Ogłaszam konkurs, który organizuję razem z Premium Rosa.
Miałam okazję testować produkty od tej firmy i śmiało mogę powiedzieć, że są rewelacyjne. Do wygrania są 3 zestawy produktów jak poniżej.
konfitura z malin
konfitura z jagód
acerola w butelce
acerola wit.C
syrop żurawinowy
syrop z czarnego bzu
lutenica łagodna
W konkursie chcę nawiązać do Lutenicy, bułgarskiego sosu przygotowanego z pomidorów, papryki i bakłażanów.
Aby wziąć udział w konkursie należy:
1. Polubić profil Premium Rosa
2. Polubić profil Dusiowa kuchnia
3. Napisać w komentarzu przepis na danie z użyciem choć jednego składnika Lutenicy.
Podpisując się zostawcie email. Konkurs trwa do 9września 2012 do 23.59.
Lubię jako Paulina K. , przepis dopiszę, jak coś wykonam 😉
Dodaję przepis na kabaczek ala gołąbki
Potrzebne składniki:
Przecier pomidorowy, koncentrat, kabaczek, mięso mielone ( 30 dag ), pieczarki ( 20 dag ), pomidor, papryka, cebula, jajko, sól, pieprz, ryż, magi, por, pietruszka, masło
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Wrzucamy ją na nagrzaną patelnię.
Pieczarki trzemy na tarce.
Dodajemy do cebuli.
Całość smażymy.
Na koniec dodajemy łyżkę masła.
Kabaczka obieramy ze skóry.
Odkrawamy górę.
Całość wydrążamy.
1 torebkę ryżu gotujemy na pół twardo, dorzucamy z 30 dag mięsa mielonego
Koperek z pietruszką kroimy bardzo drobno.
Dodajemy do pozostałych składników, wbijamy jajko.
Dodajemy przesmażone pieczarki.
Paprykę kroimy w paski.
Potem na małe kawałki.
Wrzucamy ją do miski.
Całość mieszamy.
Dodajemy magi.
Dorzucamy Vegety.
Farsz wkładamy do wydrążonego kabaczka.
Zamykamy go.
Wkładamy do garnka, dodajemy por, polewamy przecierem pomidorowym i koncentratem
Gotujemy do miękkości.
Kroimy w paski jak przestygnie i jest gotowe 😉
Link do przepisu : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/08/kabaczek-ala-goabki.html
email : bookandcooking@gmail.com
w przepisie Twoim nie widzę składniku sosu Lutenica
A ja widzę, paprykę i pomidora 😉
Przepraszam, racja – to miało być do komentarza poniżej 🙂
A już się przestraszyłam, że coś niedokładnie przeczytałam regulamin i muszę nowe danie wymyślać 😉
O jakie pyszności :))
Uwielbiam rogaliki z konfiturą różaną i takie robię od lat. Gdy zobaczyłam konfiturę z malin i jagód od razu pomyślałam, że można by trochę namieszać i wypróbować rogaliki z nowymi dodatkami. Kto wie? Może nawet rogaliki będą lepsze 🙂
Moze podam przepis:
Składniki:
500g maki
1 łyżka cukru
200g masła(lub margaryny)
40g drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
1 jajka
konfitura
Połączyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić:)
Ciasto schłodzić
Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować w kształcie koła na grubość 0,5cm(+-)
koło podzielić na 8 części i smarować konfiturą
Zawijać rogaliki, zaczynając od zaokrąglonego boku :))
Pycha!
Poza tym uwielbiam wyjadać konfiturę ze słoiczka – jest przepyszna!!
Jeśli chodzi o sos, to myślę, że sprawdziłby się jako zamiennik mojego ulubionego sosu czosnkowego:)
Przepis np na grillowane szaszłyki :
-40 dkg ziemniaków
-50dkg filetów z łososia
– skórka starta z cytryny
– 2 łyżki oliwi z oliwy
Przygotować łososia – opłukać filety, oczyścić z ości, pokroić w kostkę, łososia natrzeć skórką z cytryny, dodać pieprz, sól i inne przyprawy wg uznania:)
Ziemniaki obrać, ugotować , pokroić w średnie kawałki.
