W ramach Tygodnia Restauracji organizowanego przez Groupon Polska, który ma na celu propagowanie wizyty w restauracji z rodziną czy przyjaciółmi, sprawdziłam dla Was kolejną ofertę. Tym razem padło na Sopot i restaurację z widokiem na morze…
Laguna Smaku – restauracja zamknięta
ul. Powstańców Warszawy 2
Sopot (przy wejściu na molo)
Skorzystałam z oferty (klik) na 4-daniową kolację (przystawka, zupa, danie główne, deser + lampka wina) dla dwóch osób za 109,99 zamiast 190 zł.
Restauracja jest wspaniale położona, bo tuż przy wejściu na molo. Lokal jest dwupoziomowy, a z piętra rozpościera się wspaniały widok na całe molo, otaczające je morze i kawałki plaży, to naprawdę duży atut! Wnętrze restauracji urządzono schludnie, wnętrze jest jasne, akcentem są różowe obrusy i piękne, różowe storczyki.
Oferta grouponu obejmowała na przystawkę krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku i świeżej zieleniny skropione białym winem. Krewetki były bardzo świeże, dobrze doprawione, wyczuwalne było wino i czosnek, podane z rukolą i kromką ze świeżej bagietki. Smaczna przystawka, w ilości takiej by skutecznie podrażniła żołądek.
Zaskoczyła mnie aksamitna porowo-ziołowa z dodatkiem drobiowego klopsika, miała smak przypominający grzybową mojej mamy, nie było wyraźnie czuć porów, za którymi nie przepadam, więc zjadłam ze smakiem.
Dania główne do wyboru były dwa różne, więc każde z nas zamówiło inne. Ostatnio mnie coś prześladuje łosoś (którego uwielbiam), dlatego mi przypadło „grillowane trio”, czyli stek z łososia oprószony koprem w towarzystwie bakłażana i cukinii podany na puree ziemniaczano-marchewkowym. Danie trafiło bardzo w mój gust, na talerzu znalazłam spory kawałek łososia, który może odrobinę był za słony, ale ogółem dobrze przyrządzony. Na talerzu była też grillowana papryka, bakłażan (dobrze, że nie był gorzki), cukinia i sałatka ze świeżych warzyw z sosem winegret. Na puree nie miałam już miejsca, bo musiała zostać w żołądku półka na deser :).
Paweł natomiast delektował się plastrami polędwiczki wieprzowe na salsie pomidorowej zapiekane z białą mozzarellą podane na białym ryżu i warzywach z pary. Polędwiczka była delikatna, podana w otoczeniu suszonych pomidorów, salsy z grillowanych warzyw, świeżego szpinaku i warzyw z pary. Te warzywa z pary wyglądały trochę jak z mrożonki, chociaż Pawłowi smakowały a to chyba jest najważniejsze.
Na deser podano nam delikatny mus makowy, który miał być z truskawkami, a dostaliśmy z winogronami, a nikt nie poinformował nas o takiej zmianie. Jednakże mus był naprawdę obłędny, smakował wybornie – to było coś pomiędzy kremem angielskim, a tiramisu – naprawdę pyszne! Na wierzchu domowa bita śmietana, czego chcieć więcej?
Kupon obejmował także lampkę wina dla każdego.
Restauracja Laguna Smaku położona jest w sercu Sopotu, w pobliżu mola, morza i plaży. Serwowane jedzenie jest świeże, dobrej jakości i smaczne. Obsługa kelnerska jest młoda, ale sprawna. Jestem wdzięczna za przygotowanie dla mnie stolika z widokiem na morze, pomimo, że odbywała się większa impreza.
Wpis powstał w ramach współpracy z Groupon Polska – dziękuję za zaproszenie do akcji.