-Zrobisz mi marchewkowe?
-Ale to moja mama jest od niego ekspertem.
-Nauczysz się dla mnie?
-No dobra…
-Dziękuję.
2 szkl.cukru lub szklanka miodu
1 szkl.oleju
4 jaja
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2,5 szkl.startej marchewki (ok 50dag)
1 puszka krojonego ananasa
można dać rodzynki lub orzeszki
Cukier utrzeć z żółtkami.
Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, olej, cynamon.
Dodawać marchewkę i ananasa, całość wymieszać choć będzie ciężko.
Ubić pianę z białek i dodać do całości.
Piec godzinę do suchego patyczka w 160st.C.
Polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać płatkami migdałów.
Dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, olej, cynamon.
Dodawać marchewkę i ananasa, całość wymieszać choć będzie ciężko.
Ubić pianę z białek i dodać do całości.
Piec godzinę do suchego patyczka w 160st.C.
Polać polewą z gorzkiej czekolady i posypać płatkami migdałów.
Ciacho marchewkowe! Jakże ono cudownie u Ciebie wygląda 🙂 Ja ostatnio swoje zepsułam, po raz pierwszy mi się to zdarzyło. Chyba za bardzo chciałam, aby się udało. Ale mam w planach ponowne upieczenie i może dodam ananasa, bo z tym dodatkiem jeszcze nie robiłam 🙂 Daję tylko rodzynki i orzechy laskowe lub włoskie.
marchewkowe z ananasem- brzmi cudnie! dodatek orzechów włoskich fajnie by tu pasował
jakie śliczne, jakie urocze zdjęcie!
z ananasem, brzmi bajecznie ;]
pyszne ciacho marchewkowe, dawno nie jadlam:)
Mmm to ekskluzywna wersja marchewkowca – z ananasem:)
hmm z ananasem jeszcze marchewki w cieście nie jadłam…ładnie wygląda 🙂
to ja porywam ten słodki kawałeczek 🙂
Uwielbiam wiewióry!!!:)
Ciekawe, że w tym przepisie nie ma żółtek. I nie jest za ciężkie?
Podobno właśnie dzięki olejowi ciasto jest lżejsze właśnie.
Pyszne i zdrowe ciacho:)
Pyszne 🙂 Uwielbiam marchewkowe 🙂
Duśka, dzięki za przepis na ciasto marchewkowe (mój gdzieś zgubiłam:().
Podczytuję! Świetnie sobie radzisz w kuchni:)