Przygotować szaszłyki – nadziewać je na przemian, łosoś – ziemniak,
grilla posmarować oliwą, grillować wg uznania:)
Myślę, że taki sos świetnie by się sprawdził :))
Pozdrawiam!
magda16318@gmail.com
w przepisie Twoim nie widzę składniku sosu Lutenica. proszę wybrać 1 przepis
Witam lubię obydwa profile Jako Joanna Gralik
Papryka nadziewana cukinia i makaronem
po 2 strąki papryki żółtej czerwonej
cukinia 300 gram
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 łyżeczki
1/2 łyżeczki suszonej papryki chili
500 ml bulionu warzywnego miałam bulionetki drobiowe domowe dałam to
25 dag makaronu nitki
20 dag startego łagodnego sera żółtego
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię umyłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrałam i pociłam w plasterki drobne. Cukinie z czosnkiem mieszałam jakieś 15 minut w trakcie dodałam suszone pomidory z czosnkiem i bazylią cukinia zmieniła kolor i zaczęła smakować pysznie Papryki umyłam, osuszyłam ścięłam wierzchy. Usunęłam pesteczki. Makaron ugotowałam według tego co pisało na opakowaniu. Starłam ser 🙂 Makaron wymieszać z cukinią żółtym serem. Doprawiłam chili, solą, pieprzem.Włożyłam farsz w papryki . Ułożyłam papryki w naczyniu żaroodpornym i do każdej wlałam bulionu tak aby nie wyciekało z nich Piekłam ok. 30 min w temp. 200°C. Podawałam na gorąco.
Mejla zapomniałam podać reksio740@wp.pl Joanna Gralik
a kiedy będą wyniki konkursu z Jutrzenką i goframi?
już są 🙂
Och, jaka szkoda, że nie mam fb!
Powodzenia życzę wszystkim:)
Bakłażan z grilla nadziewany kaszą gryczaną, papryką, tofu i sosem miętowym
1 bakłażan
1 woreczek kaszy gryczanej
Pęczek mięty świeżej
10 pomidorków koktajlowych
1 papryka czerwona
3 plastry boczku
1 cebula
1 opakowanie tofu
Sól
Pieprz
Oregano
Bazylia
Oliwa z oliwek
Kaszę gryczaną gotujemy. Tofu marynujemy w oliwie z oliwek, dodajemy sól, pieprz, miętę pokrojoną, bazylię, oregano i marynujemy. Grillujemy około 5 minut. Bakłażan przecinamy i wydrążamy środek, solimy i odstawiamy na pól godziny. Grillujemy około 10 minut. Miąższ z bakłażana smażymy na patelni, dodajemy do niego kaszę, przesmażoną cebulkę, i paprykę pokrojona w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, i dodajemy pokrojoną miętę około 2 łyżki. Boczek przesmażamy i dodajemy do farszu. Napełniamy bakłażana, dekorujemy pomidorkami koktajlowymi tofu pokrojonym na kostki. Posypujemy miętą.
mysza75@poczta.fm
polubione jako Magdalena Kaczmarek
Sałatka z ryżem z krewetkami w grillowanym bakłażanie z nagietkiem
1 bakłażan
1 woreczek ryżu Pełnoziarnisty Naturalny
1 papryka czerwona
6 pomidorków koktajlowych
1 cebula
Bazylia świeża cytrynowa
Cary
Sól
Pieprz
Zielona pietruszka nać
7 krewetek
Oliwa z oliwek
Oregano świeże
Kwiatki nagietka
Krewetki myjemy, i marynujemy w oliwie z oliwek, soli, pieprzu, oreagno, bazylia świeża. Odstawiamy na godzinę. Bakłażan myjemy przecinamy na pół i wydrążamy środek. Solimy i odstawiamy na pół godziny. Następnie jak puści soki płuczemy go pod zimną wodą. Grillujemy około 30 minut. Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. Dodajemy do niego paprykę pokrojoną w kostkę, cebulę wcześniej przesmażoną, oraz miąższ bakłażana który też podsmażamy na patelni. Do miąższu dodajemy sol, pieprz, cary. Całość mieszam dodaję pokrojoną pietruszkę i nadziewam bakłażana, dekoruję pomidorkami koktajlowymi i krewetkami. Krewetki grilluję także około 5 minut. Bakłażana posypujemy płatkami nagietka i bazylią cytrynową.
