KONKURS
Zachęcam do udziału w konkursie, w którym nagrody zostały ufundowane przez Business & Culture, a do wygrania są dwie najnowsze książki kulinarne, czyli: 
– książka Piotra Ogińskiego „Sprawdź jak smakują dania z charakterem”, którego na pewno kojarzycie ze youtube, gdzie vloger prowadził swój kanał kulinarny
 – „Pyszne do pudełka” Grażyny Bober-Bruijn, w której to znajdziecie masę ciekawych pomysł na drugie śniadanie, lunch czy brunch.
ZASADY
Jeżeli chcesz wygrać książkę Piotra to napisz, jakie danie według Ciebie jest „z charakterkiem”. 
Jeżeli marzysz o „Pyszne do pudełka” to w komentarzu zostaw pomysł lub przepis na Twoje ulubione danie/przekąskę do pracy lub szkoły.
Koniecznie zostaw email do siebie. 
Można zostawić po 1 komentarzu i wybrać 1 książkę.
Konkurs trwa do 6 listopada do 23;59.

17 Replies to “Konkurs z książkami”

  1. Anonimowy says: 30 października 2015 at 07:47

    jako że zaczęłam przygodę z dietą i codziennie przygotowuje sobie posiłki do pracy w pudełkach to wybieram książkę "Pyszne do pudełka".
    A propozycja…hmm to może mój dzisiejszy lunch, jako że mam 2 komorowe pudełko to mam lunch i deserek

    1 pudełko – Makaron ze szpinakiem, dynia i suszonymi pomidorami

    makaron pełnoziarnisty
    szpinak
    czosnek
    dynia
    jogurt naturalny
    jajko
    suszone pomidory
    pestki słonecznika
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    Dynię umyć, obrać pokroić w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić w dużą kostkę.
    Świeży szpinak dokładnie opłukać, pokroić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością wody, a szpinak mrożony wrzucić na patelnię bez wcześniejszego rozmrażania. Dusić pod przykryciem aż świeży zmniejszy swoją objętość, a mrożony odmarznie.
    Wymieszać jajko z jogurtem, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać, dodać czosnek, dynię, pomidory i jeszcze raz wymieszać. Dusić około 10 minut początkowo pod przykryciem, a następnie bez, żeby odparować nadmiar wody. Doprawić ziołami, pieprzem i solą.
    W międzyczasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, można przepłukać zimną wodą.
    Na patelnię dorzucić makaron, wymieszać, wyłożyć do pudełka i posypać pestkami słonecznika.

    2 pudełko – 3 ciasteczka owsiane i cząstki jabłka

    Ciasteczka owsiane
    płatki owsiane górskie – 2 szklanki
    mąka orkiszowa z pełnego przemiału – 1 i 1/2 szklanki
    brązowy cukier – 3/4 szklanki
    orzechy włoskie – 1/3 szklanki
    suszona żurawina – 1/3 szklanki
    skrobia kukurydziana – 1/2 łyżeczki
    proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
    soda do pieczenia – 1/2 łyżeczki
    cynamon – 1 łyżeczka
    sól – 1/2 łyżeczki
    siemię lniane mielone – 2 łyżki
    gorąca woda – 6 łyżek
    olej kokosowy – 1 szklanka
    Do kubka wsypujemy siemię lniane i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby papka zgęstniała do konsystencji kleistego żelu.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C
    W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, za wyjątkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego.
    Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. Dodajemy olej i papkę z siemienia lnianego do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Następnie łyżką wykładamy ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka na blasze.
    Pieczemy przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru. Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek owsianych.

    nikajaz@wp.pl

  2. Karolina Karlita says: 30 października 2015 at 08:10

    no to teraz mnie zastrzeliłaś bo obydwie książki są super 🙂 i są na mojej liście "MUSZĘ MIEĆ" 🙂
    Jednak tym razem tak pomyślałam, ze "Pyszne do Pudełka" przydadzą się bardziej 🙂 Dzieciaki do szkoły i teraz mąż zmienia pracę i też będzie woził pudełeczka 😉 Także potrzebna nam duża skarbnica wiedzy potraw do przygotowania do pudełek i dla małych i dla dużych 🙂

    1. Dusia says: 30 października 2015 at 19:03

      proszę zostaw email do siebie

    2. Karolina Karlita says: 2 listopada 2015 at 08:55

      Ogólnie to mojego przepisu na pyszny wkład nie zostawiłam 😉

      U nas hitem jest tortilla 🙂 taka domowa 🙂 i tu jeśli chodzi o środek to każdy z nas ma swoje upodobania

      Córka uwielbia ze zmiksowanym twarożkiem i np rzodkiewką i do tego uwaga kawałki kabanosa 🙂
      Mój hit to także zmiksowany twarożek ze szpinakiem i do tego wędzony łosoś… sałata 🙂 mniam aż zgłodniałam
      Mój mąż tradycyjnie tortilla ala kebab z dużą porcją kurczaka 🙂
      Mój syn zdecydowanie na słodko 😉 ala naleśniczek z serkiem i bananem albo z domową nutellą i bananem 🙂

      mail gziaba @ gmail.com

  3. Anonimowy says: 30 października 2015 at 08:53

    Dla mnie danie z charakterkiem to po pierwsze danie przyrządzone wspólnie. Im więcej charakterków w kuchni tym większa zabawa i pole do popisu 🙂 Najlepiej, jeżeli danie ma wyrazisty ostry smaczek dzięki czemu tak łatwo o nim nie zapominamy, nawet po zjedzeniu deseru 🙂
    Dominika 🙂

