W połowie lipca, w pewne upalne po południe uczestniczyłam razem z moją towarzyszką Ewcią w bardzo fajnych warsztatach „Kulinarnej Akademii Książęcego”. Warsztaty podzielone były na dwa panele: kurs degustacji piwa oraz warsztaty kulinarne.
Spotkanie rozpoczęliśmy rozmowami na temat kultury piwa, które poprowadził sensoryk i trener piwny Marek Gogola. Uczyliśmy się profesjonalnej degustacji piwa i dowiedzieliśmy się, że np. Książęce Ciemne Łagodne wydobywa smak deserów, Czerwony Lager spisze się w daniach kuchni polskiej, Książęce Ryżowe idealnie nada się podczas upałów, a Pszeniczne podkreśla smak drobiu i ryb.
fot. Książęce |
Po piwnej części przeszliśmy do gotowania pod okiem Szefa Kuchni Jurka Sobieniaka, Andrzeja Andrzejczaka i …. . Przygotowaliśmy dania z dodatkiem piwa lub dedykowane konkretnym wariantom Książęcego. Razem z Ewą przygotowywałyśmy ceviche – czyli rodzaj sałatki z marynowaną rybą (u nas łosoś) w soku z limonki z dodatkiem czerwonej cebuli, kwaśnych jabłek, papryczki chilli, miodu podawaną z galaretką z soku brzozy. Wzięłyśmy się też za zrobienie salsy pomidorowej.
Steki z selera z serem bursztynem w formie koszyczka.
Salsa pomidorowa na ostro z jeżyną, dorszem i porzeczkami.
Ceviche z łososia z jabłkami i miodową galaretką z soku z brzozy.
Udziec z indyka z marchewką i fasolką.
Podpłomyki z pastą białej fasoli z suszonymi pomidorami i salsą z bakłażana oraz rukolą.
Karczek w sosie śliwkowym z kruszonką anyżową z pumpernikla.
Waniliowe lody z prażonymi orzechami w piwnym karmelu z porzeczką.
Byłam na tych warsztatach we Wrocławiu.
Wyszłam stamtąd naładowana dobrą energią i z masą inspiracji. Świetna zabawa w miłej atmosferze i ludzie bardzo pozytywni – super sprawa 🙂
Dusia, jak to wszystko cudownie wygląda. Zgłodniałam. Teraz będę czekała na przepisy lub degustację u Ciebie. Yummy.