mysza75@poczta.fm
polubione jako Magdalena Kaczmarek
link do przepisu zapraszam 🙂
http://wesolakuchnia.blogspot.com/2012/07/saatka-z-ryzem-z-krewetkami-w.html
pod uwagę biorę tylko jedno zgłoszenie, dlatego proszę wybrać który przepis mam wziąć pod uwagę
Zupa z pieczonej papryki z pomidorami i mascarpone
Składniki: ( 6 dużych porcji)
6 czerwonych papryk
1 mała papryczka piri piri
2 małe cebule
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
4 pomidory
5 szklanek bulionu drobiowego
250 g mascarpone
bazylia
sól
Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój ją na cztery części i rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 230 st. C. Po tym czasie paprykę ostudź i usuń z niej skórkę. Tak przygotowaną paprykę zblenderuj wraz z papryczką piri piri. W rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i czosnek pokrojone w drobne kostki, aż cebula będzie szklista. Dodaj sparzone i pozbawione skórki pomidory pokrojone w niedbałą kostkę oraz bulion. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj jeszcze 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie do garnka dodaj zblenderowane na jednolitą paćkę papryki. Po chwili dodaj do zupy mascarpone. Całość zestaw z ognia i zblenderuj na gładką masę za pomocą blendera ręcznego. Dopraw solą i bazylią. Zupa gotowa!
paulina-caban@o2.pl
Ile można dać zgłoszeń?
jedno
Jednym ze składników Lutenicy są bakłażany. A moim ostatnio moim ulubionym sposobem na przyrządzenie tego warzywa są roladki z orzechami włoskimi.
1 bakłażan
1/2 szklanki orzechów włoskich
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych nasion kolendry
2 garści świeżych listków kolendry
1/2 łyżeczki szafranu
3 łyżki czerwonego winnego octu
1/2 strączka ostrej czerwonej papryki
1/2 szklanki pestek granatu
sól
Bakłażana myjemy i kroimy w podłużne plastry o grubości około 5 mm, lekko solimy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie plastry bakłażana myjemy pod bieżącą wodą, a następnie smażymy na oleju z dwóch stron. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Orzechy włoskie rozdrabniamy blenderem. Listki kolendry drobno siekamy. Czosnek rozgniatamy z nasionami kolendry, solą i szafranem. Do powstałej masy dodajemy rozdrobnione orzechy, połowę posiekanych listków kolendry, ocet i paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy odrobinę gorącej wody, tak aby powstała nam masa o konsystencji gęstej śmietany. 2 łyżki powstałej masy odkładamy do filiżanki i dodajemy trochę wody, żeby ją rozrzedzić – polejemy nią na końcu gotowe roladki. Na plastrach bakłażana rozsmarowujemy masę orzechową. Plastry zwijamy w ruloniki i układamy na półmisku, polewamy je rozrzedzoną masą orzechową, posypujemy pozostałą kolendrą i pestkami granatu. Jest to danie bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne. Idealne jako przekąska, na przystawkę lub na kolację. Ja podałam je z bagietką pokrojoną w cienkie kromki.
Obydwa profile na FB lubię już dawno 🙂 jako Anna Loska
anna.m.loska@gmail.com
Jednym ze składników Lutenica jest bakłażan, pokusiłam się zrobić Musakę, trochę jest z nią roboty, ale warto.
Musaka po mojemu:
2 duże bakłażany
1 puszka pomidorów bez skórki z czosnkiem
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka świeżych listków bazylii
1/4 szklanki oliwy
80 dag mielonego mięsa z indyka
10 dag startego ostrego sera gouda
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
Sos beszamelowy:
10 dag margaryny
1/4 szklanki mąki
1/2 l mleka
1 jajko
sól, pieprz kolorowy świeżo mielony
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
do smażenia: oliwa
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.
Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.
Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem. i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumienić.Podawać gorącą pokrojoną na kwadraty.
http://straga.pl/drugie-danie/musaka/
p.jola1@wp.pl
Jolu musisz polubić mój fanpage 🙂
Polubione:)
Papryka faszerowana mięsem i kurkami:
Składniki:
6 szt zielonych papryk,
100 g ryżu,
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
do smaku sól i pieprz,
2 łyżeczki przyprawy z czosnkiem i ziołami,
1 op. bulion drobiowy babuni z pietruszką,
25 dag świeżych kurek,
do smaku pieprz kolorowy
100 g ryżu ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Kurki umyć i blanszować 3 minuty, przelać zimną wodą. Z papryki ściąć górną część i usunąć gniazda nasienne. Do miski wsypać ryż, dodać mięso mielone wołowo-wieprzowe, pokrojoną w kostkę cebulę, blanszowane kurki, 2 łyżeczki przyprawy czosnkowej z ziołami, trochę soli i pieprzu, dokładnie wymieszać, faszerować masą papryki, wstawić do blaszki posypać pieprzem kolorowym z wierzchu, podlać szklanką wrzącej wody z dodatkiem bulionu drobiowego babuni z pietruszką, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, dusić 40 minut, a następnie na 10 minut dodać jeszcze termoobieg. Wyjąć, podawać gorące.
Piotrek
piotrus45-62@o2.pl
1)Faszerowane papryki z Lutenicą
Składniki:
4 średnie papryki
500 g dowolnego mięsa mielonego
woreczek ugotowanego ryżu
cebula
2 jajka
pęczek koperku
pęczek pietruszki
słoiczek Lutenicy
sól, pieprz, ostra papryka
Papryki czyścimy z pesteczek i białych części odcinając wieczko tak, aby zrobić z niego pokrywkę.
W misce mieszamy mięso mielone, ryż, posiekaną cebulkę, jajka, po pół pęczku pietruszki i koperku, sól, pieprz i ostrą paprykę. Tą mieszanką nadziewamy papryki.
Do garnka z wodą i resztą kopru i pietruszki wkładamy papryki i dusimy przez około godzinę. Musimy uważać aby się nie przypaliły – podlewajmy je wodą.
Gdy już papryki będą miękkie a mięso gotowe zlewamy powstały sos i mieszamy z Lutenicą.
2) Lutenica świetnie sprawdziłaby się w leczo. Ja lubię prostą, bezmięsną wersję:
Dusimy papryki, cukinie i cebulę. Gdy już będą miękkie dodajemy lutenicę i jeszcze trochę podduszamy.
3) Lutenica sprawdziłaby się idealnie do moich ukochanych zapiekanek ryżowych czy makaronowych. Robię je często, bo są szybkie i mogę wykorzystać praktycznie wszystkie składniki jakie znajdę w lodówce. Marzy mi się jednak zapiekanka makaronowa warstwowa z dwoma sosami: 1 sos szpinakowo-śmietanowy, 2 Lutenica z dodatkiem piersi z kurczaka i cebuli. Do tego dużo żółtego sera
4) Z Lutenicą chętnie przygotowałabym też zupę meksykańską (w tej wersji meksykańsko-bułgarską ;))
Słoiczek lutenicy
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
puszka białej fasoli
2 cebule
500 g mięsa mielonego
4 ząbki czosnku
bazylia, oregano, ostra papryka, sól, pieprz
olej do smażenia
Puszki wraz z zalewą wlewamy do garnka, doprawiamy i podgotowujemy. Do tego dodajemy obsmażone mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Uzupełnieniem smaku jest Lutenica, którą dodajemy gdy już wszystkie składniki są miękkie.
5) Lutenicę wykorzystywałabym też zamiast sosów pomidorowych i ketchupu do pizzy, tostów czy hamburgerów. Powstałyby proste dania o urozmaiconym smaku
dzastin_1988@wp.pl
Dusiu!
Nominuję Cię na blogu w zabawie Versaitle Blogger Award.
Za wszystko! Zbyt długo wymieniać wszystkie powody, ale każdy z
nich utwierdza mnie w przekonaniu, że zasługujesz na tę nominację!
