Warsztaty:)
Mazurek z powidłami śliwkowymi
200 gram mąki krupczatki
100 gram masła
łyżka cukru pudru
jajko
łyżka wody
powidła śliwkowe, skórka kandyzowana, czerwone wiórki kokosowe
Do mąki dodać pokrojone masło, ucierać między palcami masło z mąką.
Dodać cukier puder, jajko i zagnieść ciasto.
Jeśli trzeba dodać łyżkę wody.
Schłodzić 30 minut w lodówce.
Rozwałkować ciasto i podzielić na dwa mazurki. Można wykroić małą foremką jakby ciasteczka i dokleić je jako rant mazurka.
Można posmarować brzegi ciasta białkiem jaja.
Nakłuć ciasto widelcem.
Piec 15 – 20 minut w 180 st.C do zrumienienia.
Ostudzić, rozsmarować powidła i posypać dodatkami.
JAKI śliczny ;d
pomysłowy i śliczny 🙂
Pomysłowy i smakowity! Super;)
Piękny ten mazurek 🙂 Powidła śliwkowe i mazurek – super połączenie.
Idealny 🙂
Śliczny ten mazurek:)Fajny pomysł z kwiatkami z ciasta
prześliczny jest ! nigdy nie robiłam sama…
u mnie w domu nigdy nie robiło się mazurków.
Pierwszy raz jadłam kilka lat temu po tym jak brat mojej mamy się ożenił i jego żona upiekła
bardzo fajny pomysł z tym rantem 🙂
prześliczny 🙂
W życiu nie jadłam mazurka- może dlatego, że w domu nigdy nie przygotowywało się tego typu ciast… ale Twój zachęcił mnie do spróbowania:)
pięknie ozdobiony mazurek:)
Ale on jest piękny, aż ślina cieknie 😉
Pysznie! A ja zapraszam do mnie, też powidła… ale w przepisie na banalnie proste domowe kruche rogaliki :)))
Śliczny jest,te ciasteczka dookoła wyglądają bosko 🙂
Właśnie jestem na etapie zastanawiania się – piec mazurek czy odpuścić 🙂
Mm pysznie wygląda 🙂
Śliczny mazurek, kojarzy mi się z wiosną, którą tak wszyscy pragniemy 🙂 Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku, super! 🙂
wygląda smakowicie i tak radośnie… czuć już zapach świąt 🙂
ładny mazurek i ładna ta "rameczka"
Piękny 🙂