Kopytka to dla mnie najpyszniejsze kluski ziemniaczane. Ich przygotowanie wcale nie jest trudne, a są wspaniałym dodatkiem do obiadu.
2 jajka
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ziemniaki obrać, ugotować na miękko, odlać wodę.
Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, zmielić w maszynce lub utłuc na gładko (nie używać blendera do tego).
Dodać jajka, wymieszać i wsypać mąki.
Zagnieść gładkie ciasto – takie ciasto na kopytka trzeba wykorzystać od razu, nie może leżeć długo.
Odrywać kawałki ciasta, formować wałeczki, lekko je spłaszczać i pod skosem ciąć kluseczki.
Zagotować wodę z solą – po zagotowaniu wrzucić kopytka, zmniejszyć moc palnika by woda nie bulgotała, bo kluseczki się rozpadną i przemieszać łyżką drewnianą by odeszły od dna.
Po wypłynięciu na wierzch gotować 1-2 minuty.