Pozdrawiam!
Proponuję sorbet z pomidorów
Pomidory (dojrzałe i słodkie) sparzyć, obrać ze skóry. Wyciąć gniazda nasienne, a miąższ zmiksować dodając kilka listków bazylii. Schłodzić i wlać do maszyny do lodów lub wstawić do zamrażarki i wyciągać co godzinę, żeby zmiksować. Podawać udekorowane listkami bazylii.
Pozdrawiam
Gosia K-Drożdż
pinkcake()gazeta.pl
Słoneczne Fussilli
Składniki:
makaron Fussilli
Zielone oliwki
czarne oliwki
papryka czerwona
cukinia
roszponka
sól czosnkowa
feta
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Na odrobinie oliwy extra vergine podsmażyć cukinię pokrojoną w cienkie plasterki.Dodać drobno pokrojoną paprykę i oliwki.Warzywa doprawić do smaku.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie(powinien być al dente). Czosnek zmiksować z odrobiną oliwy.Dodać go do makaronu.Całość dokładnie wymieszać.Na talerzu układamy kolejno makaron z czosnkiem,smażone warzywa i pokrojoną Fetę.Całość dekorujemy roszponką.
Smacznego!
Dusia zdjęcie znajdziesz na blogu:
http://wielkiapetyt.blogspot.com/2012/08/soneczne-fussilli.html
Tak więc na facebooku jestem jako Paula R.
A ja cenie prostotę i smaki dzieciństwa więc przepis na gofry :
Rozpuścić 1 całą margarynę (250g) . Wystudzić . Ubić pianę z 5 żółtek (5 białek zostawić!) wmieszać po kolei :
2,5 łyżeczki proszku d/p
15 g cukru waniliowego
2 szklanki wody
500g mąki pszennej
1 szkl cukru
ubić pianę z białek i powoli dodać ją do masy z żółtek
Na koniec wystudzoną margarynę . Przelać do gofrownicy.
I podawać z konfiturą z malin oraz z konfiturą z jagód .
proszę o przeczytanie zadania konkursowego jeszcze raz, bo inaczej nie będzie wzięte pod uwagę
Roladki z bakłażana nabitego mięskiem "po uszy"
Składniki:
30 g białego ryżu
1 średni bakłażan
150 ml oleju do smażenia
100 ml oliwy z oliwek
1/2 czerwonej papryki
120 g krojonych pomidorów z puszki
170 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
125 g sera mozzarella
Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Odkrój końce bakłażana, pokrój wzdłuż w paski o grubości ok. 0,5 cm. Rozgrzej olej na patelni i smaż plastry bakłażana z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku. Usuń z papryki gniazda nasienne, obierz cebulę i czosnek i wszstko drobno pokrój. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, wrzuć na nią pokrojone warzywa i smaż na lekkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodaj na patelnię mięso. Po ok. 2 min dodaj pomidory i zioła. Smaż aż mięso nie będzie już surowe. Wymieszaj podsmażane składniki z ryżem, posyp bakłażana z obu stron odrobiną soli i pieprzu. Wyłóż mięso na jeden koniec plastra bakłażana i delikatnie roluj do środka przytrzymując farsz po bokach aby nie wypadł z rulonika. Można spiąć wykałaczką. Zwiń w ten sposób wszystkie plastry warzywa. Wysmaruj naczynie żaroodporne pozostałą oliwą, przełóż do niego roladki (rób to bardzo delikatnie).
Piecz roladki w nagrzanym piekarniku do 210st.C przez 10min. W międzyczasie zetrzyj na tarce mozzarellę lub pokrój ją w cienkie plastry i wyłóż (po 10 min) na zwinięte bakłażany. Zapiekaj jeszcze 10 min. SMACZNEGO!
Lubię jako Natalia O.
Przepis na placuszki w kolorach jesieni.
