Lubię spełniać marzenia moich bliskich. W zeszłym roku na urodziny mojej Mamy upiekłam Jej wymarzoną chałkę z kruszonką, a w te postanowiłam przygotować kremówkę. Wyszła naprawdę pyszna, ale dolna masa była zbyt lejąca (prawdopodobnie za krótko na gazie trzymałam ją, czytaj spanikowałam, że zrobi mi się jajecznica za szybko 🙂 ). Jednakże ciasto było naprawdę smaczne, a najsmaczniejsze następnego dnia. 
Kremówka
inspiracja
kremówka przepis, kremówka ciasto, ciasto kremówka, napoleonka, ciasto napoleonka

2 płaty ciasta francuskiego
masa budyniowa:
1,5 + 0,5 szklanki mleka
szklanka kremówki 36%
łyżka cukru waniliowego
150 g cukru
6 żółtek
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
100 g miękkiego masła
masa śmietankowa:
500 ml śmietany 36%
3 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
łyżka cukru pudru
cukier puder do podania
1. W garnku z grubym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać kremówkę i ponownie zagotować.
W między czasie zmiksować blenderem 0,5 szklanki mleka z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz żółtkami.
Wlać tą masę do garnka i ugotować, jak na budyń – mieszać często by nie powstawały grudki, masa ma wyraźnie zgęstnieć.
Zdjąć z ognia garnek, przykryć folią tak by dotykała masę (nie powstanie kożuch) i zostawić do ostudzenia.
2. Płaty ciasta francuskiego rozwałkować, nakłuć i oba piec oddzielnie przez 25 min w temp. 200 st.C aż będą złote. 
Kiedy ciasto będzie w piekarniku się puszyło, należy docisnąć te wypuszczenia widelcem, ma być płaskie. 
Wystudzić ciasto, dociąć do wymiarów blaszki (około 20x30cm).
3. Kiedy masa budyniowa będzie wystudzona, ale w temp. pokojowej to w oddzielnej misce zmiksować masło na puch i stopniowo łyżka po łyżce dodawać do tego masła masę budyniową.
Na blachę wyłożyć przygotowany pierwszy płat ciasta i wylać na nie masę budyniową – schładzać w lodówce przez godzinę.
4. Po tym czasie przygotować masę śmietankową – ubić śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno.
W gorącej wodzie rozprowadzić żelatynę, ostudzić, dodać do masy i zmiksować. 
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową.
Drugi płat ciasta francuskiego pokroić na 10-12 kawałków i ułożyć je na górze (stroną nakłutą widelcami do dołu ciasta), jeden przy drugim (ułatwi to podawanie ciasta).
Włożyć do lodówki na 2-3 godziny. 
Podawać oprószone cukrem pudrem.
kremówka przepis, kremówka ciasto, ciasto kremówka, napoleonka, ciasto napoleonka

3 Replies to “Kremówka przepis”

  1. LionEG says: 2 marca 2015 at 15:12

    Dzięki za ten przepis, smacznie wygląda <3

  2. Agnieszka, Dom na obcasach says: 2 marca 2015 at 20:32

    Kocham kremówki! Świetny przepis. Pozdrawiam 🙂

  3. Krzysztof says: 5 marca 2015 at 11:00

    Witam ja uwielbiam kremówki. Jak byłem mały to jadłem je bez przerwy. Zresztą mój patron i nasz dawny papież również je uwielbiał. Najlepsza jest ta masa do, której każdy chce się dostać jedząc kremówkę jak najszybciej. Pozdrawiam i dzięki za ciekawy przepis.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.