KONKURS
Zachęcam do udziału w konkursie, w którym nagrody zostały ufundowane przez Business & Culture, a do wygrania są dwie najnowsze książki kulinarne, czyli:
– książka Piotra Ogińskiego „Sprawdź jak smakują dania z charakterem”, którego na pewno kojarzycie ze youtube, gdzie vloger prowadził swój kanał kulinarny
– „Pyszne do pudełka” Grażyny Bober-Bruijn, w której to znajdziecie masę ciekawych pomysł na drugie śniadanie, lunch czy brunch.
ZASADY
Jeżeli chcesz wygrać książkę Piotra to napisz, jakie danie według Ciebie jest „z charakterkiem”.
Jeżeli marzysz o „Pyszne do pudełka” to w komentarzu zostaw pomysł lub przepis na Twoje ulubione danie/przekąskę do pracy lub szkoły.
Koniecznie zostaw email do siebie.
Można zostawić po 1 komentarzu i wybrać 1 książkę.
Konkurs trwa do 6 listopada do 23;59.
Konkurs trwa do 6 listopada do 23;59.
jako że zaczęłam przygodę z dietą i codziennie przygotowuje sobie posiłki do pracy w pudełkach to wybieram książkę "Pyszne do pudełka".
A propozycja…hmm to może mój dzisiejszy lunch, jako że mam 2 komorowe pudełko to mam lunch i deserek
1 pudełko – Makaron ze szpinakiem, dynia i suszonymi pomidorami
makaron pełnoziarnisty
szpinak
czosnek
dynia
jogurt naturalny
jajko
suszone pomidory
pestki słonecznika
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Dynię umyć, obrać pokroić w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić w dużą kostkę.
Świeży szpinak dokładnie opłukać, pokroić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością wody, a szpinak mrożony wrzucić na patelnię bez wcześniejszego rozmrażania. Dusić pod przykryciem aż świeży zmniejszy swoją objętość, a mrożony odmarznie.
Wymieszać jajko z jogurtem, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać, dodać czosnek, dynię, pomidory i jeszcze raz wymieszać. Dusić około 10 minut początkowo pod przykryciem, a następnie bez, żeby odparować nadmiar wody. Doprawić ziołami, pieprzem i solą.
W międzyczasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, można przepłukać zimną wodą.
Na patelnię dorzucić makaron, wymieszać, wyłożyć do pudełka i posypać pestkami słonecznika.
2 pudełko – 3 ciasteczka owsiane i cząstki jabłka
Ciasteczka owsiane
płatki owsiane górskie – 2 szklanki
mąka orkiszowa z pełnego przemiału – 1 i 1/2 szklanki
brązowy cukier – 3/4 szklanki
orzechy włoskie – 1/3 szklanki
suszona żurawina – 1/3 szklanki
skrobia kukurydziana – 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
soda do pieczenia – 1/2 łyżeczki
cynamon – 1 łyżeczka
sól – 1/2 łyżeczki
siemię lniane mielone – 2 łyżki
gorąca woda – 6 łyżek
olej kokosowy – 1 szklanka
Do kubka wsypujemy siemię lniane i zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby papka zgęstniała do konsystencji kleistego żelu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C
W międzyczasie w misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki, za wyjątkiem oleju kokosowego i siemienia lnianego.
Olej kokosowy rozpuszczamy w garnku. Dodajemy olej i papkę z siemienia lnianego do suchych składników. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie łyżką wykładamy ciasteczka na blachę wyłożoną pergaminem. Delikatnie spłaszczamy ciasteczka na blasze.
Pieczemy przez około 15 minut, aż ciastka nabiorą jasnozłotego koloru. Z przepisu wychodzi około 30 ciasteczek owsianych.
nikajaz@wp.pl
no to teraz mnie zastrzeliłaś bo obydwie książki są super 🙂 i są na mojej liście "MUSZĘ MIEĆ" 🙂
Jednak tym razem tak pomyślałam, ze "Pyszne do Pudełka" przydadzą się bardziej 🙂 Dzieciaki do szkoły i teraz mąż zmienia pracę i też będzie woził pudełeczka 😉 Także potrzebna nam duża skarbnica wiedzy potraw do przygotowania do pudełek i dla małych i dla dużych 🙂
proszę zostaw email do siebie
Ogólnie to mojego przepisu na pyszny wkład nie zostawiłam 😉
U nas hitem jest tortilla 🙂 taka domowa 🙂 i tu jeśli chodzi o środek to każdy z nas ma swoje upodobania
Córka uwielbia ze zmiksowanym twarożkiem i np rzodkiewką i do tego uwaga kawałki kabanosa 🙂
Mój hit to także zmiksowany twarożek ze szpinakiem i do tego wędzony łosoś… sałata 🙂 mniam aż zgłodniałam
Mój mąż tradycyjnie tortilla ala kebab z dużą porcją kurczaka 🙂
Mój syn zdecydowanie na słodko 😉 ala naleśniczek z serkiem i bananem albo z domową nutellą i bananem 🙂
mail gziaba @ gmail.com
Dla mnie danie z charakterkiem to po pierwsze danie przyrządzone wspólnie. Im więcej charakterków w kuchni tym większa zabawa i pole do popisu 🙂 Najlepiej, jeżeli danie ma wyrazisty ostry smaczek dzięki czemu tak łatwo o nim nie zapominamy, nawet po zjedzeniu deseru 🙂
Dominika 🙂
proszę zostaw email do siebie
Danie z charakterkiem to COŚ Z NICZEGO przyrządzone z dużą
dawką humoru. Niby byle co.. a jednak robi się z tego fajny pomysł.
