Po tygodniu morskim na blogu zapraszam Was na konkurs rybny. Po raz pierwszy poznałam firmę SEKO podczas warsztatów rybnych – klik. Przetwory rybne SEKO są naprawdę pyszne, wysokiej jakości i należą od niedawna o moich ulubionych.
Zapraszam na konkurs z SEKO

Do wygrania są zestawy produktów z serii JEDYNY TAKIE ( w tym makrela dzwonka w oleju, makrela dzwonka w sosie pomidorowym, ryba po grecku, pikantna makrela, śledź z warzywami, szprot podwędzany w oleju).
ZADANIE KONKURSOWE
Zostaw przepis na swoje ulubione rybne danie i zostaw email do siebie. Wybiorę razem z firmą SEKO 3 osoby, które nadesłały najciekawsze propozycje. 
Każdy może zostawić kilka komentarzy.
W konkursie bawić się mogą osoby, które przez ostatnie 3 miesiące nie brały udziału w konkursie organizowany przy współpracy z SEKO.

Wysyłka nagród tylko na terenie Polski.
Czas nadsyłania do god.23.59 do 15 lipca 2016.
  (w przypadku małej liczby zgłoszeń zastrzegam sobie prawo przedłużenia konkursu)

EDIT
WYGRANI
anitkagadomska@wp.pl za przepis na śledzie w pomarańczach
tyskatyska88@gmail.com za muffinki z tuńczykiem
lychee33@wp.pl za tartę z wędzonym łososiem
GRATULACJE!!!!

18 Replies to “Konkurs z SEKO”

  1. Asia S says: 9 lipca 2016 at 06:42

    Śledzik Seko moje ulubione kawałek pieczywa i nie trzeba nic innego nawet moja 3 letnia córka zjada się sledzikami.
    Nasze ulubione danie rybne… jest ich naprawdę wiele ale podzielę się z Wami takim.
    Łosoś pieczony z cytryna i koprem
    Skladniki
    Filet łososia ze skórą
    Cytryna
    Koper
    Sól grubo ziarnista
    Cukier brązowy
    Łososia umyć i osuszyć. Ulozyc w naczyniu do pieczenia. Posypać cienka warstwa cukru brązowego około 1lyzeczki na to posypać solą grubo ziarnista tak mniej więcej kryształki w odstępach centymetrowych zależy od grubości soli ale spokojnie nie będzie za slone. Posiekać koper i posypać łososia my lubimy jak jest sporo kopru taka kołdra. Na koper układamy cytryne pokrojoną w cienkie plasterki jedna obok drugiej lub robimy łuski z cytryny. Cytryna możemy leciutko poruszyć cukrem podczas pieczenia puści soki i ładnie się zrumieni.
    Pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego
    Ka juz wiem co moja rodzina będzie dzisiaj jeść 🙂

    1. Dusia says: 11 lipca 2016 at 09:25

      proszę dodać email 🙂

  2. Asia S says: 9 lipca 2016 at 06:43

    asiastycz@gmail.com zapomniałam o mailu do przepisu z lososiem pieczony z koprem i cytryna

  3. Anonimowy says: 10 lipca 2016 at 21:30

    Śledzie w pomarańczach ( niezwykle aromatyczne i pyszne )
    Składniki :
    pomarańcza 2 szt
    jabłko winne 1 szt
    ogórek kiszony 2 szt
    majonez 4 łyżka
    sok z cytryny 1 łyżka
    cukier 1 łyżeczka
    sól
    pieprz
    matijasy 60 dkg

