Lody z nutellą- chyba najlepsze, pełne nutelli, słodko-czekoladowe. Znikły bardzo szybko, taaakie dobre są lody nutellowe. Koniecznie zróbcie – ja użyłam swojego osobistego słoiczka :).
Lody nutellowe
2 jajka
2-3 łyżki cukru
300 ml śmietanki 30%
5 łyżek nutelli
Jajka sparzyć wrzątkiem.
Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka ubić na parze z cukrem pudrem w kąpieli wodnej – żółtka z cukrem wkładamy do miseczki, którą ustawiamy nad garnkiem z wodą (miska nie może dotykać poziomu wody), podgrzewamy wodę i w tym czasie miksujemy żółtka aż masa stanie się jasna, potem zdejmujemy do wystygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno.
Białka w oddzielnej misce również ubić na sztywno.
Wymieszać żółtka z cukrem razem ze śmietanką i białkami, dodać nutellę i całość chwilę zmiksować do połączenia się składników.
Przelać masę do maszynki do lodów i postępować według instrukcji (kręcić około godziny, przelać do innego pojemnika i włożyć do zamrażalnika).
Jeśli nie macie maszynki masę przełóżcie do pojemniczka, włóżcie do zamrażalnika i miksujcie, co godzinę, aby pozbyć się kryształków wody.
ale masz pomysly ..mmmm!!
próbowałam ostatnio takie we włoskiej lodziarni – niebo w gębie! muszę je koniecznie zrobić, bez względu na okropny ziąb jaki tu mamy 🙂 pozdrawiam!
Pyszne muszą być. 🙂
Fajnie mieć osobisty słoiczek Nutellą ;D Napewno lody są pyszne 🙂