    1. Dusia says: 30 października 2015 at 19:03

      proszę zostaw email do siebie

    2. Katarzyna Raczkowska says: 6 listopada 2015 at 18:27

      Danie z charakterkiem to COŚ Z NICZEGO przyrządzone z dużą
      dawką humoru. Niby byle co.. a jednak robi się z tego fajny pomysł.
      Np. Coca-Colowe kulki 😉
      Tak jak robi to Ogiński. I za to go Kochamy ! 🙂

      Kasia
      raczkowska.k@gmail.com

    3. Katarzyna Raczkowska says: 6 listopada 2015 at 18:28

      Danie z charakterkiem to COŚ Z NICZEGO przyrządzone z dużą
      dawką humoru. Niby byle co.. a jednak robi się z tego fajny pomysł.
      Tak jak robi to Ogiński. I za to go Kochamy ! 🙂

      Kasia
      raczkowska.k@gmail.com

  4. Dorota Owczarek says: 31 października 2015 at 14:31

    Danie z charakterem to danie według mnie to danie o wyrazistym smaku ale i niezapomnianym a najlepiej jakby zostało zjedzone w wyśmienitym towarzystwie. Jako przykład podam tu zupę kokosową z kurczakiem typowo tajską. Mleczko kokosowe gotuje się z plasterkami imbiru i rosołem i przyprawami, kolendrą i listkami kafiru i laurowymi a potem dodaje się paski kurczaka i ponownie się gotuje. Na koniec dodaje się sos rybny, cukier trzcinowy do smaku i obficie posypuje posiekana papryczką chili i kolendrą.
    Mniam, znowu mi sie zamarzyło. Dorota Owczarek
    dolores1264@o2.pl

  5. Asia Gajda says: 31 października 2015 at 20:02

    Pudełka do pracy to moja codzienność, dlatego wybieram książkę "Pyszne do pudełka". Pośród ogromnej ilości różnorakich pudełkowych potraw tą jedną uwielbiam najbardziej. Jest to bowiem kasza pęczak z pieczoną papryką, fetą oraz oliwkami.
    Składniki:
    50 gram kaszy pęczak
    50 gram sera feta
    1 papryka pieczona
    2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
    około 5 oliwek czarnych.
    Kasze płuczemy a następnie prażymy przez 2 minuty w garnku. Tak przygotowaną kaszę zalewamy szklaną ciepłej wody i przyprawiamy szczyptą soli. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem (kasza musi wchłonąć całą wodę). Kasze należy ostudzić. Następnie upieczoną i oczyszczoną ze skóry paprykę kroimy w paseczki, siekamy dymkę wraz ze szczypiorkiem, fetę kroimy w kostkę dodajemy również pokrojone oliwki. Przygotowujemy dresing do którego potrzebujemy 3 łyżki oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, pół łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczkę miodu oraz pół ząbka posiekanego czosnku i sól, pieprz do smaku. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą i zalewamy naszą sałatę.
    Polecam i pozdrawiam, Joanna Gajda
    joannagajda4@gmail.com

  6. Anonimowy says: 3 listopada 2015 at 17:17

    Danie z charakterem to dla mnie potrawa zawierająca aromatyczne zioła idealnie dopasowana. Taki mały detal, a może zmienić całą aurę spożywania posiłku. Zapachy są zapisywane w naszej "pachnącej pamięci" i kiedy poczujemy coś aromatycznego od razu na myśl zostanie przywołane kojarzone danie. Dania muszą pięknie wyglądać, żeby cieszyć oczy, ale zapach moim zdaniem nadaje im niepowtarzalnego charakteru, gdyż do różnych potraw nie dodamy tej samej mieszanki ziół.

    Pozdrawiam,
    ewa.pietrasz@yahoo.pl

  7. Anonimowy says: 4 listopada 2015 at 11:42

    Danie z charakterem… to takie, które zostają w naszej pamięci na długo i kiedy na samą myśl o nich ślinianki zaczynają pracować. Dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem. Żona teraz ma mniej czasu, to mąż musi się wykazać w kuchni. Dlatego książka Piotra Ogińskiego bardzo by mi się przydała by zaskoczyć żonę i dzieciaki by pokazać jak wyglądają dania z charakterem w moim wykonaniu.

    pozdrawiam mąż i tata początkujący w kuchni
    enigmagg@wp.pl

  8. Ewelina Paterak says: 4 listopada 2015 at 22:52

    Walczę o "Pyszne do pudełka" : )

    Zostawiam pomysł na moją najulubieńszą przekąskę pudełkową:
    jest to, uwaga, uwaga…

    HUMMUS z frytkami z marchewki, selera, ogórka i papryki.

    Pozdrrrrrrawiam : )

    ewelina.paterak91@gmail.com

  9. Anonimowy says: 6 listopada 2015 at 17:46

    "Pyszne do pudełka"

    Sałatka z kaszy jaglanej, kurczaka, suszonej żurawiny i ananasa.

  10. Anonimowy says: 6 listopada 2015 at 18:28

    Według mnie " daniem z charakterem " może być nawet bardzo popularne i zwyczajne danie, którego smak zmienimy dodając jakieś ciekawe dodatki dzięki którym danie nabiera niezwykłego charakteru… Ma wyrazisy smak, którego nie jesteśmy w stanie zapomnieć, który sprawia nam nieziemską przyjemność… Dla mnie takim daniem z charakterem, a raczej deserem była czekolada deserowa z suszonymi pomidorami…. na samą myśl poprawia mi się chumor 😉 karolina.delekta@op.pl

  11. Anonimowy says: 16 listopada 2015 at 07:20

    czy były już wyniki ???

    1. Dusia says: 16 listopada 2015 at 09:44

      Jeszcze nie – proszę śledzić blog na dniach

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.