    Sposób przygotowania
    solone filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny
    w między czasie pomarańcze,jabłko, ogórek i cebule obieramy i kroimy w drobna kosteczkę majonez mieszamy z sokiem z cytryny przyprawiamy sola pieprzem i cukrem i mieszamy z owocami ogórkiem i cebulką
    śledzie wyjmujemy z mleka osuszamy i kroimy w dzwonki układamy w naczyniu i zalewamy sosem po 2 godzinach możemy udekorować półmisek i delektować się smakiem

    anitkagadomska@wp.pl

  4. Anonimowy says: 10 lipca 2016 at 22:24

    Sezon kurkowy w pełni, więc polecam mój ulubiony przepis na Pstrąga nadziewanego kurkami.
    Składniki:
    Pstrąg nadziewany kurkami
    2 filety z pstrąga
    kurki
    cebula
    natka pietruszki
    sól i pieprz
    Sposób przygotowania:
    Pstrąg nadziewany kurkami
    Filety z pstrąga solimy i pieprzymy w między czasie oczyszczone i umyte kurki tniemy na mniejsze kawałki , cebulkę siekamy i podsmażamy na patelni dodajemy nasze kurki i doprawiamy do smaku, gdy wszystko nam się lekko podsmaży zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekana pietruszkę , wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięciaNa jeden płat z fileta kładziemy nasz farsz i przykrywamy go drugim płatem całość ściśle zwijamy i związujemy sznurkiem tak, aby wyszła nam rolada. Folię aluminiową smarujemy oliwą i kładziemy naszą roladę , całość dokładnie zwijamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20-30 minut . W taki oto prosty sposób mamy wspaniała roladę. Smacznego 🙂

    anitkagadomska@wp.pl

  5. Anonimowy says: 11 lipca 2016 at 07:42

    Tarty Rybne 2 rodzaje

    Uwielbiam tartaletki i tarty różnego rodzaju, a że mieszkamy nad morzem to te z nadzieniem rybnym stały się jednymi z naszych ulubionych. Ostatnio królują 2 na zmianę

    Ciasto kruche:
    – 200g mąki
    – 120g zimnego masła
    – 1 jajko
    – ½ łyżeczki soli
    – 1 łyżka wody
    Ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wysypać na stolnicę lub do dużej miski. Wbić jajko, dodać masło pokrojone na kawałki, sól i wodę. Zagnieść ciasto. Foremkę do tarty lub okrągłą tortownicę wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i włożyć od foremki. Obciążyć kulkami do pieczenia na ślepo lub fasolą. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.

    Nadzienie 1:
    – 1 średniej wielkości cukinia
    – 1 pomidor
    – puszka tuńczyka w oleju
    – 1 mała cebula
    – 1 ząbek czosnku
    – sól, pieprz
    – zioła prowansalskie
    – 2 łyżki oleju
    – 1 duże opakowanie śmietany 18% (330g)
    – 3 jajka
    – 10 dkg żółtego sera

    Cukinię umyć, pokroić w kostkę (nie obierać ze skórki). Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, pokroić także w kostkę. Na patelnie rozgrzać olej, zeszklić cebulę, następnie dodać cukinię i smażyć aż nieco zmięknie. Na koniec dodać pomidora i smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi dodać tuńczyka odsączonego z zalewy.
    Jajka rozbełtać ze śmietaną, posolić i popieprzyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Nadzienie wyłożyć na podpieczoną tartę, polać sosem jajeczno-śmietanowym. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekać 25 minut w temperaturze 200 ˚C aż góra się zetnie i zarumieni.

    Nadzienie 2:
    – 300-400g filetów ulubionej ryby (może być dorsz, łosoś, sola)
    – 250-300 ml mleka
    – 200 g szpinaku
    – ząbek czosnku
    – sól, pieprz
    – 2 jajko
    – 2 kulki mozzarelli

    Jeśli używamy świeżego szpinaku to umyć go, mrożonego nie rozmrażać. Jeśli szpinak świeży to na patelni rozgrzewamy około łyżki tłuszczu i podsmażamy na nim przez około 2 minuty szpinak razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem, mrożony szpinak odparowujemy i doprawiamy. Zdejmujemy szpinak z patelni. Wlewamy mleko, solimy i pieprzymy i dodajemy rybę pokrojoną na kawałki. Gotujemy kilka minut, aż ryba będzie miękka. Ugotowaną rybę wyjmujemy z mleka. Mleko zachowujemy. W misce ubijamy delikatnie jajka i dodajemy ok. 150 ml mleka oraz mozzarellę pokrojoną w kawałki. Na podpieczony spód wykładamy podduszony szpinak. Następnie wykładamy rybę. Zalewamy całość przygotowaną mieszanką mleczno – serowo – jajeczną. Zapiekać 25 minut w temperaturze 200 ˚C aż góra się zetnie i zarumieni.

