Na fanpagu 1500 fanów – dziękuję! Z tej okazji razem z marką Winiary przygotowaliśmy dla Was konkurs.
Do wygrania sosjerka i zestaw sosów Winiary.
Zadanie konkursowe
Propozycja na wykorzystanie wybranego sosu pomysłowego Winiary (znajdziecie ich opis tutaj klik).
Anonimowi proszeni o pozostawienie emaila.
Mam nadzieję, że tutaj też już jesteście ze mną :
Konkurs trwa do 3 marca do godz. 23.59.
Zapiekanka z warzywami, mięsem mielonym i makaronem zapiekana pod sosem beszamelowym:)
Składniki
– 250 g makaronu np. świderki
– 1/2 kg mięsa mielonego
– 2 czerwone papryki
– 3 marchewki
– puszka kukurydzy
– 1 duża cebula
– koncentrat pomidorowy
– 400 g sera żółtego (startego na tarce)
– só
– pieprz
– sos beszamelowy
Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
Marchew obrać pokroić w kostkę i ugotować w słonej wodzie (około 10 minut).
Papryki opłukać i włożyć do piekarnika aby zeszła z nich skórka, potem pokroić na paseczki.
Na oliwie usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy.
W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: makaron, kukurydzę, marchewkę, paprykę, mięso, sos beszamelowy połączony z serem żółtym. Następne warstwy tak samo, powinno nam wyjść ich aż trzy. Na wierzch powinien znajdować się sos beszamelowy z serem żółtym.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Smacznego:)!
Monia Gotuje
mariolka2004@gmail.com
Delikatne pulpety z łososia w kremowym sosie śmietankowo – koperkowym.
Podawane oczywiście z plasterkami cytryny.
Pozdrawiam! Kokilka (aleks.bell@wp.pl)
Moja propozycja jest niezwykle prosta, a przede wszystkim polska i swojska. Czekam na nią zawsze przez cały rok. To po prostu: "Młode ziemniaczki oprószone koperkiem, muśnięte sosem koperkowym ze śmietanką, jajko sadzone i duży kubek zsiadłego mleka – wtedy nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Mmmmmm…..
Magdalena
(madzia7137@tlen.pl)
Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami, okraszona sosem cztery sery Italia.
PATRYCJA
patisonwkuchni@gmail.com
Placki ziemniaczane z sosem Winiary pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni
0,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
olej do smażenia
sos pomysłowy winiary pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, obraną cebule drobno siekamy lub też ścieramy na tarce. Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, jajko, mąkę. Masę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu.
Placki polej sosem.
Smacznego.
camyla@interia.pl
Hmm ja mam przepis, który bardzo lubię :)Są to zrazy wieprzowe z Sosem grzybowym staropolski Popisowym Winiary :)Nie jest to przepis czasochłonny 🙂 Jest on prosty i przyjemny:)
Składniki :
kasza np. grycana
kotlety z karkówki 4 sztuki
grzyby suszone 4 sztuki
cebula 1 sztuka
papryka zielona 1 stuka
papryka czerwona 1 sztuka
pieprz
kasza 4 woreczki lub jak kto woli młode ziemniaczki ( ja wole z kaszą )
masło 1 łyżka
mięso mielone wieprzowe 250 g
olej 4 łyżki
Sposób przygotowania :
Namocz grzyby, najlepiej na noc.
Karkówkę rozbij na cienkie płaty.
Mięso oprósz pieprzem.
Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.
Cebulę obierz i posiekaj.
Posiej także paprykę ( przedtem ją umyj )
Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.
Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą i papryką. Dopraw pieprzem.
Porcje farszu ułóż na płatach mięsa.
Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty.
Przygotowane zrazy obtocz w mące.
Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.
Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody.
Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje.
Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.
Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.
Podawaj z wcześniej ugotowaną kaszą ( ja podaję z gryczaną 🙂
Smacznego 🙂
Powodzenia 🙂
Email :klaudia1300@wp.pl
Witam!
Z czterech proponowanych przez Winiary pomysłowych sosów miałam okazję do tej pory wypróbować tylko jeden, ale za to dwukrotnie. Był to sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka.
Za pierwszym razem przygotowałam go według instrukcji zawartej na opakowaniu – kurczak wyszedł delikatny, soczysty i bardzo smaczny.
