Jak wiecie należę do grona Przyjaciół Winiary, dlatego dzisiaj chciałabym zaprosić Was na konkurs dla wszystkich fanów szybkich deserów, gdyż do wygrania są 3 zestawy produktów Winiary „Pomysł na…deser”.
Pytanie konkursowe:
Jaki jest Twój ulubiony jesienny deser z owocami?
Anonimowych użytkowników proszę o pozostawienie emaila.
Creme Caramel
pomysł na Creme Caramel Winiary
250 ml śmietanki 30%
250 ml mleka
50 ml wody
Deser przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Zostawiamy do stężenia.
Konkurs trwa do 28 listopada do godz. 23.59
Moim ulubionym jesiennym deserem, jest zdecydowanie cynamonowa szarlotka z kruszonką. Najlepiej zjadać ją jeszcze ciepłą z dodatkiem gałki lodów waniliowych.. mniam;)
Mój ulubiony jesienny deser, to zdecydowanie Crumble z żurawiną, gruszkami i ogromną ilością przypraw korzennych. Aromat cynamonu i imbiru oraz pieczone gruszki dają złoty jesienny kolor przypominający pożółkłe liście drzew.
ptasie mleczko z bitej śmietany i galaretki nadziane owocami i bakaliami ułożone na biszkoptach i polane rozpuszczoną czekoladą – 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zostawiamy do stężenia, miksujemy bitą śmietanę, dodajemy potem te galaretki, miksujemy, dodajemy owoce, mieszamy, do formy wyłożonej biszkoptami wykładamy, do lodówki na pół godziny wstawiamy i po wyjęciu rozpuszczoną czekoladą dekorujemy i potem ze smakiem jemy 🙂 Gosia mp35@poczta.fm
Ulubiony jesienny deser z owocami? Pieczone jabłka z rodzynkami, miodem i cynamonem 🙂
Jeden z moich ulubionych jesiennych deserów to po prostu budyń. Najlepiej z kostką czekolady na dnie miseczki, mandarynkami, orzechami, wiórkami kokosowymi i kakao na wierzchu : )
a ja uwielbiam pieczone jabłka!! ciepłe mięciutki a w wydrążony środek faszeruje migdałami i powidłem:) sama słodycz !!
Mój ulubiony jesienny deser to jabłka pod kołderką, czyli jabłka zapieczone z cynamonem pod kruszonką z masła, cukru i mąki. A na dodatek, żeby przełamać słodycz łyżeczka jogurtu naturalnego:)
didoos@wp.pl
Zdecydowanie chrupiące crumble jabłkowe z cynamonem i musem śliwkowym
Składniki:
4 jabłka
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyża soku z cytryny
10 śliwek
1 łyżka cukru
odrobina masła do wysmarowania formy
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Całość wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Wrzucić do naczynia wysmarowanego masłem. Śliwki umyć i przesmażyć z cukrem na patelni do czasu kiedy powstanie jednolita masa (można je pognieść)
Składniki na kruszonkę:
40 g płatków orkiszowych
70 g mąki pszennej
40 g cukru
40 g płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g masła
Do miski wsypać wszystkie składniki – wymieszać, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i palcami wyrobić kruszonkę.
Na owoce wysypać kruszonkę i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Podawać ciepłe polane musem śliwkowym.
Dla mnie waniliowe mini serniczki z musem są najlepszym deserem. W jesieni podaję je z musem jabłkowym i cynamonem lub musem z dyni. Proste i bardzo smaczne :).
kprzybylo@op.pl
Pozdrawiam.