Składniki:
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
400g pieczarek
1 duża cebula, albo 2 mniejsze
1 spora pierś z kurczaka
2-3 jajka
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
sol i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Papryki czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oraz cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. To samo czynimy z surową piersią z kurczaka. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy. Dodajemy jajka (ja zawsze dodaję 3, aby wszystko lepiej "kleiło się" do siebie) oraz mąkę. Dodanie mąki trzeba wyczuć, masa musi być dość gęsta i zwarta, aby placuszki nie rozklejały się podczas pieczenia. Także w razie potrzeby można dodać więcej. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (pikantniejsze placuszki smakują lepiej i mają wyraźniejszy smak) i dokładnie wszystko mieszamy. Patelnię z olejem mocno rozgrzewamy, łyżką nakładamy i formujemy placuszki. Smażymy z obu stron ok 3min na złocisty kolor. Placuszki smakują rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego! 🙂
natalia.olkuska@gmail.com
Roladki z grillowanego bakłażana z serkiem kozim
Bakłażana kroimy wzdłuż i grillujemy, smarujemy serkiem kozim, układamy na serku listki bazylii i zwijamy. Polewamy pesto z rukoli.
Jak zrobić pesto z rukoli? Wystarczy zmiksować garść, albo dwie rukoli ze szczyptą soli, oliwą z oliwek i odrobiną parmezanu 🙂
Polecam placuszki, które robię w okresie letnim. Są bardzo smaczne i zdrowe. Potrzebne będą:
4 ziemniaki
25 sztuk młodych pokrzyw
1 cukinia
1 duża cebuli
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki słodkiej papryki
pieprz
sól
olej do smażenia
Obrane ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek trzemy na tarce. Umyte czubki pokrzyw siekamy i dodajemy do warzyw. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę niewielką ilość pieprzu, soli i słodką paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy niewielkie placuszki, aż się zarumienią. Placuszki na pewno będą dobrze smakować ze sosem Lutenica.
myszka1212@onet.eu
a ja proponuję pomidorowe mini zapiekanki makaronowe:
gniazda makaronu tagliatelle
3 pomidory
1 marchewka
1 mały seler
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1/2 szklanki wody
sól, pieprz,
do miski wlać wodę i oliwę, dodać zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki i startą na grubej tarce marchewkę i selera, wymieszać,
w kokilach do zapiekania ułożyć gniazda makaronu i zalać przygotowaną mieszanką,
piec w 180 st. ok. 30 min.
… będzie pysznie 🙂
elle
emill1@op.pl
Lutenica to przysmak, który ma cudowny smak.
Świetnie pasuje do grillowanych potraw.
Moja rodzinka go uwielbia 😉
Gdy szaszłyk na stół podałam
papryką udekorowanego,
w Lutenicy obtoczonego,
nasz szaszłyk zniknął w oka mgnieniu 😉
Domowe Szaszłyki
Składniki:
500 g boczek,
3 szt papryka kolorowa,
1 mały bakłażan,
500 g pieczarki,
2 szt. cebula,
przyprawa kucharek,
przyprawa do grilla,
olej
słoiczek lutenicy
Boczek i paprykę kroimy w kawałki, cebulę dzielimy na pół, bakłażana kroimy w plastry. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, wlewamy olej. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godz. Następnie na zmianę wszystkie nasze składniki nadziewamy na patyczki. Grillujemy na rumiano. Podajemy z Lutenicą. Palce lizać! Smacznego 😉
meil; pluum@interia.eu
Do tortilli lutenica musi być podana.
Z lutenicą tortilla grzechu warta!!!
Spróbuj koniecznie… mniam
Tortilla z kurczakiem 😉
Tortilla
1 pierś z kurczaka,
1 papryka czerwona,
1/2 główki kapusty pekińskiej,
1 pomidor
przyprawa do gyrosa,
150 g gęsty jogurt naturalny,
lutenica ostra,
2 ząbki czosnku,
2 cebule.
Kurczaka pokroić w paseczki i przyprawić przyprawą do gyrosa. Cebulę pokroic w pióra, a 2 ząbki czosnku w cienkie plasterki- dodać do mięsa, dokłądnie wymieszać i smażyć na małej ilości oleju.
Kapustę pekińską poszatkować, a paprykę pokroić w paseczki, a pomidora w ćwiartki.