Za drugim razem przygotowałam tort naleśnikowy z farszem z kurczaka i warzyw. Usmażyłam 8 naleśników, posłużyły mi one jako „blaty” do przekładania farszem. Farsz składał się z pokrojonego w kostkę kurczaka, startej marchewki, pokrojonych w plasterki pieczarek oraz pokrojonej w kosteczkę papryki. Wszystkie składniki włożyłam do garnka, przygotowałam sos Winiary i zalałam nim warzywa z kurczakiem. W tym sosie dusiły się ok. 30 minut. Całość doprawiłam solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
Na dno tortownicy położyłam 2 naleśniki, rozsmarowałam troszkę farszu i przykryłam kolejnymi dwoma naleśnikami, układałam tak pozostałe naleśniki.
Na wierzchu ułożyłam plastry sera mozarella i zapiekałam w piekarniku ok. 20 minut tak aby ser się roztopił.
Sos pieczeniowy wspaniale komponował się z kurczakiem i warzywami, a taki wytrawny tort smakował całej mojej rodzinie.
Polecam wypróbować. 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Renata D. – sheyla888@op.pl
Pani Renata – na każdym blogu ten sam wpis :/
Pani/ie anonimowy na każdym blogu taka sama odpowiedź do mojego wpisu. Nie ładnie! 🙂
Witam,
Oto moje propozycje:
-Sos koperkowy ze śmietanką do ryby
Sos ten podałabym do łososia w papilotach. Rybkę pieprzymy skrapiamy cytryną. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia. Pieczemy w piecyku ok 15 min. Podać z ziemniaczkami, surówka i polać sosem koperkowym ze śmietaną Winiary.Sosik ten świetnie będzie wyglądał na różowej rybce:)
-sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
Kawałek schabu solimy , pieprzymy posypujemy papryka mieloną. Obkładamy plastrami słoniny, pieczemy w rękawie.Po upieczeniu zdejmujemy słoninkę. Schabik jak chwilę odpocznie kroimy na centymetrowe plastry i polewamy sosem pieczeniowo-kremowym Winiary
-sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
Kurczaka z rosołu (lub specjalnie ugotowanego) obrać i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Można dodać startą włoszczyzną z rosołu.
Połączyć z wcześniej przygotowanym sosem pieczeniowo-maślanym Winiary. Podawać z kaszą albo ryżem.
Ania
kuchniapachnacabzem@onet.pl
Mnie najbardziej zaciekawiły dwa sosy:beszamelowy oraz pieczeniowo-kremowy.Sosik beszamelowy wykorzystałabym do prostych naleśników ze szpinakiem lub do mojej ulubionej zapiekanki po prowansalsku:
500 g piersi z kurczaka
200 g pieczarek
1 woreczek ryżu
2 papryki
170 g sera żółtego
6 łyżek śmietany 18
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Ryż (dowolny rodzaj) ugotować,wysypać z woreczka do miski.Pierś kurczaka pokroić w kostkę,oprószyć słodką papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli,odstawić na chwilę.W tym czasie pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju z odrobiną ziół prowansalskich,dodać do ryżu.Na gorącą patelnię wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć,gdy zmieni kolor dodać pokrojone w drobną kostkę papryki (ja dałam żółtą i czerwoną),chwilę wszystko smażyć a potem przełożyć do miski z ryżem i podsmażonymi pieczarkami.Wszystko dokładnie wymieszać.Ser zetrzeć na tarce.Do masy dodać dwie garście startego sera i śmietanę.Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego,posypać resztą startego sera.Zapiekać w piekarniku na 175 C ok 20-30 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Natomiast sos pieczeniowo-kremowy idealnie pasowałby do gotowanej szynki czy schabu w zalewie ziołowo-majonezowej.
jurlitka4@interia.eu
Sos beszamelowy wykorzystałabym do sałatki na jaką natknęłam się ostatnio w internecie. Sałatka ta została nazwana "meksykańskim królem imprezy" i właśnie tak wygląda, bo ma koronę z nachosów! W środku między innymi mięso mielone, fasola, kukurydza, cebula, sałata, pieczarki i pomidory ułożone warstwowo. Jako sos został zaproponowany jogurt naturalny wymieszany z majonezem, myślę jednak, że sos beszamelowy od Winiary sprawdziłby się równie dobrze. Na pewno wypróbuję takie połączenie, bo na samą myśl cieknie mi ślinka 🙂
Justyna
dzastin_1988@wp.pl
Sos beszamelowy do zapiekanek Winiary wykorzystuję do przygotowania pysznych, cieniutkich naleśników ze szpinakiem i serem feta, które zwinięte w rulon zapiekam w tym sosie beszamelowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Zapiekankę posypuję po upieczeniu drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
Bardzo polecam
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl