

    Mus pietruszkowy:
    – 1/2 dojrzałego awokado
    – 4-5 gałązek zielonej pietruszki
    – 1/3 szkl. namoczonych orzechów włoskich
    – 1 mały ząbek czosnku
    – 2-3 łyżki soku z cytryny
    – 1/2 łyżeczki cząbru
    – 15 ml wody

    Wykonanie:
    1. Do blendera wrzuć wszystko oprócz cukinii i marchewki. Zmiksuj do postaci pesto (orzechy powinny być wyczuwalne). W razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
    Cukinię i marchewkę (wcześniej obrane) zamień w cieniutkie wstążki, używając zwykłej obieraczki do warzyw.
    Tagliatelle wyłóż na talerz razem z pesto. Udekoruj orzechami i pietruszką.

    Magda
    franulka5@gazeta.pl

  6. Martuś S says: 2 sierpnia 2015 at 09:03

    JAJA NA SZPINAKU I MAKARONIE TAGLIATELLE:
    *****Porcja na 2 osoby*****
    – 200 g makaronu tagliatelle,
    – 300 g szpinaku,
    – mozzarella,
    – kilka ząbków czosnku,
    – 4 jaja
    – przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra i łagodna, gałka muszkatołowa).

    Szpinak z czosnkiem usmażyć na patelni (ok. 5 min). Makaron ugotować al dente, odcedzić i dodać do szpinaku. Doprawić. Ser pokroić w dość duże plastry i ułożyć na patelni z makaronem. Dość obficie podlać wodą, zmniejszyć ogień i dusić jeszcze 2,3 minuty. Na prawie gotową potrawę wbić jaja, po minucie wyłączyć ogień i czekać aż jajka dojdą.
    P.S. Przepis w wersji audio dodałam na fanpage Dusiowej Kuchni.

  7. Anonimowy says: 3 sierpnia 2015 at 10:02

    Zapiekane w boczku Tagliatelle z pesto

    makaron tagliatelle ok. 150 g suchego makaronu
    10-12 plastrów wędzonego oczku
    2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    60 g sera camembert
    Makaron gotujemy o minutę krócej niż podaje instrukcja na opakowaniu. Odcedzamy. Szynkę szwarcwaldzką rwiemy na małe kawałki i mieszamy razem z makaronem i pesto. Plastrami boczku wykładamy małe naczynka do zapiekania w ten sposób, aby część boczku pozostała nam do przykrycia wierzchu. Można wyłożyć jedno duże naczynie zamiast kilku małych. Do środka nakładamy makaron wymieszany z pesto i szynką, dodajemy ser pokrojony w kostkę, przykrywamy wystającą częścią boczku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. (aż boczek będzie chrupiący).

    Smacznego!

    Ania
    belibi@gazeta.pl

  8. Anonimowy says: 3 sierpnia 2015 at 19:49

    Tagliatelle w sosie pieczarkowo-serowym
    Składniki:
    – Makaron tagliatelle(250g)
    – Ser żółty(rozdrobniony, w ilości według preferencji)
    – 0,5 kg pieczarek
    – 1-2 cebule (zależy od preferencji)
    – 3-4 plastry polędwicy, lubię sopocką.
    – odrobina masła
    – 5-6 kropli sosu sojowo-grzybowego
    – sól i pieprz dla wzmocnienia smaku
    – 200 ml śmietany (dość gęstej)
    – 200 g topionego serka (smak dowolny, oryginalnie śmietankowy)
    – 1 łyżka stołowa mąki

    Przygotowanie:
    1. Pieczarki pokroić na drobno i podsmażyć delikatnie na maśle.
    2. Pod koniec etapu 1 dodać drobno posiekaną cebulę.
    3. Podsmażyć oddzielnie polędwicę i dodać do pieczarek i cebuli.
    4. Do mieszaniny dodajemy sos grzybowo-sojowy.
    5. Podlewamy połową szklanki wody
    6. Opcjonalnie można dodać jakiś koperek albo pietruszkę.

    7. W osobnym naczyniu przygotować, dokładnie wymieszać, serek topiony, śmietanę i mąkę.
    8. Dodać do pieczarek z cebulą i szynką.
    9. Mieszać do momentu powstania dość gęstego, jednolitego sosu.