    nikajaz@wp.pl

  6. Anonimowy says: 11 lipca 2016 at 07:50

    dzięki Dusiowa kuchnia mogłam odwiedzić restauracje Da Vinci i skosztować tam makaronu z łososiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem – tak nam posmakowało że nie było wyjścia i trzeba było spróbować podrobić to danie w domu i tak powstało:

    Makaron z łososiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
    150-200 g makaronu np. tagliatelle
    300 g filetu łososia bez skóry i ości
    250 g szpinaku świeżego lub mrożonego
    8 suszonych pomidorów
    150 ml śmietany 30%
    ząbek czosnku
    sok z cytryny
    sól, świeżo zmielony pieprz
    łyżeczka oleju
    Przygotowanie:
    Na łyżeczce oleju krótko przesmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak, podlewamy odrobiną wody, żeby czosnek nam się nie przypalił i dusimy około 2-3 minuty świeży lub do momentu całkowitego rozmrożenia i odparowania ze mrożonego szpinaku wody. Wówczas dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory oraz wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zagotowujemy. W międzyczasie łososia kroimy w kostkę. Skrapiamy go sokiem z cytryny i lekko solimy, po czym podsmażamy na suchej teflonowej patelni (około 3 minut). W międzyczasie gotujemy makaron al dente.
    Łososia dodajemy do sosu i chwilę podgrzewamy. Odcedzony i jeszcze gorący makaron wrzucamy do sosu, całość delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze.

    nikajaz@wp.pl

  7. Anonimowy says: 11 lipca 2016 at 07:53

    Kiedyś u kolezanki spróbowałam ciekawej zapiekanki rybnej

    Ryba wg Rachel tj. Ryba z pomidorami, bazylią i serem

    – 2 kawałki ryby (np. dorsza)

    Masa serowa
    – 100 gram startego emmentalera lub cheddara
    – łyżka deserowa musztardy Dijon
    – 3 łyżki śmietanki

    Warstwa pomidorowa:
    – 12 pomidorkó w koktajlowych pokrojonych na połówki
    – sól, pieprz
    – 10 listków pokrojonej bazylii

    Naczynie do zapiekania wysmarować połową masy serowej nałożyć płat ryby, przyprawiamy solą i pieprzem. Położyć przyprawione połówki pomidorów , dalej kolejny płat ryby, dodać sól i pieprz, posmarować drugą połowę sera. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 min. (nie przykrywać).

    nikajaz@wp.pl

  8. Unknown says: 11 lipca 2016 at 11:09

    Ryb jemy w domu naprawdę dużo. Jako, że jestem rodowitą Chojniczanką, ryby SEKO są u nas pierwszym wyborem w sklepie (tak trzymać:) ). Wybieramy głównie dania kuchni azjatyckiej, dlatego też staram się komponować nasze rodzime gatunki ryb z orientalnym smakiem. Przesyłam dwa przepisy, bo nie potrafię wybrać jednego ulubionego.
    SUSHI Z JEDYNĄ TAKĄ 😉
    – słoiczek Jedynej Takiej Makreli w oleju
    – tarty imbir
    – sok z połowy limonki
    – świeży ogórek
    – szczypiorek
    – ryż do sushi
    – glony nori
    – ocet ryżowy
    Ryż przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu, zakwasić octem ryżowym ( ok 1 łyżka na równoważność torebki). Wystudzić.
    Jedyną Taką Makrelę odcedzić z oleju, drobno posiekać, jak na tatar rybny i wymieszać z imbirem oraz sokiem z limonki. Ogórek pokroić w słupki, szczypiorek w odcinki ok 5 cm.
    Arkusz nori położyć na wilgotnej ściereczce, nałożyć ryż oraz zostawiając ok 1 cm od brzegu – posiekane mięso makreli, ogórek i szczypiorek. Zwijać rulon, włożyć go do lodówki i pokroić w sushi przed samym podaniem.