Gruszki z oczkami z aronii i bitą śmietaną 😉
Moim ulubionym deserem jesiennym jest crumble w kazdej postaci. Zapach jest powalajacy, owoce rozpuszczaja sie w ustach, kruszonka cudownie chrupie… Jaki deser jesienny dostarczy nam tyle witamin i przyjemności? Plus można Serwowac go z lodami, budyniem lub sam w sobie jest pyszny! Nie można przejść obok niego obojętnie!!!!
joanna.keeler@gmail.com
Szarlotka sypana – najprostsze, najlepsze i najbardziej jesienne ciasto na świecie 🙂
*Jabłecznik*
2 kg jabłek
szklanka mąki pszennej
szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon
cukier waniliowy
kostka masła
Do pojemnika wsypujemy mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie i rozdzielamy całość na 3 szklanki. W blaszce (użyliśmy podłużnej ale najlepszy efekt uzyskamy w tortownicy lub naczyniu do tartej) musimy rozściełać papier do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na największych oczkach tarki a uzyskaną masę dzielimy na pół. Do przygotowanej blaszki wsypujemy pierwszą szklankę sypkiej mieszanki.
Na to rozkładamy pierwszą część startych jabłek. Posypujemy jabłka cynamonem i cukrem waniliowym. Kolejna szklanka zostaje wysypana na wierzch. Na to trafia druga część jabłek które przyprawiamy cynamonem i waniliowym cukrem. Całość zakrywamy zawartością ostatniej szklanki. Na wierzch układamy pokrojoną kostkę masła. Ciasto pieczemy w piekarniku około godziny w temperaturze 180 stopni. Brązowa skorupka na wierzchu da nam znać że deser gotowy.
Crumble z jabłkami i gruszkami. Palce lizać 🙂
anja_21@o2.pl
Szarlotka na ciepło z cynamonem i lodami.
Serenely21@gmail.com
Oczywiście, podobnie jak u innych – szarlotka, jabłecznik. Nie odróżniam. Ważne, żeby była przygotowana przez ukochaną babcię. Pachnąca, ciepła, najlepiej z aż przesadzoną ilością cynamonu. Taka świąteczna, idealna. Dużo delikatnego nadzienia, cienka warstwa chrupkiego ciasta. Zjedzona w towarzystwie rodziny, tej kochającej. Przy kubku herbaty czy kawy. Wyśmienita. Moja ulubiona. 🙂
sandra9961@wp.pl
ulubiony jesienny deser to jabłko pieczone z powidłem śliwkowym i odrobina cynamonu i wanilii. proste i pyszne idealne na jesienna pluchę 🙂
Moim ulubionym deserem jest, moze nie bede orginalna ale jest to pieczone jablko:). ale nie takie zwykle, poniewaz ucinam jablku kapelusik i w jablko 'wpinam pare gozdzikow, laske cynamonu i anuz gwiazdkowy. po czym wkladam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i trzymam okolo 20 minut. Po wyciagnieciu z piekarnika polewam je miodem:). polecam bo jest naprawde pyszne:)
Pozdrawiam
Monia Gotuje
mariolka2004@gmail.com
hmm. pijana gruszka z karmelizowanymi orzechami, miodem i lodami <3
Mój ulubiony deser jesienny z owocami to zdecydowanie- Złote ciasto z pachnącą gruszką z odrobiną karmelu lub syropu klonowego:) Rewelacyjne połączenie. CIASTO może być w wersji tradycyjnej (waniliowej) lub czekoladowej. Do tego szczypta cynamonu hmmm poezja:)
A ja najbardziej lubię pyszne crumble z jabłkami prosto z sadu mojej babci oraz pyszną orzechową kruszonką. Kocham to połączenie, a cudowny zapach cynamonu, który wypełnia moją kuchnię podczas pieczenia, przypomina o zbliżających się świętach 😉
chocoo.lady92@gmail.com
Kocham bananowy suflet i tiramisu z truskawkami! 🙂
Ryż gotowany na mleku na słodko, z podsmażanymi jabłkami i cynamonem 🙂
Boże jakie te desery są okropne z proszku fuuu. Robiłam i wiem że nigdy tego nie kupię. Ja nie wiem jak może takie coś innym smakować.Pewnie dlatego że nie jedli dobrze zrobionej panna coty lub innego z ich serii.