Na placek tortilli ułożyć mięso, przykryć warzywami, polać jogurtem naturalnym, a następnie sosem lutenica. Całość zwinąć.
Uwielbiam!!! Pychotkaaa
ewa2828@interia.eu
A ja polecam "Pomidory nadziewane serem gorgonzola i jajkiem"
Na dwie porcje potrzebne będą:
2 duże pomidory
ser gorgonzola (ok 30 g)
2 jajka
1 łyżeczkę chrzanu najlepiej śmietankowego
kilka rzodkiewek
pieprz
Ja pomidory obieram ze skórki, ale nie jest to konieczne, odcinam wierzch i usuwamy środek. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do pokrojonego jajka dodajemy chrzan, drobno pokrojone rzodkiewki,pokruszony ser. Całość doprawiamy pieprzem. Tak przygotowaną masą napełniamy pomidory.
Polecam, pyszności…
Lubię na fb jako Magdalena S.
magdao2@poczta.onet.pl
A ja znalazłam kiedyś taki przepis, że paluchy lizać więc wstawiam:
Makaron z bakłażanem, pomidorem i orzeszkami pinii !!!
Składniki na 2 porcje:
– 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
– 1 średni bakłażan, pokrojony w kostkę
– 1 pomidor (około 250 g), sparzony, obrany i pokrojony w dużą kostkę
– 1 mała czerwona papryczka chilli, bez pestek, drobno posiekana
– 4 łyżki orzeszków pinii
– 1/2 szklanki rodzynek
– 1/3 szklanki białego wina (lub bulionu)
– garść bazylii
– oliwa z oliwek extra virgin do polania, w ilości – do smaku
– sól i świeżo zmielony pieprz
– 100 g makaronu (np. o łagodnym smaku chilli)
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać bakłażana i mieszając od czasu do czasu smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, aż będzie ładnie zrumieniony, ale jeszcze jędrny w środku. W połowie smażenia, posolić.
Dodać papryczkę chilli, wymieszać i chwilkę razem podsmażyć. Dodać rodzynki, orzeszki pinii i pomidory. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wlać wino, wymieszać i smażyć mieszając przez około 4 minuty, aż rodzynki zmiękną, prawie cały płyn wyparuje. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie.
Odcedzony makaron włożyć na patelnię z bakłażanem i wymieszać. Posypać bazylią i polać oliwą z oliwek extra virgin do smaku.
Joanna B.
kabanos_25@onet.eu
Pozdrawiam 🙂
Kocham pomidory ale gotować nie umiem więc dodam przepis na jajecznicę z pomidorami, którą uwielbiam i jej przygotowanie nie wymaga prawie żadnych umiejętności :
Na tłuszczu na patelni kładzie się pomidory bez skórki, podzielone na połówki. Można też dodać jedną, posiekaną cebulę. Gdy pomidory lekko się zarumienią wbijamy do nich jaja rozbełtane z pól szklanki mleka, osolone i jak kto lubi z dodatkiem pieprzu i papryki. Gdy jaja się zetną danie już jest gotowe. Łatwe i pyszne. POLECAM!