    ŚLEDŹ W STYLU HANOI

    Filety śledziowe w oleju SEKO 1 opakowanie
    Ciemny sos sojowy 3 łyżki
    Miód 1 łyżka
    Papryka chilli – połowa posiekanej papryki
    Tarty imbir – 2 łyżeczki
    Wietnamski cynamon – zetrzeć ok 1 cm
    Marchewka pokrojona w słupki – 1 sztuka

    Marchewkę, sos sojowy, miód, chilli, imbir i cynamon wymieszać, odstawić do lodówki na min. godzinę. Śledzie pokroić w dzwonka, wyłożyć na talerz, polać sosem. Podawać z pieczywem.

    nataliabucholc@gmail.com

  9. Anonimowy says: 11 lipca 2016 at 11:34

    Zapomniałam o pierogach

    Pieczone Pierogi z farszem rybnym

    ciasto
    2szkl mąki pszennej
    1/2 kostki miękkiego masła
    3-4 łyżek cukru
    1/2 szkl gęstej, kwaśnej śmietany
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka przyprawy curry
    chilli do smaku
    pieprz czarny
    sól do smaku

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkować je na grubość 3-5mm, a następnie wykrawać z niego kółka, np. przy pomocy szklanki.

    farsz rybny:
    • 2 filety białej ryby grillowane lub upieczone
    • 1 duża cebula
    • 1-2 łyżeczek octu winnego
    • chilli
    • pieprz czarny
    • sól morska
    Pieczona lub grillowana rybę wrzucić do miski, dodać pokrojoną cebulę i pozostałe składniki, całość zblędować na jednolita masę. Nakładać po łyżeczce farszu na wykrojone z ciasta koła, zlepić jak tradycyjne pierogi i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
    Wierzch pierogów posmarować roztrzepanym jajkiem (można dodatkowo posypać czarnuszką) i piec w 180C przez ok 25 minut.

    nikajaz@wp.pl

  10. Anonimowy says: 11 lipca 2016 at 11:35

    Pierogi z łososiem i ricottą
    Ciasto:
    150 g mąki
    ok. 100 ml ciepłej wody
    15 ml oleju

    Farsz:
    filet z łososia ok. 200 g
    1/2 kubeczka ricotty
    2 łyżki posiekanego koperku
    cytryna
    2 ząbki czosnku
    mała gałązka rozmarynu
    oliwa
    sól i pieprz
    Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Łososia lekko posolić i popieprzyć, posypać listkami rozmarynu i plasterkami czosnku, na wierzchu ułożyć 2-3 plasterki cytryny i skropić oliwą. Zapiec w 180 stopniach przez ok 10-12 minut
    Upieczonego łososia ostudzić, oddzielić mięso od skóry i posiekać nożem lub rozdrobnić za pomocą widelca. Dodać do fileta ricottę oraz koperek, skropić sokiem z cytryny, wymieszać dokładnie. Doprawić delikatnie do smaku solą i pieprzem.

    Mąkę przesiać do dużej miski, dodać ciepłą (ale nie gorącą) wodę i olej. Wymieszać i zagnieść przez kilka minut. Jeśli po kilku minutach ciasto wciąż będzie zbyt mocno lepić się do rąk, dodać do niego odrobinę mąki i analogicznie – jeśli będzie zbyt twarde, zwilżyć dłonie wodą i wyrabiać dalej, aż do odpowiedniej konsystencji. Podzielić ciasto na mniejsze kulki, rozwałkować na cienkie placki i za pomocą foremki, szklanki lub kieliszka wykrawać kółeczka. Na środek każdego z nich nałożyć łyżeczkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
    Gotowe pierogi gotować w osolonym wrzątku przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem lub np. masłem szałwiowym