A mój ulubiony deser jesienny to pieczone jabłka faszerowane miodem i bakaliami w płaszczyku z ciasta francuskiego z sosem cynamonowo – karmelowym. Pyyycha:)
mój ulubiony deser to jabłka i gruszki zapiekane pod kruszonką orzechowo- migdałową, posypane cynamonem i podane z gałką lodów orzechowych:)
lena.fulat@gmail.com
Mój ulubiony deser jesienny to gruszki w sosie dodatkiem dyni i odrobiny advocata 🙂
Mój ulubiony deser jesienny to pieczone jabłka faszerowane ryżem na mleku (z cynamonem) i bakaliami.. polane miodem.
beatka.f@autograf.pl
cynamonowo-kakaowe ciasto z jabłkami i orzechami 🙂
aleksandraszczesliwa@gmail.com
W jesienne wieczory czas jakoś się dłuży,
a gdzieś słyszałam ze deser temu dobrze służy.
wiec szybko idę do koszyka bo tam jabłka są złożone.
zagniatam kruche które nie jest wcale suche
cynamon tez tu pasuje bo z szarlotka się świetnie komponuje.
aneta24071@wp.pl
Uwielbiam gruszki w czekoladzie!!! Z kropelką rumu i zapachem goździków – mniam!
Pieczone jabłka, nadziane brązowym cukrem, orzechami laskowymi i szczyptą cynamonu!:)
Niebo w gębie, że się tak wyrażę, a tak mało wkładu własnego.
dulkarolina@onet.eu
Pieczona gruszka na gęstej czekoladzie z chilli.
Ryż z jabłkami i orzechami włoskimi z dodatkiem cynamonu i gałki muszkatołowej:) To moja wersja na szybko, a najlepszy jest taki ryż zapiekany w wykonaniu mojego taty, niestety bardzo rzadko mam okazję pojechać do domu i namówić tatę, żeby mi go upichcił..
ja uwielbiam gruszki gotowane w whisky, skarmelizowane w brązowym cukrze i podane z gałką no dobra kilkoma gałkami dobrych lodów waniliowych 😀
Ulubiony jesienny deser? Po prostu zwykła kaszka manna na mleku, z dodatkiem miodu i uprażonych orzechów oraz domowymi jagodami ze słoiczka:D
zaneta.c@vp.pl
Mój ulubiony deser to gorący mus jabłkowy przekładany jogurtem naturalnym z posiekanymi orzechami włoskimi i polany gorzką czekoladą.
Justyna
dzastin_1988@wp.pl
Owocami jesiennymi bez których nie wyobrażam sobie życia są śliwki. Zwykle jem je w świeżej postaci.
Jako, że jestem mięsożercą moim ulubionym "deserem" są suszone śliwki owinięte boczkiem i ciastem francuskim (ewentualnie bez ciasta francuskiego). Robi się je bardzo szybko i są na prawdę smaczne 🙂
pozdrawiam,
Łukasz (lukaszmordon@poczta.fm)
A ja zajadam się w jesienne wieczory jabłuszkami z mojej działeczki pieczonymi w moim piecu kaflowym posypane cynamonem oczywiście 🙂 mmmmm mniammm ….
paulinacel@o2.pl
Tarta z gruszkami lub szarlotka
Moim ulubionym deserem w okresie jesiennym są gruszki z orzechami, miodem i imbirem zapiekane oraz polane rumem 😉 PYCHA
magda.uss@interia.eu
A ja podczas długich jesiennych wieczorów najchętniej zajadam się ciastem fale dunaju z jabłkami 😉
monis767@wp.pl
Mój ukochany deser na jesień to ciepły kompot jabłkowy z goździkami, skórką pomarańczową i cynamonem..
Drugi zaś to suszone morele, które moczę w alkoholu przez noc a potem gotuję z odrobiną wody. Później miksuję, doprawiam cukrem, cynamonem i dodaję jogurt. A do tego moja naleweczka z pigwowca:)
gorąca pszenica z miodem, orzechami włoskimi, wędzonymi śliwkami i rodzinkami. Przyprawiona cynamonem i anyżem. Całe to małe niebo zwieńczone pachnącym grzanym winem mniam mniam mniam !! pozdrawiam ciepło 🙂
magda.sadowska93@wp.pl
Mój ukochany deser to ciepłą szarlotka na kruchym cieście pod kruszonką, jabłka z miodem, a do tego lody cynamonowe… poezja smaku 😀
piernikowachata@wp.pl