Np. Coca-Colowe kulki 😉
Tak jak robi to Ogiński. I za to go Kochamy ! 🙂
Kasia
raczkowska.k@gmail.com
Danie z charakterkiem to COŚ Z NICZEGO przyrządzone z dużą
dawką humoru. Niby byle co.. a jednak robi się z tego fajny pomysł.
Tak jak robi to Ogiński. I za to go Kochamy ! 🙂
Kasia
raczkowska.k@gmail.com
Danie z charakterem to danie według mnie to danie o wyrazistym smaku ale i niezapomnianym a najlepiej jakby zostało zjedzone w wyśmienitym towarzystwie. Jako przykład podam tu zupę kokosową z kurczakiem typowo tajską. Mleczko kokosowe gotuje się z plasterkami imbiru i rosołem i przyprawami, kolendrą i listkami kafiru i laurowymi a potem dodaje się paski kurczaka i ponownie się gotuje. Na koniec dodaje się sos rybny, cukier trzcinowy do smaku i obficie posypuje posiekana papryczką chili i kolendrą.
Mniam, znowu mi sie zamarzyło. Dorota Owczarek
dolores1264@o2.pl
Pudełka do pracy to moja codzienność, dlatego wybieram książkę "Pyszne do pudełka". Pośród ogromnej ilości różnorakich pudełkowych potraw tą jedną uwielbiam najbardziej. Jest to bowiem kasza pęczak z pieczoną papryką, fetą oraz oliwkami.
Składniki:
50 gram kaszy pęczak
50 gram sera feta
1 papryka pieczona
2 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem
około 5 oliwek czarnych.
Kasze płuczemy a następnie prażymy przez 2 minuty w garnku. Tak przygotowaną kaszę zalewamy szklaną ciepłej wody i przyprawiamy szczyptą soli. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem (kasza musi wchłonąć całą wodę). Kasze należy ostudzić. Następnie upieczoną i oczyszczoną ze skóry paprykę kroimy w paseczki, siekamy dymkę wraz ze szczypiorkiem, fetę kroimy w kostkę dodajemy również pokrojone oliwki. Przygotowujemy dresing do którego potrzebujemy 3 łyżki oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, pół łyżeczki papryki w proszku, 1 łyżeczkę miodu oraz pół ząbka posiekanego czosnku i sól, pieprz do smaku. Wszystkie te składniki mieszamy ze sobą i zalewamy naszą sałatę.
Polecam i pozdrawiam, Joanna Gajda
joannagajda4@gmail.com
Danie z charakterem to dla mnie potrawa zawierająca aromatyczne zioła idealnie dopasowana. Taki mały detal, a może zmienić całą aurę spożywania posiłku. Zapachy są zapisywane w naszej "pachnącej pamięci" i kiedy poczujemy coś aromatycznego od razu na myśl zostanie przywołane kojarzone danie. Dania muszą pięknie wyglądać, żeby cieszyć oczy, ale zapach moim zdaniem nadaje im niepowtarzalnego charakteru, gdyż do różnych potraw nie dodamy tej samej mieszanki ziół.
Pozdrawiam,
ewa.pietrasz@yahoo.pl
Danie z charakterem… to takie, które zostają w naszej pamięci na długo i kiedy na samą myśl o nich ślinianki zaczynają pracować. Dopiero zaczynam przygodę z gotowaniem. Żona teraz ma mniej czasu, to mąż musi się wykazać w kuchni. Dlatego książka Piotra Ogińskiego bardzo by mi się przydała by zaskoczyć żonę i dzieciaki by pokazać jak wyglądają dania z charakterem w moim wykonaniu.
pozdrawiam mąż i tata początkujący w kuchni
enigmagg@wp.pl
Walczę o "Pyszne do pudełka" : )
Zostawiam pomysł na moją najulubieńszą przekąskę pudełkową:
jest to, uwaga, uwaga…
HUMMUS z frytkami z marchewki, selera, ogórka i papryki.
Pozdrrrrrrawiam : )
ewelina.paterak91@gmail.com
"Pyszne do pudełka"
Sałatka z kaszy jaglanej, kurczaka, suszonej żurawiny i ananasa.
Według mnie " daniem z charakterem " może być nawet bardzo popularne i zwyczajne danie, którego smak zmienimy dodając jakieś ciekawe dodatki dzięki którym danie nabiera niezwykłego charakteru… Ma wyrazisy smak, którego nie jesteśmy w stanie zapomnieć, który sprawia nam nieziemską przyjemność… Dla mnie takim daniem z charakterem, a raczej deserem była czekolada deserowa z suszonymi pomidorami…. na samą myśl poprawia mi się chumor 😉 karolina.delekta@op.pl
czy były już wyniki ???
Jeszcze nie – proszę śledzić blog na dniach