    nikajaz@wp.pl

  11. Anonimowy says: 11 lipca 2016 at 15:47

    Na długą, wakacyjną podróż zamiast kanapek – muffiny z tuńczykiem

    Składniki:
    1 puszka tuńczyka w oleju
    250g mąki
    1/2 puszki kukurydzy konserwowej
    2 jajka
    15 czarnych oliwek bez pestek
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 pęczek pietruszki
    sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Mieszamy mleko z olejem, jajkami oraz oliwą odlaną z tuńczyka i łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki a tuńczyka rozdrabniamy. Wszystkie składniki (natka, tuńczyk, oliwki, kukurydza) dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.

    e-mail:
    tyskatyska88@gmail.com
    Justyna Tyśka

  12. Anonimowy says: 11 lipca 2016 at 15:52

    Ekspresowa tarta z wędzonym łososiem

    Potrzebujemy:
    1 opakowanie ciasta na tartę (ciasto możemy zrobić sami, ale to wersja ekspresowa)
    1 kulka sera mozzarella
    150 g wędzonego łososia
    1 duże opakowanie śmietany
    3 jajka
    szczypiorek
    12 pomidorków koktajlowych
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Ciasto wykładamy do formy na tartę i zapiekamy 10 minut.
    W międzyczasie przygotowujemy farsz: Śmietanę łączymy z jajkami, doprawiamy sporą ilością gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dodajemy wędzonego łososia.
    Na ciasto wykładamy pokrojoną w plastry mozzarellę, wylewamy masę śmietanową. Posypujemy szczypiorkiem a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
    Zapiekamy jeszcze 20 min w temp 200 stopni.
    Tarta pięknie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna 🙂

    Łukasz
    lychee33@wp.pl

  13. Anonimowy says: 12 lipca 2016 at 06:33

    Swego czasu miałam przyjemność być gościem programu Ewa Gotuje, w którym pani Ewa przygotowała z mojego przepisu nadziewane ziemniaczane łódeczki z 3 różnymi farszami, jednym z nich była wariacja na temat naszej kaszubskiej pulki ze śledziem czyli ziemniaczane łódeczki z farszem śledziowym

    Nadziewane łódeczki ziemniaczane z farszem śledziowym

    Składniki:
    Podstawowe:
    • 10 dużych, podłużnych i równych ziemniaków
    • tarty parmezan
    • sól do smaku

    Farsz
    • miąższ z ziemniaków
    • 3 filety śledziowe
    • Przyprawa w płynie typu maggi
    • 2 jajka
    • 1 łyżka posiekanej cebuli
    • 2 łyżki śmietany
    • pieprz
    • natka pietruszki – opcjonalnie
    • 250ml śmietany

    Ziemniaki w całości gotujemy w mundurkach. Studzimy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek np. łyżeczka do melona, delikatnie żeby nie przerwać skórki zostawiając po około 0,5cm ziemniaka w skórce. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Wystudzone połówki ziemniaków układamy w żaroodpornym naczyniu.
    Filety śledziowe zmielić, posiekać miąższ wydrążony z ziemniaków i cebulę, dodaj pieprz, surowe jajka, śmietanę i wymieszać. Farsz doprawić przyprawą w płynie, dodać natkę pietruszki i ponownie wymieszać.
    Do każdej połówki nakładamy farsz, delikatnie przyciskając go łyżką. Każdą połówkę ziemniaka posypujemy dużą ilością tartego parmezanu, do naczynia wlewamy śmietanę. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Zapiekamy ok. 20 min.

    nikajaz@wp.pl

  14. Anonimowy says: 25 lipca 2016 at 19:36

    Gdzie zostały opublikowane wyniki konkursu , bo nigdzie nie mogę ich znaleźć ?

    1. Dusia says: 26 lipca 2016 at 08:02

      wyniki będą na dniach 🙂

    2. Anonimowy says: 30 lipca 2016 at 06:39

      czekamy 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.