piotrbialecki@yahoo.com
Ja zaproponuję gołąbki, ale w wersji wegetariańskiej 🙂
Składniki:
-główka kapusty
-brązowy ryż
-marchewka
-papryka
-cebula
-przyprawy do smaku
-koncentrat pomidorowy (opcjonalnie)
Nie podaję konkretnej liczby poszczególnych składników, gdyż pozostawiam to własnej inwencji twórczej 🙂
Głąb kapusty gotujemy w osolonej wodzie. Potem odrywamy liście i pozostawiamy do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest ugotowanie ryżu. W międzyczasie podsmażamy na patelni pokrojoną cebulkę, paprykę, a także startą na tartce marchewkę i przyprawiamy do smaku. Następnie w misce łączymy ryż ze składnikami z patelni. Gotowy farsz nakładamy na liście i zawijamy i wkładamy do brytfanki w której znajduje się gotowy bulion i gotujemy. Całość podajemy (opcjonalnie) polane sosem pomidorowym. Smacznego! 🙂
monikaa.chmiel@wp.pl
Próbowałam rano dodać, ale coś mnie net nie chciał posłuchać i mam nadzieję, że teraz się uda. Trudno było zdecydować się na jeden przepis, ale od wczoraj mam swojego zdecydowanego faworyta- jednogarnkowe danie w którym uwielbiam wszystkie składniki. Do jego przygotowania potrzebne są:
60 dag łopatki wieprzowej
30 dag surowego boczku
1 średnia pierś z kurczaka
2 średnie marchewki
50 dag ziemniaków
1 nieduża cukinia (około 30 dag)
10 średnich śliwek węgierek
8 żółtych śliwek
ok. 30 suszonych śliwek
3 dojrzałe średnie pomidory
olej rzepakowy
sól
pieprz
1 łyżeczka kruszonego chili jajapeno
papryka ostra
2 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
Boczek, łopatkę i pierś z kurczaka kroimy w średnią kostkę. 6-7 łyżek oleju mieszamy z 1/2 łyżeczki ostrej papryki oraz szczyptą solą. Zalewamy pokrojoną łopatkę i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek do czasu, aż wytopi się z niego spora ilość tłuszczu. Dodajemy łopatkę i smażymy razem 10 minut, po czym dorzucamy pierś z kurczaka i smażymy do czasu aż się zarumieni.
Wlewamy 0,5 litra wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut.
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w większą kostkę. Marchewkę tniemy w grubsze plasterki. Pomidory parzymy wrzątkiem i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy kolejne 15 minut.
Cukinię płuczemy, przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy miękki miąższ i kroimy w paseczki.
Dodajemy do pozostałych składników wraz z dokładnie umytymi, pozbawionymi pestek i pokrojonymi w cienkie plasterki śliwkami żółtymi i węgierkami, a także suszonymi śliwkami. Dusimy jeszcze 10-15 minut.
Wsypujemy chili jalapeno, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
24bernadetta.p@wp.pl
Ja proponuję prosta, ale bardzo smaczną przekąskę z pomidorem w roli głównej, która sprawdza się u mnie na każdej imprezie i zawsze znika jako pierwsza.
Składniki:
3 pomidory
2 ząbki czosnku
100g sera żółtego
szczypta oregano
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
świeży koperek
Przygotowanie:
Ser ścieramy na cienkie wiórki. Pomidory kroimy w poprzek na grube plastry. Układamy na dużym talerzu. Ząbki czosnku wyciskamy i mieszamy z oregano, majonezem i jogurtem. Na każdy plaster pomidora dajemy łyżeczkę tak przygotowanego sosu, którą przykrywamy startym żółtym serem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Joanna Ś.-Ł.
aisha603917872@interia.pl
Potrawka z kurczaka z pomidorami i bazylią.
800 g filetu z kurczaka,
2 cebule,
4 pomidory
100 ml wino białe wytrawne,
1 łyżeczka czosnku,
1 papryka czerwona,
4 łyżki sos sojowy,
3 łyżki sos chili,
1 łyżeczka pomidorów suszonych,
pieprz,
bazylia świeża,
natka pietruszki,
1 łyżka masło,
sól ziołowa
zioła prowansalskie
Kurczaka pokroić w kostkę. Zarumienić na mocno rozgrzanej patelni. Przekłożyć do rondla. Na patelnię wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekaną paprykę, smażyć do zeszklenia cebuli, zalać winem, zagotować i przelać do rondla. Dodać czosnek, sos sojowy i dusić ok. 30 min. Następnie doprawić do smaku czyli w rondlu wylądował sos chili, suszone pomidory w proszku i pieprz, zioła prowansalskie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Przesmażyć na maśle z czubatą łyżeczkę mąki i przelać do gulaszu, kiedy mięso będzie miękkie, dusić razem kilka minut. Na sam koniec potrawkę udekorować bazylią, natką. Danie można podać z kaszą gryczaną lub ryżem 😉 Smacznego 😉
chira777@interia.pl
Kiedy będą wyniki? 🙂
jutro
super 🙂
gdzie są wyniki?
dzisiaj zamieściłam na blogu