W połowie lipca, w pewne upalne po południe uczestniczyłam razem z moją towarzyszką Ewcią w bardzo fajnych warsztatach „Kulinarnej Akademii Książęcego”. Warsztaty podzielone były na dwa panele: kurs degustacji piwa oraz warsztaty kulinarne. 

Spotkanie rozpoczęliśmy rozmowami na temat kultury piwa, które poprowadził sensoryk i trener piwny Marek Gogola. Uczyliśmy się profesjonalnej degustacji piwa i dowiedzieliśmy się, że np. Książęce Ciemne Łagodne wydobywa smak deserów, Czerwony Lager spisze się w daniach kuchni polskiej, Książęce Ryżowe idealnie nada się podczas upałów, a Pszeniczne podkreśla smak drobiu i ryb. 
fot. Książęce
Po piwnej części przeszliśmy do gotowania pod okiem Szefa Kuchni Jurka Sobieniaka, Andrzeja Andrzejczaka i …. . Przygotowaliśmy dania z dodatkiem piwa lub dedykowane konkretnym wariantom Książęcego. Razem z Ewą przygotowywałyśmy ceviche – czyli rodzaj sałatki z marynowaną rybą (u nas łosoś) w soku z limonki z dodatkiem czerwonej cebuli, kwaśnych jabłek, papryczki chilli, miodu podawaną z galaretką z soku brzozy. Wzięłyśmy się też za zrobienie salsy pomidorowej. 

Steki z selera z serem bursztynem w formie koszyczka.

Salsa pomidorowa na ostro z jeżyną, dorszem i porzeczkami.

 Ceviche z łososia z jabłkami i miodową galaretką z soku z brzozy.

Udziec z indyka z marchewką i fasolką.

Podpłomyki z pastą białej fasoli z suszonymi pomidorami i salsą z bakłażana oraz rukolą.
Karczek w sosie śliwkowym z kruszonką anyżową z pumpernikla.

Waniliowe lody z prażonymi orzechami w piwnym karmelu z porzeczką.

Wszystkie dania były wybitnie dobre i rozpływające się w ustach :). Dziękuję prowadzącym za genialne warsztaty :).
ja, szef Jurek i Ewa

2 Replies to “Kulinarna Akademia Książęcego”

  1. Agata says: 3 sierpnia 2014 at 17:54

    Byłam na tych warsztatach we Wrocławiu.
    Wyszłam stamtąd naładowana dobrą energią i z masą inspiracji. Świetna zabawa w miłej atmosferze i ludzie bardzo pozytywni – super sprawa 🙂

  2. Kuchnia Ilony says: 3 sierpnia 2014 at 19:37

    Dusia, jak to wszystko cudownie wygląda. Zgłodniałam. Teraz będę czekała na przepisy lub degustację u Ciebie. Yummy.

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.