    10. Przed podaniem ugotować makaron tagliatelle
    11. Posypać drobno startym serem.

    PS. Tak, przepis jest z perspektywy mężczyzny. Dlatego pragnę zaznaczyć, że dla mnie coś przekraczającego 4 składnikową jajecznicę to wirtuozeria, sztuka niemal.

    Danie podawać z suplementem w postaci bloku czekoladowego jako deseru.

    Kontakt: damian.bregier@gmail.com

  9. Anonimowy says: 3 sierpnia 2015 at 20:03

    Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

    Składniki:
    – Makaron tagliatelle 300g,
    – Dwie przyprawione piersi z kurczaka (przyprawa do pizzy jest idealna!)
    – Szpinak – 3-4 spore garście
    – Pieczarki 400g,
    – Śmietana 30% (cały duży pojemniczek),
    – Sól, pieprz,
    – Opcjonalnie czosnek (3-4 ząbki).

    Przygotowanie:
    1. Kurczaka pokroić w drobne kawałki.
    2. Potraktować np.: przyprawą do pizzy.
    3. Obsmażyć wraz z posiekanym czosnkiem.

    4. Pieczarki posiekać i przyprawić solą i pieprzem.
    5. Delikatnie podsmażyć.

    6. Szpinak podlać wodą i poddusić aż będzie lekko papkowaty.
    7. Porąbać na kawałki dwuręcznym toporem.

    8. Poprzednie składniki zrzucamy razem na patelnię.
    9. Dodajemy śmietanę i szczyptę wody.
    10. Przerwać gdy powstanie w miarę spójna konsystencja.

    11. Równolegle z poprzednim punktem dobrze jest już gotować makaron.

    Kontakt: damian.bregier@gmail.com

    Uwaga!: Przepis jest pisany z punktu widzenia mężczyzny, do tego samotnego. Dlatego wiem, co przygotowywać, żeby trafiło do podniebienia innego faceta.

    Podawać z suplementem w postaci np.: czekoladowego budyniu(zimny) z bitą śmietaną i kakao, jako deserem.

  10. Anonimowy says: 4 sierpnia 2015 at 11:32

    Tagliatelle z sosem słodko-kwaśnym

    makaron tagliatelle – ok. 250 g

    * krewetki – ok. 20 szt

    * cebula dymka – 2 szt

    * czosnek – 2 ząbki

    * papryka czerwona – 1 szt

    * por – 1 szt

    * przecier pomidorowy – 2 łyżki

    * bulion warzywny – 1 szkl

    * sól , pieprz , papryka , cukier – do smaku

    * olej do smażenia

    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Makaron gotujemy al dente.

    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , dodajemy posiekaną cebulkę , czosnek i pokrojonego w piórka pora – przesmażamy.

    Dodajemy pokrojoną w słupki paprykę , a następnie cały czas mieszając smażymy ok. 3 minuty ( nie dopuśćmy do przypalenia czosnku , gdyż danie zrobi się gorzkie! ).

    Wrzucamy oczyszczone krewetki i smażymy na wolnym ogniu aż zmieni kolor.

    Dodajemy koncentrat pomidorowy i ok. szklankę bulionu – mieszamy.

    Doprawiamy solą , pieprzem , papryką i KONIECZNIE cukrem do smaku.

    Podajemy gorące z przygotowanym makaronem.

    Smacznego!
    Małgosia
    cygareta1@gazeta.pl

  11. Anonimowy says: 5 sierpnia 2015 at 13:24

    Czarny makaron tagliatelle z owocami morza

    Składniki :
    1 op. mrozonych owocow morza (275 g)
    250 g czarnego makaronu tagliatelle
    sol
    3 zabki czosnku
    1 mala papryczka chili
    3 lyzki oliwy
    50-150 ml wytrawnego bialego wina lub bulionu
    1/2 peczka bazylii

    Zamrozone owoce morza wrzucic do miski i zalac goraca woda aby sie rozmrozily. W miedzyczasie ugotowac makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, osaczyc na sicie.

    Czosnek obrac, drobno posiekac. Papryczke chili oplukac, przekroic wzdluz na pol, usunac pestki i drobno posiekac

    Rozgrzac oliwe na patelni, podsmazyc czosnek i chili. Rozmrozone owoce morza osaczyc na sicie, osuszyc za pomoca papierowego recznika i wrzucic na patelnie, podsmazyc razem z czosnkiem i chili.

