Na fanpagu 1500 fanów – dziękuję! Z tej okazji razem z marką Winiary przygotowaliśmy dla Was konkurs.
Do wygrania sosjerka i zestaw sosów Winiary.
Zadanie konkursowe
Propozycja na wykorzystanie wybranego sosu pomysłowego Winiary (znajdziecie ich opis tutaj klik).
Anonimowi proszeni o pozostawienie emaila.
Mam nadzieję, że tutaj też już jesteście ze mną :
Konkurs trwa do 3 marca do godz. 23.59.

13 Replies to “Konkurs sos”

  1. Monika says: 27 lutego 2013 at 21:54

    Zapiekanka z warzywami, mięsem mielonym i makaronem zapiekana pod sosem beszamelowym:)

    Składniki
    – 250 g makaronu np. świderki
    – 1/2 kg mięsa mielonego
    – 2 czerwone papryki
    – 3 marchewki
    – puszka kukurydzy
    – 1 duża cebula
    – koncentrat pomidorowy
    – 400 g sera żółtego (startego na tarce)
    – só
    – pieprz
    – sos beszamelowy

    Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu.
    Marchew obrać pokroić w kostkę i ugotować w słonej wodzie (około 10 minut).
    Papryki opłukać i włożyć do piekarnika aby zeszła z nich skórka, potem pokroić na paseczki.
    Na oliwie usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mięso. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać koncentrat pomidorowy.
    W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: makaron, kukurydzę, marchewkę, paprykę, mięso, sos beszamelowy połączony z serem żółtym. Następne warstwy tak samo, powinno nam wyjść ich aż trzy. Na wierzch powinien znajdować się sos beszamelowy z serem żółtym.

    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.

    Smacznego:)!

    Monia Gotuje
    mariolka2004@gmail.com

  2. Ola says: 28 lutego 2013 at 10:51

    Delikatne pulpety z łososia w kremowym sosie śmietankowo – koperkowym.
    Podawane oczywiście z plasterkami cytryny.

    Pozdrawiam! Kokilka (aleks.bell@wp.pl)

  3. Anonimowy says: 28 lutego 2013 at 16:27

    Moja propozycja jest niezwykle prosta, a przede wszystkim polska i swojska. Czekam na nią zawsze przez cały rok. To po prostu: "Młode ziemniaczki oprószone koperkiem, muśnięte sosem koperkowym ze śmietanką, jajko sadzone i duży kubek zsiadłego mleka – wtedy nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Mmmmmm…..

    Magdalena
    (madzia7137@tlen.pl)

  4. patison w kuchni says: 28 lutego 2013 at 20:34

    Zapiekanka makaronowa z łososiem i brokułami, okraszona sosem cztery sery Italia.

    PATRYCJA
    patisonwkuchni@gmail.com

  5. Anonimowy says: 2 marca 2013 at 19:01

    Placki ziemniaczane z sosem Winiary pieczeniowo-kremowym do schabu z patelni
    0,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    olej do smażenia
    sos pomysłowy winiary pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni

    Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach, obraną cebule drobno siekamy lub też ścieramy na tarce. Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, jajko, mąkę. Masę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Sos przygotuj według przepisu na opakowaniu.
    Placki polej sosem.
    Smacznego.

    camyla@interia.pl

  6. Draculaura says: 3 marca 2013 at 08:45

    Hmm ja mam przepis, który bardzo lubię :)Są to zrazy wieprzowe z Sosem grzybowym staropolski Popisowym Winiary :)Nie jest to przepis czasochłonny 🙂 Jest on prosty i przyjemny:)

    Składniki :
    kasza np. grycana
    kotlety z karkówki 4 sztuki
    grzyby suszone 4 sztuki
    cebula 1 sztuka
    papryka zielona 1 stuka
    papryka czerwona 1 sztuka
    pieprz
    kasza 4 woreczki lub jak kto woli młode ziemniaczki ( ja wole z kaszą )
    masło 1 łyżka
    mięso mielone wieprzowe 250 g
    olej 4 łyżki

    Sposób przygotowania :

    Namocz grzyby, najlepiej na noc.
    Karkówkę rozbij na cienkie płaty.
    Mięso oprósz pieprzem.
    Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.
    Cebulę obierz i posiekaj.
    Posiej także paprykę ( przedtem ją umyj )
    Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.
    Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą i papryką. Dopraw pieprzem.
    Porcje farszu ułóż na płatach mięsa.
    Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty.
    Przygotowane zrazy obtocz w mące.
    Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.
    Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody.
    Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje.
    Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.
    Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem.
    Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
    Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.
    Podawaj z wcześniej ugotowaną kaszą ( ja podaję z gryczaną 🙂