    Wlac biale wino, krotko zagotowac, dodac osaczony makaron, wymieszac. Wszystko razem podgrzac i przyprawic do smaku sola.

    Bazylie oplukac, osuszyc, pokroic w paseczki, wymieszac z makaronem i podawac.

    Topazik
    to-paz@gazeta.pl

  12. Anonimowy says: 6 sierpnia 2015 at 18:53

    Tagliatelle z gorgonzolą, orzechami i suszonymi pomidorami

    300 g makaronu tagliatelle
    100 ml śmietanki kremówki
    300 g sera gorgonzola
    50g orzechów włoskich
    100g suszonych pomidorów
    Sól
    Pieprz
    gałka muszkatołowa

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Orzechy kroimy w ćwiartki. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki.
    Na patelni podgrzewamy śmietankę (nie gotując). Dodajemy pokrojony w kostkę ser i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy z ognia. Delikatnie solimy (ser jest dość słony), doprawiamy pieprzem i połową łyżeczki gałki. Wrzucamy odcedzony makaron, pomidory i orzechy. Całość mieszamy i podajemy. Smacznego 🙂

    kargulowski@wp.pl

  13. Anonimowy says: 7 sierpnia 2015 at 17:13

    To jest potrawa mojego dzieciństwa, ale najpierw uzbieraliśmy w lesie jagody, a potem z umorusanymi jagodowymi buźkami wracaliśmy zmęczeni, ale szczęśliwi do domu, a mama gotowała nam przepyszne jedzonko.

    Tagliatelle z jagodami
    – makaron tagliatelle
    – jagody
    – cukier
    – śmietana
    Ugotować makaron tak jak w przepisie. Część umytych jagód rozgnieść widelcem, a część zostawić w całości.
    Makaron wyłożyć na talerze, następnie nałożyć jagody, posypać cukrem i nałożyć taki większy kleks śmietany, a na niego wysypujemy całe jagody – całość posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
    marysiag53@wp.pl

  14. emerycia says: 7 sierpnia 2015 at 20:32

    emerycia
    Zapomniałam podać e-maila, do przepisu Tiagatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami ,więc to czynię:
    r.helt@wp.pl

  15. Justyna Tyśka says: 8 sierpnia 2015 at 07:00

    Tagiatelle z suszonymi pomidorami w sosie mascarpone

    Składniki:
    makaron tagiatelle
    1 opakowanie (100 g) szynki długo dojrzewającej
    200g suszonych pomidorów z oleju
    2 ząbki czosnku
    250g serka mascarpone
    kieliszek białego wytrawnego wina
    Sól, pieprz

    Makaron gotujemy al’dente.
    Szynkę kroimy i podsmażamy na oleju (najlepiej tym z zalewy od suszonych pomidorów). Dodajemy pokrojone pomidory i czosnek przeciśniety przez praskę. Podlewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy makaron i jeszcze chwilę podsmażamy. Podajemy z bazylią

    tyskatyska88@gmail.com

  16. Justyna Tyśka says: 8 sierpnia 2015 at 07:05

    Zielone tagiatelle z pietruszkowym pesto

    Składniki na pesto:
    3 pęczki natki pietruszki
    100 g orzechów nerkowca
    3 łyżki dobrej oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    parmezan
    sól, pieprz

    Pietruszkę myjemy i miskujemy z orzechami, czosnkiem i oliwą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy starty na tarce o małych oczkach parmezan.

    Makaron tagiatelle gotujemy i łączymy z pietruszkowym pesto.

  17. Paweł P says: 8 sierpnia 2015 at 17:23

    Wegetariańskie tagliatelle z sosem kokosowo-pomidorowym z cukinią i pomidorami

    SKŁADNIKI:
    1. Opakowanie makaronu tagliatelle
    SOS:
    1. Puszka mleczka kokosowego
    2. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
    3. 2 pomidory
    4. Średnia cukinia
    5. 3 cebule
    6. 5 ząbków czosnku
    7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
    8. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    9. 1/2 łyżeczki kurkumy
    10. 1/2 łyżeczki soli
    11. 1/2 łyżeczki pieprzu
    12. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    SOS:
    1. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju.
    2. Do cebuli dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką papryką, zioła prowansalskie, kurkumę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
    3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obraną i pokrojoną w półplasterki cukinię, umyte i pokrojone w średnią kostkę pomidory. Dusimy około 10 minut.
    4. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
    5. Ugotowany makaron odcedzamy.
    6. Makaron podajemy z sosem.

    Smacznego! 🙂

    pawlo23091991@o2.pl

  18. Paweł P says: 8 sierpnia 2015 at 17:24

    Makaron tagliatelle ze szpinakiem

    SKŁADNIKI:
    1. 1 opakowanie makaronu tagliatelle
    2. 1 opakowanie szpinaku mrożonego
    3. 300 gram żółtego startego sera
    4. Mała śmietana 18%
    5. 2 łyżeczki słodkiej papryki
    6. 2 łyżeczki pieprzu
    7. 2 łyżeczki soli
    8. 5 ząbków czosnku
    9. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    2. Szpinak rozmrażamy i dajemy na patelnię z rozgrzanym olejem.
    3. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę do szpinaku, dodajemy śmietanę, słodką paprykę, pieprz i sól i dokładnie mieszamy.
    4. Dodajemy ser. Całość podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu, aż ser się rozpuści.
    5. Ugotowany i odcedzony makaron łączymy z masą szpinakową i dokładnie mieszamy.

    Smacznego!

  19. Anonimowy says: 8 sierpnia 2015 at 18:10

    "Letni spacer po ogrodzie z makaronem Tagliatelle"

    Składniki:
    – pierś z kurczaka,
    -świeże warzywa prosto z ogródka (cebula biała i czerwona, cukinia, patisony, marchew, pietruszka, seler, fasola, pomidorki koktajlowe, koperek, nać pietruszki).
    -makaron Tagliatelle.

    Przygotowanie:
    Obierz i umyj warzywa. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z cebulą. Przypraw do smaku. Po kilku minutach dodaj fasolę, następnie marchew, pietruszkę i seler, później cukinię i patisony, następnie pomidorki koktajlowe, a przed samym końcem duszenia warzyw z kurczakiem na patelni dodaj świeży koperek i nać pietruszki. Przypraw ulubionymi przyprawami. W między czasie ugotuj makaron. Nałóż gorący makaron na talerze i dodaj na niego warzywa z patelni. SMACZNEGO!
    Pozdrawiam:
    Marta martalewandowska0@op.pl

  20. Katarzyna Balbierz - MaaMaa BaalBinkaa says: 8 sierpnia 2015 at 20:29

    Gniazdka makaronowe.

    125 g makaronu tagliatelle (musi być w takich gniazdkach)
    12 malutkich pomidorków (np. chery)
    sól
    1 opakowanie białego sera typu Zottarella
    bazylia suszona lub świeża
    odrobina bułki tartej
    troszeczkę masła
    pieprz
    4 średnie jajka
    35g sera parmezan (zetrzeć na tarce)
    150 ml. mleka
    150 ml. śmietany
    gałka muszkatołowa (jak ktoś nie lubi to bez też jest dobre)

    Makaron ugotować al dente (to ważne!) tak jak napisano na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pomidorki umyć i pokroić na 4 części. Zottarelę odsączyć i pokroić w kosteczkę.

    W tym czasie trzeba nagrzać piekarnik do 180 stopni z funkcją pieczenia od dołu i od góry. Uszykować foremki do pieczenia muffinek lub babeczek. Posmarować masłem i obsypać bułką tartą.

    Makaron, kostki sera i pomidorki wymieszać z bazylią, solą i pieprzem. Powkładać do foremek.

    Jajka rozbić trzepaczką z parmezanem, dodać mleko, śmietanę i przyprawić solą, pieprzem i ewentualnie gałką muszkatołową.

    Mieszanką jajek ze śmietaną i mlekiem polać makaron i zapiekać w piekarniku ok 25-30 minut, na złoty kolor.

    Tak oto wychodzą nam gniazdka makaronowe wyglądające niczym babeczki 😉

    Pozdrawiam i życzę smacznego:
    Kasia
    kbalbinka@gmail.com

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.