    Smacznego 🙂

    Powodzenia 🙂

    Email :klaudia1300@wp.pl

  7. Renata D. says: 3 marca 2013 at 17:03

    Witam!
    Z czterech proponowanych przez Winiary pomysłowych sosów miałam okazję do tej pory wypróbować tylko jeden, ale za to dwukrotnie. Był to sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka.
    Za pierwszym razem przygotowałam go według instrukcji zawartej na opakowaniu – kurczak wyszedł delikatny, soczysty i bardzo smaczny.
    Za drugim razem przygotowałam tort naleśnikowy z farszem z kurczaka i warzyw. Usmażyłam 8 naleśników, posłużyły mi one jako „blaty” do przekładania farszem. Farsz składał się z pokrojonego w kostkę kurczaka, startej marchewki, pokrojonych w plasterki pieczarek oraz pokrojonej w kosteczkę papryki. Wszystkie składniki włożyłam do garnka, przygotowałam sos Winiary i zalałam nim warzywa z kurczakiem. W tym sosie dusiły się ok. 30 minut. Całość doprawiłam solą, pieprzem oraz ostrą papryką.
    Na dno tortownicy położyłam 2 naleśniki, rozsmarowałam troszkę farszu i przykryłam kolejnymi dwoma naleśnikami, układałam tak pozostałe naleśniki.
    Na wierzchu ułożyłam plastry sera mozarella i zapiekałam w piekarniku ok. 20 minut tak aby ser się roztopił.
    Sos pieczeniowy wspaniale komponował się z kurczakiem i warzywami, a taki wytrawny tort smakował całej mojej rodzinie.
    Polecam wypróbować. 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!
    Renata D. – sheyla888@op.pl

    1. Anonimowy says: 3 marca 2013 at 18:18

      Pani Renata – na każdym blogu ten sam wpis :/

    2. Renata D. says: 3 marca 2013 at 19:50

      Pani/ie anonimowy na każdym blogu taka sama odpowiedź do mojego wpisu. Nie ładnie! 🙂

  8. Anula says: 3 marca 2013 at 17:30

    Witam,
    Oto moje propozycje:
    -Sos koperkowy ze śmietanką do ryby
    Sos ten podałabym do łososia w papilotach. Rybkę pieprzymy skrapiamy cytryną. Zawijamy szczelnie w papier do pieczenia. Pieczemy w piecyku ok 15 min. Podać z ziemniaczkami, surówka i polać sosem koperkowym ze śmietaną Winiary.Sosik ten świetnie będzie wyglądał na różowej rybce:)

    -sos pieczeniowo-kremowy do schabu z patelni
    Kawałek schabu solimy , pieprzymy posypujemy papryka mieloną. Obkładamy plastrami słoniny, pieczemy w rękawie.Po upieczeniu zdejmujemy słoninkę. Schabik jak chwilę odpocznie kroimy na centymetrowe plastry i polewamy sosem pieczeniowo-kremowym Winiary

    -sos pieczeniowy z maślaną nutą do kurczaka
    Kurczaka z rosołu (lub specjalnie ugotowanego) obrać i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Można dodać startą włoszczyzną z rosołu.
    Połączyć z wcześniej przygotowanym sosem pieczeniowo-maślanym Winiary. Podawać z kaszą albo ryżem.

    Ania
    kuchniapachnacabzem@onet.pl

  9. miki24 says: 3 marca 2013 at 20:05

    Mnie najbardziej zaciekawiły dwa sosy:beszamelowy oraz pieczeniowo-kremowy.Sosik beszamelowy wykorzystałabym do prostych naleśników ze szpinakiem lub do mojej ulubionej zapiekanki po prowansalsku:
    500 g piersi z kurczaka
    200 g pieczarek
    1 woreczek ryżu
    2 papryki
    170 g sera żółtego
    6 łyżek śmietany 18
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Ryż (dowolny rodzaj) ugotować,wysypać z woreczka do miski.Pierś kurczaka pokroić w kostkę,oprószyć słodką papryką, ziołami prowansalskimi i odrobiną soli,odstawić na chwilę.W tym czasie pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju z odrobiną ziół prowansalskich,dodać do ryżu.Na gorącą patelnię wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć,gdy zmieni kolor dodać pokrojone w drobną kostkę papryki (ja dałam żółtą i czerwoną),chwilę wszystko smażyć a potem przełożyć do miski z ryżem i podsmażonymi pieczarkami.Wszystko dokładnie wymieszać.Ser zetrzeć na tarce.Do masy dodać dwie garście startego sera i śmietanę.Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać przełożyć do naczynia żaroodpornego,posypać resztą startego sera.Zapiekać w piekarniku na 175 C ok 20-30 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni.

    Natomiast sos pieczeniowo-kremowy idealnie pasowałby do gotowanej szynki czy schabu w zalewie ziołowo-majonezowej.
    jurlitka4@interia.eu

  10. Anonimowy says: 3 marca 2013 at 22:15

    Sos beszamelowy wykorzystałabym do sałatki na jaką natknęłam się ostatnio w internecie. Sałatka ta została nazwana "meksykańskim królem imprezy" i właśnie tak wygląda, bo ma koronę z nachosów! W środku między innymi mięso mielone, fasola, kukurydza, cebula, sałata, pieczarki i pomidory ułożone warstwowo. Jako sos został zaproponowany jogurt naturalny wymieszany z majonezem, myślę jednak, że sos beszamelowy od Winiary sprawdziłby się równie dobrze. Na pewno wypróbuję takie połączenie, bo na samą myśl cieknie mi ślinka 🙂
    Justyna
    dzastin_1988@wp.pl

  11. Aneta76 says: 3 marca 2013 at 22:43

    Sos beszamelowy do zapiekanek Winiary wykorzystuję do przygotowania pysznych, cieniutkich naleśników ze szpinakiem i serem feta, które zwinięte w rulon zapiekam w tym sosie beszamelowym z dodatkiem suszonych pomidorów. Zapiekankę posypuję po upieczeniu drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
    Bardzo polecam

    Aneta
    aneta.majchrzak@wp.pl

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.